зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

01.12.10

"Регіональне" кумівство: Пшонка дав грамоту своєму синові


Генпрокурор Віктор Пшонка нагородив свого сина Артема почесною грамотою Генпрокуратури.

Це відбулося на урочистому зібранні, присвяченому Дню працівників прокуратури, пише Комерсант-Україна.

"Грамоти від імені ГПУ з рук Віктора Пшонки отримала низка народних депутатів, в числі яких опинився і син генпрокурора Артем Пшонка", - зазначає газета.

Крім того, під час урочистостей предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Володимир (Сабодан) нагородив Пшонку та його заступників Рената Кузьміна та Євгена Блажівського орденом великомученика Георгія Побідоносця.

Пшонка пізніше розповів, що на минулому тижні був присутній на службі на честь 75-річчя митрополита Володимира.

"Я від усього 11-тисячного колективу прокуратури привітав і сказав теплі слова нашому блаженнішому, а сьогодні я хотів би від усіх нас подарувати йому квіти, побажати довголіття, щастя і добра", - сказав він, звертаючись до митрополита Володимира.

"Моліться за прокуратуру, а ми будемо спокутувати свої гріхи християнські і постараємося бути гідними ваших молитов", - додав він.

Як відомо, син Пшонки є депутатом Верховної Ради від Партії регіонів.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Про податки і зміну системи. Або: Для тих, чия хата скраю


Якось один депутат, поклавши руку на серце, заявив, що в країні розкрадається рівно половина бюджету (повірте – знає, що говорить, бо входить до комітету по боротьбі з оргзлочинністю).

Це значить, що, наприклад, в 2010 році з кишені кожного працездатного громадянина витягли по 5790 гривень! (Видатки бюджету 330 мільярдів ділимо на 2 і на 28,5 мільйонів працездатного віку громадян). І так щороку! Для вас це не трагедія?

Способів чи то схем украсти народні кошти, як ділиться нардеп, у влади і чиновників є більше двох десятків. Найпростіший спосіб – завищення кошторису будь-яких робіт. Наприклад, будівництво стадіону в Києві подорожчало рівно в два рази. Будівництво доріг (і то яких) у нас чи не найдорожче у світі.

Видається, недарма наш президент так часто їздить до Москви, адже там ці схеми працюють ще більш відмінно. Ось так, наприклад, там будують дороги.

Якщо ви його подивитесь, то вам стане зрозумілим, що насправді означає оголошення нашою владою брєдової ідеї про підготовку до Олімпіади 2020 і виділення для цих цілей 20 мільярдів гривень. Ви ж розумієте, куди підуть ці кошти?

Але якщо вас ще не зовсім зачепило те, що з вашої кишені тупо витягують гроші, то влада подбала про додатковий аргумент – Податковий кодекс, за яким вам же треба буде оплатити в казну те, що влада скромно називає "дефіцитом бюджету", або просто те, що вже вкрали.

Обійду зараз житейські питання а-ля "навіщо платити податки, якщо вони і так розкрадаються".

Звернусь до більш поміркованого питання – якщо б цей кодекс був справедливим, чи викликав би він таку хвилю протестів? Звичайно ж ні.

По-перше, колосальний тягар за наповнення бюджету лягатиме тепер на малий і середній бізнес, а по-друге, зрозуміло, що великий бізнес не хоче і не буде платити більше.

Ось вам приклад – так званий "податок на багатих". Ще весною цього року урядом він був закладений в проекті Податкового кодексу, і містив, зокрема, такі норми, як податок з кожного квадратного метра площі нерухомості, що перевищує 300 квадратів (для квартир) і 500 квадратів (для особняків), а також податок з кожного кубічного сантиметра об’єму двигуна автомобілів вартістю 50-100 тисяч євро (в два рази), 100-150 тисяч євро (в три рази), понад 150 тисяч євро (у чотири рази), а крім того податок з яхт, літаків, вертольотів і іншої розкоші наших багатіїв.

Але що ви думаєте, коли проект ПК передали на розгляд Раді, ця норма – о диво! – кудись зникла.

Це означає тільки одне, за "правильний" підхід до розподілу бюджету і використання запозичених коштів в МВФ доведеться розплачуватись простому громадянину.

Не знаю як вам, а мені це нагадує не що інше як Голодомор 32-33 років. Тоді перед Сталіним стояли дві "стратегічні" задачі – з однієї сторони, зібрати хліб і гроші для індустріалізації країни, з іншої, побороти вільнолюбивий український народ, зламати і змусити працювати на совєтську машину чи то в колгоспах, чи то в шахтах.

Сьогодні перед владою стоять подібні виклики. Бюджет з нечуваним дефіцитом в 150 мільярдів. А вже потрібно повертати перші кошти за транші МВФ. В пікові по виплатам 2012-13 роки країні потрібно буде виплатити більше 9,5 мільярдів доларів!

Тому, з однієї сторони, потрібно збирати якомога більше "хліба" для обслуговування боргів держави, а з іншої – знищити зародки середнього класу як опори демократії і вільнодумства в країні і загнати всіх на самі знаєте чиї заводи (читай – в "колгоспи"). Невесела перспектива, правда ж?

І найголовніше – це вже стосується кожного з нас. Тому я дивуюсь, коли на Майдан сказати цій владі "такий сценарій не пройде" виходить тільки кожен сотий українець. Там має бути кожен другий! Бо або ми встанемо, щоб врятувати себе, або отримаємо новий 33-тій.

Але це ще не все.

Припустимо, на вулиці вийде кілька мільйонів наших співвітчизників. Припустимо влада поступиться. А що тоді?

Очевидно, що треба починати з того, щоб поміняти систему.

Зараз з цього приводу найпоширенішою є думка про скликання так званих Національних зборів. Якраз ці збори до підвалин мали б виписали нові чіткі зрозумілі всім і чесні правила життя країни. Йдеться, перш за все, про Конституцію.

Якщо ми будемо чітко знати, що у державі діє справедлива система виборів, що контроль народу за виборними особами є зрозумілим, а механізм їх відкликання легким і доступним; якщо ми побачимо розумний баланс між гілками влади – парламентом-урядом-президентом, повну відділеність від них судової гілки влади, силових і правоохоронних органів, тоді всьому суспільству можна буде ризикнути почати будувати систему співжиття за новими правилами.

Втрачати вже нічого, бо як добре сказав Віталій Портніков – на цю владу розраховувати нічого, вона живе на іншій планеті. І якщо вже на цей раз у нас нічого не вийде, то сам Бог велів, що така нація не заслуговує на нормальну державу.

Отож, не про відставку уряду зараз мало б йтись, не про збір підписів під референдум про недовіру президенту, не про перевибори Ради, а про скликання Національних зборів. Про механізм скликання могли б домовитись всі ті, хто зараз стоїть на майданах, всі ті, що називають себе опозицією, аналітики, експерти, громадські діячі та всі інші, хто довший час бере участь в державному житті.

Спільно сівши ці люди могли б домовитись як мали б проходити вибори до Національних зборів. І нехай туди увійдуть найдостойніші серед тих, хто в силі докластись до побудови нової системи. Нехай ці збори засідають стільки, скільки це буде потрібно, але хай вони дадуть народові чітку і зрозумілу мапу співжиття.

Це моя скромна думка, як можна було б вийти з сьогоднішньої ситуації в державі. Не судіть строго.

Володимир Кучер

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Парламент збирається ухвалити ще один убивчий кодекс


На наступному пленарному тижні парламент має намір ухвалити новий Житловий кодекс.

Про це "Делу" повідомив співавтор законопроекту, депутат від Партії регіонів Ігор Лисов.

"Документ містить чимало спірних положень, які обмежують права кожного громадянина. Зокрема проект кодексу передбачає можливість примусового відселення боржників, а також необмежені штрафи за прострочення оплати комунальних послуг", - йдеться у публікації.

"Виселяти без згоди зможуть і тих, хто не в силах своєчасно виплачувати банківський кредит за своє житло. Стаття 129 проекту Житлового кодексу передбачає таку можливість для фінансових установ", - зазначає видання.

Лисов наголосив, що "за час, який залишився, парламентський комітет з питань містобудування та ЖКГ спробує згладити всі спірні норми кодексу", йдеться у статті.

"Депутат запевнив, що всі пропозиції будуть враховані, а Житловий кодекс, як і Податковий, буде прийматися постатейно", - пише газета.

У свою чергу, член комітету з питань ЖКГ, БЮТівець Юрій Одарченко вважає Житловий кодекс у його нинішньому варіанті неприйнятним.

"Вводиться пеня в розмірі 0,1% за кожен прострочений день оплати комунальних послуг, але на відміну від чинного законодавства, загальна сума не обмежується вартістю неоплачених послуг, а може рости до безкінечності", - зазначає депутат.

За його словами, тепер боржнику доведеться гасити свої борги ціною власної квартири.

"Крім пені, у проекті Житлового кодексу є низка інших спірних положень. Одне з них - примусове виселення мешканців з будинків, які підлягають реконструкції або йдуть під знос, без 100% згоди жителів", - йдеться у публікації.

"При цьому після ухвалення документа виселяти мешканців влада зможе в будь-який район міста, а не в межах одного, як це є зараз. Якщо ж власник відмовиться переселятися, його квартиру примусово викуплять", - зазначає видання.

За словами ще одного співавтора Житлового кодексу, Бориса Пудова, така практика існує в усьому світі і тільки з її допомогою можна оновити застарілий житловий фонд.

"Лише завдяки цій можливості колишній мер Москви Юрій Лужков зміг вирішити проблему хрущовок", - сказав депутат.

Крім того, Одарченко також заявив, що ці житлові закони можуть серйозно скоротити чергу на отримання житла.

"Після ухвалення кодексу місцева влада зможе позбавити права на отримання житла від держави в разі надання в документах на одержання квартири неправдивих відомостей. Мало того, після набрання кодексом чинності всі черговики будуть зобов'язані перереєструватися", - пише газета.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Відкритий острівець закритого суспільства


Соціально-психологічний факультет Житомирського Державного Університету імені Івана Франка до Дня студента презентував cистему "Універсум", якою відкрив себе для всесвітньої мережі.

Ніби то й рядова подія в масштабах України, однак наштовхує на глибокі роздуми.

"Комп'ютерна система управління навчальним процесом "Універсум", розроблена Олександром Музикою та Юрієм Оснадчуком, існує вже 8 років. Покращується, удосконалюється, робить навчання зручним, а планування швидшим.

Студенти вже звикли користуватися індивідуальними сторінками: переглядають навчальний план, розклад занять, власний рейтинг навчання, працюють з електронною літературою та навчально-методичним забезпеченням. Викладачі мають можливість переглянути навантаження, зареєструвати теми курсових та дипломних, створити звіт.

Відтепер усі переваги програми – удома на дивані. Вона буде високошвидкісним помічником у навчанні студентам-заочникам, студентам з особливими потребами. І що головне, завдяки СУНП "Універсум" українські студенти будуть на одній інформаційно-комп'ютерній хвилі зі своїми ровесниками з Польщі, Німеччини, США та інших розвинених країн".

Принаймні, саме так презентують цю подію місцеві ЗМІ.

Та виникає одне логічне питання: "А чому цю систему не запровадили на рівні всього університету, а лише на рівні окремого факультету?"

Відповідаючи на це, декан дипломатично зазначив, що соціально-психологічний факультет буде її тестувати, і якщо вона позитивно себе зарекомендує, буде запроваджена й на рівні всього навчального закладу.

Однак з офіційної інформації відомо, що система існує вже 8 років. Невже цього замало, аби завершити її тестування?

Чи може, проблема в іншому?..

Будь-які зміни середньостатистичною людиною сприймаються з пересторогою. Люди підсвідомо бояться змін. І тим паче, бояться відкритості. І керівництво університету, і міста, та й усієї держави – звикло здійснювати управління "в ручному режимі", вирішуючи всі питання "за закритими дверима".

Ця традиція сягає і радянського, і дорадянського періоду, і стосується всіх сфер життя. І в першу чергу – економіки.

Саме закритість та безсистемність роботи будь-якої структури викликають корупцію та зловживання.
Ми не знаємо, як використовуються наші податки.

Ми не знаємо, як здійснюється працевлаштування чиновників.

Ми не знаємо, як приймаються судові рішення.

Ми не знаємо, як відбувається вступ до вищих навчальних закладів. Точніше, здогадуємось, однак не бачимо цього. І тому нічого не можемо довести.

І вся владна вертикаль – від дрібного чиновника до найвищого посадовця – будь-якими способами блокує зростання прозорості.

Ми не отримуємо відповідей на звернення до органів влади, нас ніхто не інформує про те, хто й що збирається збудувати під нашим вікном, журналістам будь-якими способами закривають рота, а депутати гальмують прийняття законів, які б сприяли громадянам у доступі до інформації.

Відкритість є передумовою відповідальності. Прозорість є головною умовою інвестиційної привабливості.

Соціально-психологічний факультет випереджає у своєму розвитку консервативну решту університету. І це не дивно. Ректор навіть не користується персональним комп'ютером.

Вони звикли працювати за старими методами.

Вони проти запровадження зовнішнього незалежного оцінювання.

Вони ніколи не зміняться.

Змінювати необхідно їх самих.

Дмитро Сінченко

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

З Податковим кодексом "Янукович ветував самого себе" - експерт


Президент Віктор Янукович, наклавши вето на Податковий кодекс, ухвалений Верховною Радою, "ветував самого себе".

Таку думку висловила керівник бюро німецького фонду імені Фридриха Науманна в Києві Гайке Дьорренбехер, передає "Німецька хвиля".

Вона наголосила, що Податковий кодекс ухвалювався в парламенті не без відома самого Януковича і його Партії регіонів.

Дьорренбехер вважає вето президента частковою перемогою протестувальників проти Податкового кодексу і "добрим" знаком для громадян, підтвердженням, що за свої переконання таки варто виходити на вулиці в сучасній Україні.

Водночас німецький експерт сумнівається, що зауваження протестувальників будуть уповні враховані при доопрацюванні Податкового кодексу.

"Поки йдеться лише про опрацювання частин Кодексу, й усе розгортається за відомою українською манерою вирішення проблеми "упродовж двох днів". Я все ж сумніваюся в тому, що критичні пункти будуть усунуті з Податкового кодексу", - сказала Дьорренбехер.

Вето президента, на її думку, було зумовлене двома причинами. З одного боку – намірами підприємців, які протестують, долучитися до політичної опозиції. Водночас своїм рішенням Янукович може "додати собі балів популярності в населення", постати таким собі "батьком країни", який зважено відстоює інтереси всіх громадян, каже Дьорренбехер.

Майбутній розвиток подій навколо податкової реформи, на її думку, залежатиме, в першу чергу, від того, хто займеться вирішенням проблемних моментів, а також від того, як протікатиме відповідна робота.

Але вже нині з новітнього перебігу подій українське керівництво має зробити для себе висновок, важливий для ухвалення інших ґрунтовних реформ, зокрема пенсійної реформи, реформ житлово-комунального сектору й трудового законодавства, додає Дьорренбехер.

Вона сподівається, що населення в Україні буде краще підготовлене до таких важливих перетворень, передусім через широку суспільну дискусію, і ухвалення реформ у парламенті буде вестися справді політичним, дискусійним шляхом, а не через натискання кнопок у швидкому темпі.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Генсек ООН відзначає велику роль України у світі


Генеральний секретар ООН ПАН Гі Мун відзначає велику роль України у підтримці зусиль Об`єднаних Націй у вирішенні актуальних проблем, які на сучасному етапі постають перед світовим співтовариством.

Як передає кореспондент УНІАН, про це генсек ООН заявив сьогодні під час робочої зустрічі з Президентом України Віктором ЯНУКОВИЧЕМ в Астані.

«Я дуже вдячний Вам за значну підтримку зусиль ООН», - підкреслив ПАН Гі Мун.

Він також підтвердив свою участь у міжнародній конференції, присвяченій 25-й річниці Чорнобильської катастрофи, яка відбудеться у квітні 2011 року у Києві під егідою ООН.

Зі свого боку, В.ЯНУКОВИЧ подякував генсеку ООН за підтримку цього заходу.

«Ваша участь буде важливою для України, адже ми готуємо до ухвалення низку рішень щодо зміцнення ядерної безпеки та нерозповсюдження ядерних матеріалів. І в контексті цих рішень важлива взаємодія України і ООН», - заявив В.ЯНУКОВИЧ.

Під час зустрічі сторони також обговорили подальші можливі шляхи врегулювання Придністровського конфлікту у форматі «5+2» у зв’язку із завершенням парламентських виборів у Молдові.

Також під час зустрічі йшлося про участь України у миротворчих операціях під егідою ООН.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Wikileaks: Росія незадоволена зближенням України й Ізраїлю


Серед опублікованих в інтернет-виданні WikiLeaks понад чверті мільйона дипломатичних американських донесень є конфіденційний звіт про зустріч російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова з його ізраїльським колегою Авігдором Ліберманом, де йшлося, зокрема, про Україну, повідомляє Радіо Свобода. Візит відбувався у червні минулого року.

У донесенні, що його надіслав посол США у Москві, на адресу державного департаменту у Вашингтоні, йшлося про обмін думками між керівниками зовнішньополітичних відомств Росії та Ізраїлю під час перебування у Москві Авігдора Лібермана.

Народжений в СРСР ізраїльський міністр спілкувався з Сергієм Лавровим російською мовою і приймали його як старого приятеля, хоча Ліберман вперше прибув до Москви, а погляди й політика двох урядів розходяться по багатьох питаннях. Зокрема, це стосується й українсько-ізраїльських взаємин.

Як випливає з дипломатичного американського звіту, опублікованому в інтернет-виданні WikiLeaks, Росія досить прохолодно ставиться до зближення Ізраїлю з Україною.

Коментатор газети The Washington Post Чарльз Краутхаммер, в інтерв’ю телемережі новин FoxNews, звернув увагу на те, що пан Лавров висловив незадоволення російського уряду тим, що Кремль вважає «історичним ревізіонізмом» з боку Ізраїлю. Йшлося про переоцінку подій радянської епохи і періоду Другої світової війни.

Переоцінка, на думку Лаврова, набула особливо гострого характеру у Східній Європі, а також в Ізраїлі. Цитую донесення щодо російської претензії: «Він (міністр Лавров) згадав про офіційне визнання Ізраїлем Голодомору. Це голод 1930-х років, що стався в Україні. Ліберман казав, що, визнаючи цю трагедію, Ізраїль не стверджував, що вона спричинена Росією, і не називав це актом геноциду». Тим не менше, розходження існує.

Щоправда, Лавров похвалив Ізраїль за те, що він продає Грузії озброєння виключно оборонного призначення, a не наступального. Він також висловив занепокоєння Москви з приводу військових маневрів Грузії за участю НАТО.

З інших питань документ виділяє надто обережну оцінку Росією іранської ядерної програми. За словами міністра Лаврова, «Росія не вірить в існування твердих доказів воєнного виміру ядерної програми Ірану». Він вважає, що ізраїльський удар по іранських ядерних об’єктах спричинив би нестабільність усього регіону і потік біженців на Кавказ. Ліберман відповів, що Ізраїлеві не йдеться про удар по Ірану, бо це може викликати «ланцюгову реакцію» на Близькому Сході.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/