зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

15.09.10

Загадковий "спонсор" тепер з'явився і в СБУ (ВІДЕО)

Схоже, в Україні з'явилася нова мода - бути анонімним спонсором силової структури.

Те, що в нормальному суспільстві одразу стало би предметом антикорупційного розслідування, в Україні вважається нормою.

Уже декілька місяців громадськість слухає історію про "анонімного спонсора", який подарував Міністерству внутрішніх справ автомобіль "Кадиллак" вартістю близько мільйона гривень.

Не менш щедрий подарунок було зроблено і Службі безпеки України.

25 березня СБУ відсвяткувало свій день народження.

З нагоди свята вперше було проведено масове зібрання в палаці "Україна" разом із концертом, в якому брали участь улюбленці вітчизняної еліти - Таїсія Повалій, Тіна Кароль, Валерій Меладзе, "95 квартал".

Захід також освятив своєю увагою президент України Віктор Янукович.

Судячи з сюжету каналу СТБ, святкувала спецслужба на широку ногу.

"Українська правда" надіслала запит до СБУ стосовно видатків на цей захід - скільки склав гонорар артистів, оренда палацу "Україна" тощо. Загалом ми поставили СБУ чотири питання.

Відповідь глави СБУ Валерія Хорошковського складалася з одного речення:

"Повідомляємо, що на проведення урочистих заходів у Палаці Україна з нагоди 18-ої річниці створення Служби безпеки України, які відбулися 25 березня ц.р., бюджетні кошти не витрачалися".
Хто ж тоді цей загадковий благодійник, який не пошкодував для СБУ грошей? Звісно, ця інформація не може бути секретом, адже суспільство має бути впевнено, що в подальшому ця структура не буде на особливому рахунку в СБУ - наприклад, почне вигравати всі тендери або користуватися "прикриттям" спецслужби.

"Українська правда" зателефонувала речнику СБУ Марині Остапенко.

На запитання, хто оплатив святкування, Остапенко повторила те ж, що було сказано в листі Хорошковського: "Я можу повідомити, що бюджетні кошти не витрачалися".

Цікаво, що загалом ця тема з видатками на святкування викликає в спецслужбі дратівливу реакцію.

Так, автор сюжету на каналі СТБ журналіст Сергій Андрушко розповів, що на його лист СБУшники не прореагували:

"Ми звернулися до СБУ із запитом про те, скільки вони витратили грошей на святкування Дня СБУ, - зазначив Андрушко. - Але прес-служба СБУ відмовилася відповідати на запит СТБ, аргументуючи: "Про все знає ваш редактор...".

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Чи може історія бути предметом державної таємниці?

«Що може бути таємне у визвольній боротьбі середини минулого століття? Тільки агентура. Та й та вже не існує. А існують тільки нащадки...» Біля СБУ відбулася акція протесту…

“Приходь, здавайся!” – під таким гаслом сьогодні біля центрального офісу СБУ в столиці пройшла акція-протест проти кримінального переслідування істориків, цензури історії і перевищення СБУ своїх повноважень.

Нагадаємо, днями одного з головних дослідників УПА, директора львівського Національного музею меморіалу пам’яті жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького” (який було створено за президента Ющенка і який перебував у структурі СБУ) Руслана Забілого затримали співробітники СБУ, щойно він зійшов з львівського потягу на столичну платформу. Пана Забілого запросили в автомобіль, відвезли в офіс, де протримали 14 годин, “опитуючи” на історичні теми.

Учасники пікету тримають плакати з написами: “Ні КГБізації СБУ”, “Ні реанімації КДБ”, “Стоп КГБ”, “ЧеКа в минуле”. Перед початком символічної ходи до офісу СБУ мітингувальникам роздають диски з матеріалами з архіву СБУ, які стали відомі громадськості завдяки зусиллям Забілого.

– СБУ шукає третіх осіб, для яких призначалася ця інформація. Ми, як законослухняні громадяни, розкажемо СБУ, що ми і є тими третіми особами. Прошу підняти диски вгору, – звертається до учасників історик Володимир В’ятрович, колишній директор архіву Служби безпеки. – Цю інформацію везли для всього українського народу. Забілий віз інформацію для мене. Забілий віз інформацію для кожного.

З наліпками “Забілий віз інформацію для мене” народ рухається до будівлі, скандуючи: “Історикам свободу!”, “Ганьба СБУ”, “Хорошковського у відставку!”

– СБУ перетворюється в каральний орган. СБУ застосовує чекістські методи 1937 року, – скандує В’ятрович. – Це не пройде. Ми живемо в незалежній Україні. Якщо ми будемо мовчати – 37-й рік повториться, але ми не будемо мовчати.

Перед будівлею служби безпеки учасники пікету викладають з дисків цифру зі знаком запитання «37?». На знак того, що не допустять повернення терору 1937 року.

Громадськість нагадує СБУ, що її справа – ловити корупціонерів, а не істориків.

Багаторічний політв’язень радянських тюрем і таборів, відомий громадський діяч, народний депутат Левко Лук’яненко теж бере участь у акції.

– Москва не зацікавлена в тому, аби були розсекречені й показані українській нації методи знищення українців, – розповідає він журналістам. – І наша влада на чолі з президентом Януковичем стоїть на позиціях московських, а не українських. Його заява в Раді Європи про те, що в Україні геноциду не було, – це замовлення Москви, і він його виконав. Янукович служить не українській нації, а Москві. Ми категорично протестуємо проти такої влади, і в тому числі Хорошковського, який безпосередньо керував арештом документів ученого.

На мітинг завітала й письменниця Оксана Забужко, тримаючи в руках свій останній роман “Музей покинутих секретів” – “про любов і смерть на тлі подій, які відбувалися в УПА”. Письменниця провела своєрідний брифінг, виступивши зі зверненням до представників СБУ.

– Тієї держави, “таємниці” якої віз Руслан Забілий, уже 20 років як не існує. Ваш шеф, колишній головний митник, очевидно, скористався методологією митниці. Тільки замість списку заборонених до ввезення товарів, дав тепер своїм підлеглим “довідник чекіста” якогось 1934 року. Я прийшла сюди насамперед як автор роману, герої якого борються за розкриття таємниць архівів, за знання історичної правди. Це правда про нашу з вами історію, це правда про родинну пам’ять кожного з нас, у тому числі й вашу. У цьому романі є один документ, безпосередньо взятий з “Тюрми на Лонцького”. На форзаці відтворено напис, зроблений на стіні в’язниці політв’язнем у 1954 році… Причина того, чому Україна всі ці 20 років після розвалу СРСР і після першої хвилі знищення архівів КДБ у 1990-1991 роках продовжує тупцятися на місці, є зокрема й та, що ми досі в полоні тієї не визволеної пам’яті СРСР і НКВС. Не будьте НКВДистами, будьте працівниками Служби безпеки держави Україна.

Учасник акції Василь Овсієнко тримає плакат з написом: “Ми, колишні політв’язні, – живі носії таємної інформації про злочини КГБ/КПСС”. Він був ув’язнений тричі, починаючи з 1973 року. За розповсюдження українського самвидаву.

– У цій хаті я провів 13 місяців, – киває пан Овсієнко на будівлю СБУ. – А загалом 13,5 років ув’язнення... Розповсюджував працю Івана Дзюби “Інтернаціоналізм чи русифікація”, “Український вісник”, який видавав Чорновіл, статті Сверстюка, вірші Холодного... Руслана Забілого винуватять у тому, що він збирався передати таємну інформацію третім особам на електронних носіях. Сьогодні колишня політв’язенка Ірина Калинець сказала мені по телефону, що в музеї “Тюрма на Лонцького” вилучено записи спогадів політв’язнів. А в Забілого вилучено матеріали про ОУН і УПА. Ось які державні таємниці КДБ СРСР оберігає Хорошковський.

Двоє чоловіків намагаються прикріпити до вхідних дверей СБУ плакат “Це КГБ. Воно кусається і смердить”. До них одразу підбігає юний міліціянт:

– Не можна! Зніміть! Тримайте в руках! – намагається зупиняти мітингувальників правоохоронець, але під спалахами фотокамер ні з чим зникає в натовпі.

В’ятрович запевняє, що в Забілого були документи, які розповідають про політичні репресії в Радянському Союзі й про боротьбу українського визвольного руху і державної таємниці вони не становили.

– Такі самі документи є в мене й у десятків, якщо не сотень істориків як в Україні, так і за кордоном. Більшість матеріалів стосується УПА. Наприклад, звіт про боротьбу УПА з німцями. А також документи щодо терору 1937 року. “Розстріляні списки”, тобто списки людей з написом “расстрелять”. Цінна інформація, яка не мала й нічого не може мати спільного з державною таємницею... Згідно з законом про державну таємницю такою таємницею вважається інформація, розголошення якої може завдати шкоди національним інтересам України. Очевидно, що ця інформація не може завдати шкоди. У законі чітко вказано, що не може вважатися державною таємницею інформація про порушення прав і свобод громадян, тобто про політичні репресії. Складається враження, що СБУ або демонструє цілковитий юридичний нігілізм і незнання права, або це відверта нахабна акція залякування.

Робота з розсекречення архіву СБУ розпочалася у 2008 році. Але, на думку В’ятровича, розсекречено лише 10%. До решти документів руки не дійшли. Тобто роботи в нинішнього керівництва СБУ могло б вистачити. Проте бажання немає. Більшість документів у архівах служби безпеки – про політичні репресії, незаконні арешти, депортації, розстріли. В’ятрович запевняє, що ця інформація за визначенням не може бути таємною.

Що стосується долі Руслана Забілого, то він зараз у Києві, днями повернеться в рідний Львів.

Жодних процесуальних дій щодо нього СБУ поки що не вживала, ніяких звинувачень не висувала.

В’ятрович також наголошує, що допит процесуально не був оформлений і в СБУ хочуть представити його як “розмову” з Забілим.

Подібні акції-протести під стінами регіональних осередків СБУ пройшли сьогодні в Херсоні, Черкасах, Харкові.

Ми вирішили поцікавитися, чи може в принципі історія бути предметом державної таємниці і як має відбуватися процес розсекречення архівів.
Володимир В’ятрович, історик:

Ні. Ані в розвинених демократичних країнах, ані в Україні історія не може бути державною таємницею. Є закон, який дуже чітко регламентує, що таке державна таємниця. І є ще цікавий документ – звіт відомостей про державну таємницю, у якому чітко перелічено, які види інформації є таємними. Історичної інформації там немає. Ці документи не повинні бути засекреченими, тому що вони ніколи не містили грифів Української держави. У жодному з них немає грифів “таємно” чи “цілком таємно”. Є грифи Радянської держави “секретно” і “совершенно секретно”, які, згідно з українським законодавством не чинні й не мають жодної сили.

Процес розсекречення – це бюрократична процедура, яку ми започаткували для приведення у відповідність до чинного законодавства нинішньої ситуації. По суті, з боку СБУ відбувалося порушення закону, тому що протягом 20 років існування Служби безпеки незаконно була недоступною інформація, яка не містить державної таємниці.

Оксана Забужко, письменниця:

Це риторичне запитання. Історія є необхідним складником усякої національної ідентичності.

Питання в тому, чию ідентичність боронить нинішнє керівництво СБУ. Чи воно боронить ідентичність українців, чи мертвого СРСР… Якщо трупа захищають їхні шефи в Москві, то нашому керівництву треба усвідомити, що то їхня ефесбешна медведівська й путінська проблема. Вони зараз підмахують своєму московському керівництву без розуміння того, що Москва палитиме свою країну, а їхня країна тут, і вони повинні залишатися в діалозі зі своїм суспільством і своєю країною. Поки вони цього не усвідомлять, говорити, що в Україні є СБУ, не доводиться.

“Музей покинутих секретів” написаний мною в безпосередній співпраці з галузевим державним архівом СБУ. Там є подяка за надані фотоматеріали. Це все доступно. Це все було. Це не є державна таємниця. Це розсекречені таємниці СРСР.

Левко Лук’яненко, колишній політв’язень, народний депутат:

В умовах демократії і свободи історія, тобто минуле, не може бути таємницею.

Для держави, яка нормально розвивається, є речі, яка вона тримає в таємниці кілька десятків років. Наприклад, Англія. Робота її розвідки чи спецоперації є втаємничені 30 чи 50 років. Але в нас ідеться не про роботу Української незалежної держави. Екс-президент Ющенко зняв таємницю з документів до 1991 року, до проголошення Незалежності. Історія до цього часу не може бути таємницею. Заборонити й зробити ту інформацію таємницею – означає позбавити народ можливості знати свою історію. А без знання історії не може бути історичної свідомості, консолідації нації.

Станіслав Кульчицький, історик:

Пакт Рібентропа – Молотова – це історія. Але він упродовж десятиріч був державною таємницею, і цілком зрозуміло чому. Бо це було єдине пояснення, чому країни Балтії опинилися в складі Радянського Союзу. І коли цей пакт став предметом гласності, ці республіки СРСР спокійнісінько з нього вийшли.

Історія – це не тільки наука, це наше минуле. Але я справді не розумію, що таємне є у визвольній боротьбі середини минулого століття. Що може бути таємним? Тільки агентура. Та й та вже не існує. А існують тільки нащадки.

Яка практика розсекречення архівів? Є строк давності. У нас строк давності не був установлений. І кожний засекречений документ мала розсекречувати спеціально створена комісія. Це дуже марудна, трудомістка справа. Ось чому так багато засекречених матеріалів.
Яна Солнцева
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Як порятувати пенсіонерів України?

Згідно із офіційними даними, середня українська пенсія трохи перевищує 1000 гривень. Проте понад половина українських пенсіонерів отримують не більше 800 гривень, і лише кожен десятий - більше півтори тисячі.

Якщо порівняти ці суми з тими, які мають пенсіонери в інших країнах, то виявиться, що середня пенсія в Україні у 14 разів менша, аніж у Фінляндії, у 9 разів менша, ніж в США чи Німеччині, у четверо менша за пенсію у Польщі і навіть удвічі менша за середню російську пенсію.

Найгірша пропорція

Одночасно із цим Україна є лідером Європи за обсягами витрат на виплату пенсій у співвідношенні до обсягів економіки. За минулий рік частка пенсійних видатків становила понад 18% українського ВВП. Для порівняння - Польща витрачає на виплату пенсій 13.9%, Німеччина - 11.4%, Швеція - 10.4%.

Утім, те, що на виплату пенсій Україна витрачає майже п'яту частину свого ВВП, - не єдина проблема пенсійного питання. На сьогодні в Україні живе 13.7 мільйона пенсіонерів і 15.2 мільйона платників податків працездатного віку. Це означає, що на 100 працюючих в Україні припадає 91 пенсіонер. Ще 50 років тому це співвідношення становило 23 пенсіонери на 100 працюючих.

За підрахунками демографів, вже у 2015 році на кожні 100 працюючих припадатиме 100 пенсіонерів, і надалі пропорція тільки погіршуватиметься. Відтак, Пенсійний фонд, єдиними доходами якого є внески на пенсійне страхування від працюючих і роботодавців, потребуватиме все більше дотацій із бюджету, які і зараз вже є величезними - до 29 мільярдів цього року. Та сума у кілька разів перевищує річні видатки на медицину, освіту чи оборону.

Фахівці зауважують, що українська ставка внесків на пенсійне страхування є чи не найвищою у світі. Вона становить 33.2% для працедавця і 2% для працівника, і, не зважаючи на низький податок на дохід, є головним стримуючим фактором для виведення зарплат українців із "конвертів".

Не зважаючи на таке навантаження на працюючих, наприкінці минулого року Пенсійний фонд покрив за рахунок власних надходжень лише 62.3% видатків. Ще 5 років тому це було 83%.

Саме такий стан речей, коли українська пенсійна система все більше нагадує фінансову піраміду напередоні її краху, робить пенсійну реформу неминучою, - кажуть у Світовому банку. Його експерти - серед головних ідеологів реформ, запропонованих Україні і погоджених при отриманні кредиту від МВФ.

(Цитата - " Серед найперших необхідних кроків - зниження пенсій для тих, хто отримує надвисокі пенсії або додатковий дохід, із одночасним захистом пенсіонерів, доходи яких є невисокими. Щодо підвищення пенсійного віку, то ми ніколи не пропонували, аби воно відбулося одразу на 5 років."

Пабло Сааверда - фахівець із представництва Світового банку в Україні )

Поради іноземних фахівців

Пабло Сааверда із представництва Світового банку в Україні наголошує, що міжнародні фахівці пропонують не лише підвищення пенсійного віку, про яке найбільше згадують в Україні, коли йдеться про пенсійну реформу:

"Є кілька варіантів розв'язання пенсійної проблеми. Серед найперших необхідних кроків - зниження пенсій для тих, хто отримує надвисокі пенсії або додатковий дохід, із одночасним захистом пенсіонерів, доходи яких є невисокими. Щодо підвищення пенсійного віку, то ми ніколи не пропонували, аби воно відбулося одразу на 5 років. Наша пропозиція була дуже поміркованою - 6 місяців підвищення пенсійного віку за один рік.

Тобто, сумарно перехід триватиме 10 років. Я би назвав це дуже поступовою реформою. Бо зараз Пенсійний фонд провокує створення величезного дефіциту бюджету, витрачаючи більше, ніж отримує доходів. Це означає, що він "з'їдає" інші видатки країни - на медицину, на інфраструктурні проекти, тощо. Тобто, зростання всієї економіки поставлено під загрозу."

У Світовому банку також наголошують, що кожна країна сама обирає, яку частку свого продукту витрачати на пенсіонерів, а скільки на працююче населення чи дітей. Загалом, у світі витрати на виплату пенсій становлять від 3% до 10% ВВП (останній є середнім показником витрат у Європі), проте жодна країна не може довго терпіти такий тягар як 18% від ВВП, як це наразі відбувається в Україні.

(Цитата "Що ми будемо робити? У першу чергу, обмежувати розміри пенсій - максимальна буде не більшою 10-12 мінімальних. Будемо збільшувати трудовий стаж, який взагалі дозволяє претендувати на пенсію. Ми будемо намагатися щось зробити із легалізацією зарплати, де, як особисто я вважаю, є головний резерв. І тільки, якщо у нас після всього цього не вистачатиме коштів, то тоді ми підійдемо і до найбільш непопулярного - збільшення пенсійного віку."

Сергій Тігіпко - віце-прем'єр з економічних питань)

Реформ не уникнути

Тим часом українські урядовці, лише заявивши про плани збільшити пенсійний вік для жінок як один із елементів пенсійної реформи, вже змушені виправдовуватися за цей вкрай непопулярний крок.

Деякі представники Партії регіонів вже запевнили, що заяви про плани збільшити пенсійний вік були потрібні українському уряду лише для того, аби отримати черговий кредит від МВФ.

Віце-прем'єр з економічних питань Сергій Тігіпко каже, що до підвищення пенсійного віку уряд вдасться лише у крайньому разі:

"Чому ми це робимо? Можу пояснити. Дуже просто: ми маємо страшенно негативну тенденцію із дотуванням Пенсійного фонду із бюджету. Якщо у 2009 році це було 17 мільярдів гривень, то цього року мало бути 29 мільярдів, які нам вдалося скоротити до 27 мільярдів. Наступного року, якщо нічого не змінимемо, нам потрібно буде вже 37 мільярдів дотацій. Що ми будемо робити? У першу чергу, обмежувати розміри пенсій - максимальна буде не більшою 10-12 мінімальних. Будемо збільшувати трудовий стаж, який взагалі дозволяє претендувати на пенсію. Ми будемо намагатися щось зробити із легалізацією зарплати, де, як особисто я вважаю, є головний резерв. І тільки, якщо у нас після всього цього не вистачатиме коштів, то тоді ми підійдемо і до найбільш непопулярного - збільшення пенсійного віку. Ми розуміємо, скільки негативу це принесе, але, якщо треба буде, ми на це підемо".

Пенсія як політичний важіль

Водночас співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Людмила Черенько каже, що фінансовий ефект від підвищення пенсійного віку для жінок не зможе перекрити величезну діру у пенсійному фонді. На її погляд, варто йти шляхом збільшення та легалізації зарплат працюючих, які і є тим джерелом, що наповнює пенсійний фонд за існуючої солідарної пенсійної системи. Але і тут є певні зауваження:

(Цитата "Пенсія формується із заробітної плати. Якщо заробітна плата низька, пенсія просто не може бути високою. І тут ми опинилися у замкненому колі. Підвищувати зарплату серйозними темпами небезпечно за умов кризи, бо, крім інфляції на споживчому ринку, це нічого не принесе."

Людмила Черенько - експерт із Інституту демографії та соціальних досліджень.)

"Вже сьогодні працюючий забезпечує трохи більше одного пенсіонера. Що буде далі - взагалі сказати неможливо. Ті викривлення, які ми мали у 2004-2005 роках, коли мінімальна пенсія перевищила мінімальну зарплату, і досі не згладилися. Зараз мінімальна зарплата трохи більша за мінімальну пенсію, але вона дуже далека від тих коефіцієнтів заміщення, які практикуються у нормальних країнах. А пенсія ж формується із заробітної плати. Якщо заробітна плата низька, пенсія просто не може бути високою. І тут ми опинилися у замкненому колі. Підвищувати зарплату серйозними темпами небезпечно за умов кризи, бо, крім інфляції на споживчому ринку, це нічого не принесе. Це треба було починати у роки економічного зростання. Поки економіка не підніметься, щось результативне зробити буде дуже складно".

2004 рік був першим роком, коли різке збільшення пенсій використовувалося як важіль у політичній боротьбі під час виборів. Згодом до цього методу - мобілізації пенсіонерів шляхом обіцянок підвищити пенсії - стали вдаватися під час усіх наступних виборів. Адже пенсіонери, яких майже 14 мільйонів, становлять половину українських виборців. До того ж, електорат похилого віку є більш дисциплінованим, аніж молодші виборці.

Анастасія Зануда, Українська служба Бі-Бі-Сі
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Намісник Януковича обзавівся крутими номерами

Керівництво Житомирської облдержадміністрації ухвалило рішення оснастити свої машини спецномерами.

У губернатора області Сергія Рижука на новій машині з'явиться номер 0001, у його першого заступника Миколи Олещенка, відповідно - 0002, у Йосипа Запаловського, керівника апарату - 0003, у заступника по економіці Ігоря Орлова- 0004, а в гуманітарного заступника Віктора Балюрка - 0005, пише Житомир Інфо.

Варто відзначити, що "шістки" у порядковому ряді номерних знаків не виявилося.

Порядковий сьомий номер - 0007, одержав заступник губернатора Володимир Дебой, і тільки "агропромисловий" заступник Рижука - Микола Дейсан, кажуть, залишив свій звичний номер.

Раніше Житомирська облрада після проведення тендеру 17 серпня купила легковий автомобіль Toyota Самrу за ціною 415 тис. грн. для голови ОДА Сергія Рижука, нагадує "Сегодня".
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Кузьмін хоче звільнити главаря банди, на якій 57 убивств

Заступник генпрокурора Ренат Кузьмін просить про звільнення від кримінальної відповідальності Гіві Немсадзе, відомого за кличками "Гівчік" і "папа".

Його справу розглядає зараз Київський райсуд Донецьк, пише Gazeta.ua.

На думку генпрокуратури, Гіві Немсадзе винен лише в приховуванні вбивств, але особисто не здійснював цих злочинів.

Ренат Кузьмін просить звільнити відомого кримінального авторитета від відповідальності за давністю років.

Як відомо, з моменту вбивства 5 членів банди Немсадзе пройшло більше 5 років.

1998 року 5 членів банди, серед яких два брата Мішакови, були вбиті і зариті в братській могилі в селищі Чулковка.

Єдина потерпіла, яка була присутня на засіданні суду, Валентина Мішакова, звинуватила Немсадзе у вбивстві своїх дітей.

За її словами, Мішаков Вадим і Мішаков Олександр працювали у фірмі Гіві Немсадзе.

Як їй стало відомо на слідстві, він керував їх убивством.

Але на думку слідства на сьогоднішній день, організатором і ватажком банди був не Гіві, а його старший брат Гурам, про це ж заявив у суді підсудний.

За словами потерпілої, головою Київського районного суду міста Донецька Володимиром Бауліним минулого року вже були відпущені на свободу троє інших членів банди, які восени 1998 року розстріляли її синів. Ще двох членів банди відпустив на свободу інший суддя цього ж суду, який розглядав їхню справу.

Як відомо, на сьогоднішній день, за бандою Немсадзе числиться 57 вбивств, в тому числі і замовні.

У 2005 році тодішній начальник УВС Донецької області Михайло Клюєв заявив, що карним розшуком Донецької області було знешкоджено "найвпливовіше, найкривавіше, найжорстокіше злочинне угрупування, лідером якого був Гіві Немсадзе".

Клюєв тоді пообіцяв журналістам, що "всупереч усьому" з часом назве прізвища чиновників і правоохоронців, які опинилися у злочинній змові з бандитами.
Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Ми – люди маленькі

Хто створює найстрашніші диктатури, найжорстокіші політичні режими та найогидніші тиранії?

Путін, Сталін, Гітлер, Пол Пот чи Мао? А може, політичні партії - радянські комуністи, німецькі соціалісти чи китайські маоїсти?

Чи то спецслужби - НКВД, КГБ, Гестапо, а чи бойовики - червоні кхмери, хунвейбіни та комсомольці?

Ні, і ще раз ні. Тобто без цієї сволоти не обійтися, проте її не досить для існування диктатури.

Судіть самі - Путін не доїде до кожного села, та й навіть у меншенькій Україні 29 тисяч населених пунктів.

Якби наш президент захотів відвідати кожне поселення і встановити там диктатуру, йому б знадобилося 80 років, це якщо працювати без вихідних та закордонних саммітів.

КГБ, чи як його зараз називають, СБУ, теж насправді не має настільки довгих рук. Районне відділення у тихому провулку - от і вся потуга.

Завзяті комуністи, комсомольці та хунвейбіни - нині рідкісна птиця. Скільки їх може бути у селі? Двоє-троє? Десятеро? Все одно нормальних людей більше. Та й історичний досвід боротьби з подібною публікою свідчить про їхню безсилість перед громадою.

Кожен, певно, згадає тут свій край - ну а ми вже, пробачте, свій.

У рідному Очаківському районі є таємна історична пам'ятка - так званий Партколодязь. Це - стара замурована криниця, названа так на честь того факту, що у тридцятих туди скинули усіх комуністів - звісно, цього не вивчають у школі, але старожили вам покажуть це місце. Люди пам'ятають. А скільки таких партколодязів, парт'ярів та партрічок по всій Україні?

Однак режим все одно переміг. Бо має потужну силу, що здатна зламати будь-який спротив.

Ні, ми маємо на увазі не вогнепальну зброю, навіть не пластикові щити, кийки та водомети.

Ми - про маленьких людей.

Хто у тридцяті вивозив хліб з села? Чубар з Якиром? Ні, звичайний солдат.

Солдат - людина маленька. Що сказали, те і зробить. Стоїть на стражі зіпрілого зерна, не підпускає до нього спухлих від голоду людей. І не за гроші, не за квартиру чи машину, не за партсанаторій, спецрозподільник - за линялу форму, чоботи і пайку. Бо він - людина маленька.

А потім на зміну солдату прийшов чиновник. Тутешній чи приїжджий. Він - теж людина маленька.

Тому робить те, що скажуть, та ще й за мізерну зарплатню. Усім своїм виглядом демонструє: це не з моєї волі, служба така, що поробиш. Я - тільки гвинтик у величезній машині. Від мене нічого не залежить.

І так по всій країні. Як вас щось не влаштовує - будь ласка, їдьте до Києва, протестуйте під Верховною Радою. Там ухвалюють рішення. А внизу - тільки виконують. Внизу - люди маленькі.

Ну а ми з вами хіба великі? Тому розуміємо їх, місцеве начальство та навіть трохи побоюємося - все-таки влада. От і киваємо при зустрічі, навіть п'ємо сто грамів і слухаємо від них вдесяте і всоте: "А що я можу зробити? Я - людина маленька. Що скажуть, те і роблю."

В результаті утворюється цікавий психологічний парадокс - місцевий чиновник для нас зникає. Тому що він - тільки місцевий прояв київської влади. Зміниться щось нагорі - він буде добрим і чуйним, а поки влада така, яка є - він покидьок.

Покидьок за посадою. Робота така.

Зараз багато говорять про згортання свобод та насування диктатури - мовляв, Янукович із Азаровим закручують гайки. Але пригадайте основи механіки - гайки можна закрутити тільки, коли є відповідні гвинтики. Не буде гвинтиків - не буде на що накручувати.

Мова - штука незбагненна. Іноді у старому заяложеному звороті відкривається пророчий зміст. Оце - "закручувати гайки" - насправді дуже показове.

По-перше - поступовість, іноді навіть непомітність, по друге - неможливість розкрутити знизу, по-третє... А по-третє, наявність гвинтиків. Тих самих. Маленьких гвинтиків на місцях.

Наша біда в тому, що гвинтики завжди напоготові, саме тому швидко знаходяться бажаючі закрутити гайки. А якби гвинтиків не було?

Окупаційний характер влади протягом останніх трьохсот років викликав серед українців небезпечне відсторонення від неї.

Районний прокурор - падлюка? Ну, зрозуміло, посада у нього така. Районний міліціонер - хабарник і садист? Нічого дивного, а хто ж іще піде у міліціонери. Податковий інспектор знущається і грабує? Так йому за це гроші платять. Якщо будуть платити за те, щоб дарував нам цукерки і посміхався - буде посміхатися.

Чи не здається вам, що саме у цьому полягає причина будь-якої диктатури? У тому, що ми забуваємо - падлюками бувають не за посадою. Ними стають виключно за власним бажанням.

Янукович ховається від нас за броньованими машинами, горлорізами зі служби охорони та міліцією.

Він нас все-таки боїться - чому, це інше питання, але що боїться - факт.

Але ж Янукович - один. Хто й коли його побачить? А от десятки тисяч підкорених президенту чиновників і чиновничків ходять між нас, їздять у маршрутках, штовхаються у переходах. І саме вони здійснюють диктатуру - щодня, щохвилини, щосекунди.

То хто ж, скажіть будь ласка, буде найкращим об'єктом для нашого опору? У кого влучити простіше?

Нас давно дивує логіка українських політичних партій. Таке враження, що опір відбувається виключно на телеекранах. Але ж у той самий час тисячі і тисячі невдоволених, готових до протесту, ходять вулицями і просто лаються у повітря. Вони не поїдуть до Києва на Майдан, але їм все одно болить.

Політичні мітинги збирають дедалі менше людей. Може через те, що ця форма протесту була старанно дискредитована оплачуваними протестувальниками. Але порожні майдани не означають, що українці усім задоволені.

Невдоволених людей сьогодні неймовірна кількість - і з кожним днем їх стає все більше. А це означає, що той, хто замість возити незадоволених автобусами до Києва запропонує людям нову, ефективну, чесну форму висловлення, зможе закумулювати енергію величезної сили. Для цього треба просто знайти точку резонансу.

Не вірите?

Пропонуємо простий дослід: відвідайте місцеву податкову під час складання квартальної звітності та послухайте, що говорять у чергах бідолашні бухгалтери. Про те, що всупереч закону не приймають звітності зі збитком. І про план по штрафах та санкціях. І про здирництво за допомогою електронної звітності.

Зауважте - в Україні не існує жодного закону, який зобов'язував би підприємства мати прибутки чи дозволяв податківцям за власним бажанням не приймати звітність.

Весь цей безприділ відбувається за усними вказівками зверху. А що таке усна вказівка, якщо нема охочих її виконувати? Значить справа у цих самих охочих? Значить все те, що витворяють податківці, робить не якась там абстрактна система, а ці самі "маленьких люди".

Агов, політичні партії, де ви? 31 жовтня відбуватимуться місцеві вибори. А 20-го - квартальна звітність. Невже вам потрібні додаткові дані, щоб зрозуміти - найрезонансніша, найпомітніша акція відбудеться не у Києві на Майдані, а попід районними податковими інспекціями. У тих самих районах, де за тиждень будуть вибори.

Не треба нікого возити автобусами. Не треба нікого агітувати. Розповсюдьте інформацію у черзі і тільки встигайте роздавати плакати та прапори.

Не сумніваємося, що побачивши у вікно протест попід власною податковою, "маленькі люди" сильно подумають перед тим, як відправляти чергового бухгалтера ні з чим. Більш за те - враховуючи черги з бажаючих здати звітність, немає сумніву, що акція триватиме до вечора. І це зробить її ще ефективнішою, бо податківці матимуть чудову можливість, виходячи з роботи, подивитися в очі своїм жертвам.

Найбільш одіозних інспекторів варто навіть проводити додому. А що тут такого? Вони ж знають, де живуть наші родини і діти, давайте і ми про них це знатимемо. Спробуйте! Обіцяємо, що ви побачите, як за лічені хвилини людина може змінитися. Із недоступного начальства, суворого напівбога вона раптово перетвориться на жалюгідну маленьку мишку, яка мріє заховатися десь у кутку.

"Маленькі люди" існують доти, доки ми дозволяємо їм бути маленькими - доки ми з розумінням ставимося до позиції "гвинтика" та співчуваємо людині, яка стає падлюкою "за посадою".

Але щойно ми з вами припинимо гратися у співчуття, щойно ототожнимо падлюку за посадою з падлюкою по суті і зуміємо продемонструвати своє ставлення - "гвинтикам" може зірвати різьбу.

Сьогодні вони говорять нам - зрозумійте, ми ж тільки слабкі люди, на нас тиснуть. Тож нехай завтра скажуть власному начальству: "Зрозумійте, у мене - діти. Я не буду виконувати ваші незаконні розпорядження, бо ображені люди прийдуть до мене, а не до вас."

Згадайте історію. Гітлерівських генералів судили у Нюрнбергу і більшість все-таки "відбулися" тюремний ув'язненням. А рядових есесівців стріляли попід парканами - без жодного суду. Хоча останні лише виконували розпорядження начальства.

Навіть суддів тоді стріляли - попри те, що вони з німецькою педантичністю судили за законом. Стріляли за те, що закон був антигуманний. І це тільки підтверджує думку: диктатуру створює не Гітлер, Путін чи Янукович. Диктатуру реалізують люди маленькі. Але врешті відповідати їм доводиться як великим. Навіть більше.

І чим швидше вони це зрозуміють, тим краще буде і для нас, і для них.

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Охорона херсонського мера побила журналіста

Журналіста газети "Вільний вибір" Дементія Білого побила охорона херсонського мера Володимира Сальдо.

Це сталося під час звіту мера перед виборцями у вівторок, 14 вересня, повідомив "Телекритиці" кореспондент газети "Комуніст" Ігор Трубаєв, який став свідком інциденту.

Як розповів сам Білий, у вівторок він прийшов на звіт херсонського міського голови перед виборцями в обласному музично-драматичному театрі ім. М. Куліша в Херсоні, однак на проході до театру його не пустили люди в цивільному.

"Вони вимагали від мене запрошення, хоча я казав, що журналіст і маю право пройти. Не пускали протягом 15 хвилин, виштовхували зі входу. Тільки втручання голови облдержадміністрації Андрія Яценка допомогло мені потрапити до залу. Мені вже на місці повідомили, що деяких осіб, у тому числі депутатів міської ради, не пустили до театру", - сказав журналіст.

Тоді, за словами Білого, він вийшов до входу і попросив майора міліції, який стояв поруч, втрутитися в ситуацію, однак правоохоронець відмовився говорити з журналістом.

Коли Білий повернувся до зали і запитав у міського голови, чому не пускають на його звіт депутатів міськради і репортерів, журналіста "відразу викинули із зали два амбали" і в коридорі почали бити.

"Я був настільки шокований, що у драмтеатрі серед білого дня б'ють, причому поруч міліція ходила... Ці невідомі, я навіть не знаю, хто вони були, не міліція, якась приватна охорона", - зазначив Білий.

Після інциденту журналіста забрала швидка з діагнозом гіпертонічний криз та запаморочення. Наразі Білий знаходиться в палаті суворовської районної лікарні Херсона, медики перевіряють підозру на струс мозку.

Журналіст Трубаєв розповів "ТК", що про звіт Сальдо спільнота міста, в тому числі і журналісти, дізналася тільки за день до заходу. Запрошення, за якими можна було потрапити туди, видали тільки співпрацівникам комунальних служб та міськвиконкому. Працівникам ЗМІ та представникам громадських організацій такі перепустки не вдалося дістати.

Як повідомило видання "Херсонська правда", охоронці не впустили в театр опозиційних депутатів міськради Віталія Богданова і Олександра Лещенка, хоча Богданов мав перепустку, яку йому "подарував" один з працівників міськвиконкому. Охорона повідомила депутатам, що вони небажані особи.

"Оргкомітет мав розповсюдити запрошення і повідомити ЗМІ про час і місце проведення звіту. Але в жодному ЗМІ інформація про захід не вийшла. Навіть на офіційному сайті мерії. Запрошення також отримали виключно ті, хто поділяє політичні погляди Сальдо", - повідомив депутат Богданов "Херсонській правді".

Перед будівлею драмтеатру зібралися близько 200 людей з плакатами "Тайна вечеря Сальдо", "Секрети від громади", "Вимагаємо гласності". Також пікетники скандували "Сальдо геть!". Міський голова зайшов до будівлі театру через службовий вхід.

За словами Трубаєва, у вівторок у редакцію "Херсонської правди" телефонувала начальник прес-служби міського голови Тетяна Сезонова, щоб зняти з сайту відео з побиттям. Трубаєв зазначив, що жоден канал Херсонщини не показав цього інциденту.

Трубаєв також повідомив, що журналісти готуєть звернення до губернатора області розібратися з побиттям Білого, журналістом газети "Вільний вибір", інтернет-видання "Політична Херсонщина".

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Брати мої російськомовні, напишіть, чого вам ще бракує (ФОТО)

Відсутність у російської мови статусу державної компенсується відчутнішою її присутністю в усіх сферах громадського життя порівняно з українською.

Українське суспільство складається з трьох великих мовних спільнот: україномовних, російськомовних та білінгвів.

36% громадян у родині спілкуються лише українською мовою, 36% - лише російською, а 27% залежно від обставин користуються або українською, або російською.

Відтак, українську та російську мови в цілому практикують по 63 % громадян.

Це - дані опитування, яке з 12 по 18 грудня 2009 року провело "Українське демократичне коло". За даними компанії "Социс", оприлюдненими в серпні 2010 року, української розмовляють більше 40%.

Україна - дійсно двомовна країна. В цьому я можу погодитися з Партією регіонів, яка присвятила цьому окремий пункт в законопроекті про мову.

Не знаю, чи є двомовність, як твердиться в проекті, нашим великим надбанням, чи навпаки грандіозно втратою, тому що вона склалася не в результаті зустрічного руху двох мовних спільнот, а коштом української. Реалії є такими, якими вони є.

Українсько-російська двомовність асиметрична, оскільки активне володіння обома мовами та двомовна практика властиві переважно етнічним українцям, тоді як абсолютна більшість етнічних росіян надає перевагу вживанню лише російської мови, хоча й заявляє про достатньо високий рівень володіння українською.

Двомовність етнічних українців - перехідний етап від української до російської одномовності.

Кількість двомовних громадян збільшується не за рахунок зменшення російськомовних, а через скорочення тих, хто практикує винятково українську.

За паритетної чисельності мовно-практикуючих спільнот - "українофонів" та "русофонів" - за істотної переваги тих, хто рідною вважає українську мову, реальна її присутність у більшості сфер є нижчою 50%, рівно як і нижчою від рівня поширеності російської мови.

Відсутність у російської мови статусу державної компенсується відчутнішою її присутністю в усіх сферах громадського життя порівняно з українською. У цілому по країні в усіх сферах громадського життя, крім освіти, реклами та кінотеатрального прокату, домінує російська мова.

У багатьох сферах присутність української є вкрай низькою - як-то на ринку журналів, в Інтернеті, музичних радіостанціях? або тяжіє до нуля, як-то в бізнес-спільноті, сфері послуг, індустрії розваг та шоу-бізнесі, відеопрокаті тощо.

Ці мої висновки ґрунтуються на статистичних та соціологічних матеріалах, зібраних в Мовний баланс-2, який було презентовано 14 вересня.
У сфері державного управління українська мова переважає як письмова принаймні на центральному рівні. Після зміни влади російська стала робочою мовою органів центральної влади та управління.

Ціла низка міністрів та працівників адміністрації президента не володіють українською мовою, не практикують її на публічних заходах, а тим більше в процесі повсякденної роботи.

40,5% громадян звертаються до чиновників переважно українською мовою, 39% - переважно російською, 16,4% - обома мовами рівною мірою.

Чиновники зазвичай відповідають: 37% - переважно українською мовою, 32,5% - переважно російською, 26,8% - обома мовами рівною мірою.

Такі дані були отримані в грудні 2006 року в ході Всеукраїнського дослідження на 2000 респондентів, яке проводилося в рамках проекту INTAS "Мовна політика в Україні: антропологічні, лінгвістичні аспекти та подальші перспективи".

На Сході та Півдні у сфері спілкування державних службовців з громадянами домінує російська.

Категорично не відповідають дійсності твердження, ніби російськомовні громадяни в умовах чинного мовного законодавства не мають можливості відстоювати свої інтереси перед державою російською мовою.

У навчальному процесі, згідно з даними Міносвіти та науки за 2008-09 роки, в дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, крім великих міст Сходу та Півдня, переважає українська мова. Це, однак, не означає її домінування в освіті як публічній сфері, позаяк у виховному процесі та позанавчальному спілкуванні навіть в україномовних школах поширеною є російська.

В сукупному обсязі телевізійного мовлення в Україні, яка є частиною провінцією російськомовного "телевізійного світу", однозначно переважає російська мова. Якщо виокремти в окрему підгрупу суто українські телеканали, можна говорити про певний паритет україномовних та російськомовних програм у цілому, хоча прайм-тайм найпопулярніших каналів є здебільшого російськомовним.

Експертна група, яка працювала над Мовним балансом-2, здійснила контрольний разовий замір, в якому титровані українським текстом російськомовні програми вважались такими, якими вони є за звучанням - російськомовними.

До моніторингу були включені 12 телеканалів, які мали на момент проведення найбільшу долю аудиторії. Дослідження проводилося протягом двох днів і охоплювало вечірній прайм-тайм.

Отже, у відсотковому співвідношенні української та російської мов у телевізійному ефірі з урахуванням реклами 55,6% трансляцій припадають на українську мову, 44,3% - на російську. Якщо рекламу не враховувати, то співвідношення істотно змінюється: українська мова - 41,4%, російська - 58,6%.

(Зрозуміло, що через одноразовість та ситуативність заміру, його результат можна вважати таким, що має велику погрішність. Однак в тому, що тенденції він віддзеркалює коректно, можна легко переконатися емпірично).

На газетному та журнальному ринках України переважає російська мова у співвідношенні відповідно 68% на 32% та 90% та 10% - дані Книжкової палати України при Держкомтелерадіо.

Присутність української мови в друкованих медіа забезпечується значною мірою лише завдяки україномовній рекламі, яка є обов'язковою, згідно з чинним законодавством.

У кінотеатральному прокаті в 2008-09 роках переважали фільми, дубльовані українською мовою.

Водночас, частка російськомовних фільмокопій становила 28%. (Інформація - від Державної служби кінематографії за 2008-09 роки).

Не відповідають дійсності твердження, ніби громадяни України не мають можливості дивитися в кінотеатрах фільми російською мовою. Реальний вибір полягає між переглядом західної стрічки українською мовою, або російської - російською.

Натомість на українському телебаченні переважають фільми російською мовою звучання, частка яких на 10% вища частки озвучених або дубльованих українською, згідно даних Нацради за 2008 рік.

Враховуючи доступ українських глядачів до російських та світових російськомовних каналів, домінування російськомовних фільмів стає ще більш відчутним.

Стосовно поширеності мов на носіях для домашнього кіноперегляду беззаперечним є тотальне домінування російської.

На книжкову ринку Україні цілком переважає російська мова: на 9 книжок російською припадає лише одна українська. (Оцінка Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів).

Відтак, згідно зі статистичними даними, мовні права етнічних росіян, а також тих, хто вважає рідною мовою російську та російськомовних громадян України в цілому забезпечені значно краще, ніж мовні права етнічних українців і тих, хто вважає українську мову рідною та україномовних.

Утім, згідно із соціологічними опитуваннями, переважна більшість громадян України вважає, що достатньо забезпеченими є права як україномовних, так і російськомовних.

Громадяни, які підтримують надання російській мові статусу державної, такої думки дотримуються не в силу реального дискомфорту чи реальних загроз, а про всякий випадок, або на підставі чуток про порушення прав російськомовних, які нібито мають місце в інших регіонах.

Більше половини громадян вважають, що мовне питання, зокрема статус російської мови, взагалі не актуальне - кожен говорить тією мовою, якою хоче, і зараз є багато важливіших проблем.

Лише 7% громадян України відносять мовне питання, а саме проблему державного статусу російської мови, до числа 25 основних життєвих проблем, що їх непокоять. (Опитування Всеукраїнської соціологічної служби за грудень 2009 року).

Однак проблема російської мови, попри очевидну неприоритетність, стала символічно-знаковою при визначенні позиції виборців щодо політичних сил.

Низка озвучених Партією регіонів - від президента до рядових депутатів, включно із законопроектом Єфремова-Симоненка-Гриневецького - пропозицій кладуть в основу мовної політики принцип "все визначає ринок".

Зважаючи на низку обставин, українська мова як соціальне явище є слабшою за російську, її стартові позиції для ринкової конкуренції є значно гіршими. Без спеціальної державної підтримки у вигляді обов'язкових квот її присутності в тих чи інших сферах, українська ризикує за кілька поколінь втратити реальну комінікативну функцію й перетворитися на мертву мову.

Принцип вільного вибору мов учасниками ринку є, звичайно, демократичним і зрозумілим, однак з огляду на український історичний контекст для України він неприйнятний.

Очевидно, доречним є збереження статусу-кво, зафіксованого в компромісному законі про мови 1989 року та нормах інших законів.

Основою мовної політики - якщо для нової влади українська мова є націєтворчою цінністю хоча б не меншою ніж російська - має бути державна підтримка української мови, утвердження її державності в усіх сферах публічного життя, забезпечення виконання нею всіх функцій, властивих мові як соціальному явищу - з одночасними гарантіями вільного розвитку російської та решти мов.

Для цього є вкрай необхідним розширити, або принаймні зберегти квоти присутності української мови, зафіксовані в чинному законі про мови, а також в законах, що регулюють такі сфери як телебачення, радіомовлення, кінопрокат, реклама, масові заходи тощо.

Для України є важливим досягнення компромісу між двома найбільшими мовними спільнотами.

Україномовні повинні погодитися з широкою присутністю в Україні російської мови й усвідомити, що шляху до одномовної України немає.

Російськомовні мають зрозуміти, що час безроздільного панування російської мови минув, що жити в Україні й бути вільним від української мови неможливо, а державна підтримка української мови та втручання держави в мовну сферу необхідні для того, щоб компенсувати негативні наслідки багатовікового упослідження української мови та урівняти її у фактичних правах з російською.

Олег Медведєв, політтехнолог, медіа-менеджер, журналіст

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Кого з політиків підтримують зараз кияни (опитування)

Серед політиків найбільшу підтримку киян має Віталій КЛИЧКО.

Про це УНІАН повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій БИЧЕНКО, посилаючи на результати проведеного Центром у Києві опитування.

Зокрема, кожен четвертий опитаний (25,4%) повністю підтримує дії В.КЛИЧКА, ще майже стільки ж (23,6%) – частково. Не підтримують його діяльність 41,4% опитаних.

Повністю підтримують діяльність Сергія ТІГІПКА 18,8% опитаних киян, Анатолія ГРИЦЕНКА - 16,4%, Юлії ТИМОШЕНКО - 15,4%, Віктора ЯНУКОВИЧА - 14,4%, Арсенія ЯЦЕНЮКА - 14,0%.

Кожен десятий киянин повністю підтримує діяльність Миколи АЗАРОВА (10,4%) Віктора ПИЛИПИШИНА (10,1%) та Олександра ПОПОВА (9,9%). При цьому експерт зазначив, що О.ПОПОВ є найменш відомим серед наведених політиків: його не знають 14,9% опитаних.

Надзвичайно низький рівень підтримки має Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ: повністю підтримують його діяльність 2,3% респондентів, а окремі дії – 2,8%. Не підтримують діяльність Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО 91,3% киян, поінформував А.БИЧЕНКО.

Він додав, що майже половина опитаних (48,2%) киян вважають, що зараз реально керує Києвом О.ПОПОВ. 9,4% респондентів вважають, що Києвом реально керує Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ. 7,0% респондентів схиляються до думки, що вони обидва керують Києвом, 16,3% зазначили інше, а 19,1% вагалися з відповіддю на питання.

Оцінюючи діяльність О.ПОПОВА за 5-бальною шкалою, трохи менше половини (44,9%) опитаних не змогли оцінити її, зазначив А.БИЧЕНКО. Серед тих, хто зміг оцінити цю діяльність, середня оцінка склала 3 бали.

***Телефонне опитування проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 10 по 12 вересня 2010 року у Києві. За випадковою вибіркою опитано 408 респондентів віком від 18 років. Теоретично похибка вибірки - 5%.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Януковичу і Медведєву не заправлять бензобак у Сумській області?

Президенти Росії Дмитро МЕДВЕДЄВ і України Віктор ЯНУКОВИЧ під час автопробігу Санкт-Петербург – Київ можуть зіткнутися з браком бензину.

Про це йдеться в статті «Великі нафтові переговори. Дефіцит бензину в Сумах може ускладнити автопробіг Януковичу і Медведєву», яка опублікована в російській «Независимой газете» від 14 вересня.

На думку видання, бензинова криза в Сумській області послаблює позицію України на переговорах з РФ з нафтової тематики. Як відзначає видання, оскільки зустріч Д.МЕДВЕДЄВА і В.ЯНУКОВИЧА під час автопробігу Санкт-Петербург - Київ носитиме неофіційний характер, то нафтова тематика обговорюватиметься попередньо: президенти узгоджують позиції, а уряди згодом внесуть компромісні рішення до проектів документів.

«Разом з тим у Києві вважають, що на компроміси доведеться йти в першу чергу українській стороні. Експерти відзначають, що, за іронією долі, саме місце зустрічі – Сумська область, з якої президенти почнуть участь в автопробігу Санкт-Петербург–Київ, послаблює переговорні позиції України. Річ у тому, що в регіоні з середини липня закрита переважна більшість автозаправних станцій. За повідомленнями українських ЗМІ, бензинова криза досягла таких масштабів, що незадоволені жителі прикордонного регіону готові зустріти президентів пікетами і акціями протесту», говориться у статті.

Експерт Фонду громадської безпеки Юрій ГАВРИЛЕЧКО зазначив, що акції протесту – не головна проблема. На його думку, вони могли б підвищити рейтинг української опозиції, але це все ж таки питання внутрішньої політики. З погляду відносин із зовнішніми партнерами для української влади набагато важливіше продемонструвати здатність вирішувати реально існуючі проблеми. Тому підготовку до зустрічі в Сумах експерт назвав провальною.

«Чиновники президентської адміністрації повинні були наперед з`ясувати ситуацію в області та вирішити проблеми, створені місцевою владою. Як виглядатиме наш Президент, якщо з`ясується, що учасникам міжнародної акції, а це десятки машин, ніде заправити бензобак?», – зазначив він, уточнивши, що кризова ситуація склалася лише в одній українській області.

«Президент не може особисто займатися проблемами кожної області. Але в результаті вийшло так, що В.ЯНУКОВИЧ, якому важливо продемонструвати перед партнерами по СНД силу і згуртованість нової влади, ризикує через бензинову кризу в Сумській області опинитися в складному становищі», – вважає Ю.ГАВРИЛЕЧКО.

Інші фахівці теж підтверджують, що в цілому на українському ринку немає дефіциту бензину, він є лише в Сумській області.

Зокрема, директор консалтингової компанії «А-95»Сергій КУЮН упевнений, що ситуація в окремо взятій області ніяк не пов`язана із зустріччю президентів. «У Сумах давно триває протистояння між власниками АЗС і податковою адміністрацією. Область займає останні місця в рейтингах соціально-економічного розвитку. Тому влада намагається будь-якими способами мобілізувати кошти, щоб наповнити бюджет, а бізнесмени протестують проти адміністративного тиску», - сказав він.

Директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир САПРИКІН, коментуючи цю ситуацію, відзначив, що це - місцеві війни. «А центральна влада не впливала на ситуацію, мабуть, тільки тому, що у В.ЯНУКОВИЧА і Миколи АЗАРОВА поки що не дійшли руки», – сказав він.

Як повідомляв УНІАН, з середини липня в Сумській області спостерігається регіональна паливна криза. Не працює більшість АЗС, через що повністю паралізована робота із забезпечення паливом п`яти районів – Роменського, Буринського, Великописарівського, Липоводолинського і Краснопольського. Щоб купити бензин, водії проїжджають десятки кілометрів і годинами простоюють у величезних чергах.

Автозаправні станції підприємства «Суминафтосервіс» паралізовані через дії податкової адміністрації, яка заарештувала рахунки компанії та вилучила печатки, а також документи.

Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом несплати податку на додану вартість. Крім того, порушено справу за фактом приховання прибутку.

Водночас, директор «Суминафтосервіс» Євген СИДОРЕНКО заявляє, що «ситуація склалася через помилки самої податкової, оскільки ми всі декларації подавали, документацію надавали, а нам це інкримінують як підробку документів».

При цьому керівник компанії не може сказати, «хто за цим стоїть. Припущення залишаються припущеннями. Існує таке поняття «Вертикаль влади». І якщо вона є, то хтось цю «кашу заварив».
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

108 вчених з усіх університетів світу підписали лист-протест до СБУ

108 європейських, українських та американських вчених, які представляють академічну світову спільноту, підписали лист на підтримку історика, директора музею-меморіалу „Тюрма на Лонцького” Руслана ЗАБІЛОГО.

У переданому УНІАН листі, зокрема, зазначається, що “багато хто з нас підписує цю петицію попри те, що ми ніяк не погоджуємося з тією політичною лінією, прибічником якої є Руслан ЗАБІЛИЙ, та з його поглядами на українську історію. Рішуче виступаючи проти політизації історії, яка стала особливо помітною в останні роки, під час «помаранчево-біло-блакитних» дебатів, ми, однак, переконані, що успіх наукових дискусій залежить передовсім від вільного обігу ідей і доступу до історичних джерел, хай якими контраверсійними вони є”.

У зверненні, підписаному вченими із Колумбійського, Гарвардського, Кембриджського університету, а також університетів Канади, Німеччини, Польщі, Австрії, Угорщини та інших країн, зазначається: “Справді демократична й незалежна Україна повинна знати всю правду про свою історію і сприяти вільному її вивченню. Таке дослідження історії може відбуватися лише за умови широкого доступу до українських архівів. З огляду на факти, що мали місце у минулому – заборона допуску до архівів та бібліотек, переслідування інших поглядів, заперечення академічної свободи, ізоляція України від міжнародної академічної спільноти, – кожен український уряд повинен бути особливо уважним, щоб не допустити відродження подібної практики”.

Саме тому, зазначають вчені, переслідування “Р.ЗАБІЛОГО сигналізує про повернення до сумної і небезпечної практики тоталітарного минулого. Ми вважаємо цей інцидент особливо тривожним на тлі попередніх незаконних дій СБУ стосовно академічної спільноти та громадянського суспільства, які розпочалися в Україні з приходом нової влади”.

Як повідомляв УНІАН, історика Р.ЗАБІЛОГО 8 вересня затримали в Києві працівники СБУ. Його звинуватили в тому, що він нібито хотів передати третім особам матеріали, що становлять державну таємницю. У Р.ЗАБІЛОГО вилучили персональний ноутбук та цифрові носії.

Також СБУ провела обшук у кабінетах працівників музею “Тюрма на Лонцького” у Львові, де вилучила два ноутбуки, один жорсткий диск, паперові копії історичних документів, а також відео-свідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009-2010 років.

9 вересня СБУ розповсюдила повідомлення про те, що Службою безпеки України порушено кримінальну справу за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю.

«Встановлено, що співробітник СБУ Р.ЗАБІЛИЙ з метою передачі третім особам несанкціоновано зібрав відомості, що становлять державну таємницю. 8 вересня 2010 року після прибуття зі Львова до Києва він був затриманий із цими відомостями. Наразі встановлюється коло осіб, яким призначалась зазначена інформація».
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Нафтогазі звинуватили журналістів: ви ставите замовні питання

НАК «Нафтогаз України» не веде переговорів з компанією «РосУкрЕнерго» з питання виконання рішення Арбітражного інституту Стокгольмської торгової палати.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні журналістам заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Євген БАКУЛІН.

Відповідаючи на питання, чому «Нафтогаз» визнав у Стокгольмському арбітражному суді програшне для себе рішення, що нібито записано в його тексті, Є.БАКУЛІН сказав: «Розумієте, ви сьогодні ставите питання на замовлення. Тому мені б не хотілося вступати в цю полеміку, тому що в ній немає істини».

«Ми діятимемо лише в рамках закону щодо рішення цього питання», - сказав він.

При цьому Є.БАКУЛІН повідомив, що на даний момент НАК «Нафтогаз» ніяких переговорів про форму і порядок відшкодування 11 млрд. кубометрів газу з «РосУкрЕнерго» не веде.

«Ми поки що спілкуємося через суд», - сказав голова правління НАК «Нафтогаз України».

Як повідомляв УНІАН, 8 червня ц.р. Арбітражний інститут Стокгольмської торгової палати зобов`язав НАК «Нафтогаз України» повернути компанії «РосУкрЕнерго» 11 млрд. куб. м газу і надати додатковий обсяг газу у розмірі 1,1 млрд. куб. м як неустойку за порушення умов контракту.

Крім того, суд зобов`язав «Нафтогаз» заплатити «РосУкрЕнерго» 197 млн. дол. за порушення контракту.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

В СБУ розказали, що історик Руслан Забілий отримує у них зарплату

В Службі безпеці України називають “абсурдними” заяви про несанкціонований обшук в музеї «Тюрма на Лонцького» у Львові.

Про це йдеться у переданому УНІАН повідомленні СБУ “у зв’язку з поширенням у деяких ЗМІ некоректної оцінки заходів, що здійснює Служба безпеки України у сфері захисту державної таємниці”.

Зокрема, як підкреслюється в повідомленні, саме СБУ була ініціатором відкриття у колишній львівській в’язниці Меморіально-дослідницького комплексу пам’яті жертв окупаційних режимів.

До цього часу Музей перебуває на балансі СБУ, утримується за рахунок бюджету СБУ, його працівники, у тому числі його директор Руслан ЗАБІЛИЙ, отримують зарплату в СБУ, зазначається в повідомленні.

“Більше того, сама назва - Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Служби безпеки України – підкреслює зазначене вище”, - наголосили в СБУ.

Як пояснили у відомстві, 13-14 вересня у приміщеннях УСБУ у Львівській області, в яких розташовані структурні підрозділи Музею, у рамках розслідування кримінальної справу за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю, було проведено огляд місця події. Стаття 190 Кримінально-процесуального кодексу України визначає право слідчого вилучати під час таких процесуальних дій матеріали, документи, предмети, які мають значення для провадження кримінальної справи.

“Отже, заяви про те, що СБУ «несанкціоновано» обшукала власне приміщення, звучать абсурдно.

Так само є абсурдними заяви про те, що унікальні матеріали зі свідченнями жертв політичних репресій, які знаходились у вилучених слідством комп’ютерах, начебто «будуть втрачені назавжди», - наголосили в СБУ.

Працівники Архіву СБУ, які включені до складу експертної групи, котра вивчає вилучені матеріали, є досвідченими науковцями з великим досвідом роботи з унікальними документами, які є безперечним надбанням нашої історії, зазначається в повідомленні.

Наразі проводиться відповідна експертиза, після чого всі вилучені матеріали будуть повернуті до музейного фонду львівського Меморіалу, запевнили в СБУ.

Крім того, підкресли у відомстві, незважаючи на відповідні процесуальні дії, робота Музею не зупинялась ні на хвилину. Усі бажаючі можуть відвідати його експозицію у визначений розкладом його роботи час.

“Наразі дії співробітника СБУ Р.ЗАБІЛОГО розглядаються виключно у кримінальній площині.

Відбулося попередження спроби передачі третім особам співробітником СБУ документів, що є власністю держави і охороняються законами України”, - наполягають у спецслужбі, зазначивши при цьому, що “тривіальну ситуацію дехто намагається використати як штучний привід для неконструктивної критики української спецслужби і перевести її у політичну площину”.

В СБУ знову підкреслили, що кримінальну справу порушено не стосовно І.ЗАБІЛОГО, а за фактом дій.
Як повідомляв УНІАН, історика Р.ЗАБІЛОГО 8 вересня затримали в Києві працівники СБУ. Його звинуватили в тому, що він нібито хотів передати третім особам матеріали, що становлять державну таємницю. У Р.ЗАБІЛОГО вилучили персональний ноутбук та цифрові носії.

Також СБУ провела обшук у кабінетах працівників музею “Тюрма на Лонцького” у Львові, де вилучила два ноутбуки, один жорсткий диск, паперові копії історичних документів, а також відео-свідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009-2010 років.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Києві пікетують СБУ: «Стоп КГБ»

Близько 100 представників громадськості та політичних партій проводять біля приміщення СБУ акцію протесту проти кримінального переслідування істориків та цензури історії та проти перевищення Службою безпеки своїх повноважень.

Як передає кореспондент УНІАН, учасники акції тримають в руках диски з матеріалами з архіву СБУ, які стали відомі громадськості завдяки зусиллям історика Руслана ЗАБІЛОГО та його колег науковців.

Учасники пікету тримають плакати з написами: «На КГБізації СБУ», «Ні реанімації КДБ», «Стоп КГБ». Учасники пікету вигукують гасла: «Історикам свободу!» та «СБУ ганьба!». Серед учасників пікету - представники Української народної партії, Конгресу Українських Націоналістів, київського товариства політв’язнів та жертв репресій, Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

«Дії СБУ свідчать, що, на жаль, наші думки про те, що ця служба європеїзувалася і стала насправді європейською спецслужбою, були дещо завчасними. Те, що зробила СБУ з директором музею «Тюрма на Лонцького» 8 вересня цього року, інакше як чекістським почерком назвати важко, - сказав в інтерв’ю журналістам екс-директор архіву СБУ Володимир В’ЯТРОВИЧ.

Він наголосив: «Ми зібралися тут для того, щоб зупинити 1937-й рік в 2010-му».

Відповідаючи на запитання журналістів В.В’ЯТРОВИЧ повідомив, що історик Руслан ЗАБІЛИЙ зараз перебуває в Києві і жодних процесуальних дій до нього не було вчинено.

Учасники пікету мають намір з дисків, які вони тримають в руках, перед будівлею СБУ викласти цифру зі знаком питання «37?». «Ми не допустимо повернення терору 1937 року», - зазначають учасники пікету.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Експерти - про результативність візитів Януковича до Європи

Провідні політичні експерти не вбачають користі для країні від візитів Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА до Європи.

Про це вони сказали в експертному опитування сайту “Політична думка”.

Так, на запитання, наскільки результативні закордонні поїздки В..ЯНУКОВИЧА, зокрема яка користь країні від його останнього візиту до Брюсселя, і як його внутрішня політика кореспондується з європейськими цінностями експерт з міжнародних відносин Олександр СУШКО відповів: “Чи є бодай би якась користь від візитів ЯНУКОВИЧА до Європи, ми побачимо найближчим часом”.

Зокрема, за його словами, “коли говоритимуть про зону вільної торгівлі і угоди про асоціацію, бо ми бачимо, що справа гальмується. Останні місяці в переговорах немає жодного прогресу. Чи знайдуть шляхи порозуміння, побачимо найближчим часом”. “Влада неодноразово декларувала, що сторони уже вийшли на завершення переговорів, однак це не так. Є багато питань, які залежать від політичної ситуації в Україні”, - зазначив О.СУШКО. Щодо того, чи кореспондується внутрішня політика, яку проводить команда В.ЯНУКОВИЧА з європейськими цінностями, то, на думку експерта, це очевидно, що ні. “Усі спостерігачі констатують проблеми зі свободою слова, свободою зібрань, правом громадян на участь у політичних процесах через обмеження прав у законі про місцеві вибори і багато інші порушення. Не додає позитиву на міжнародному напрямку і поведінка СБУ”, - зауважив О.СУШКО і додав: “Стосовно запрошень до Європи, то ці контакти передовсім свідчать про спроби європейців впливати на ситуацію в Україні, про намагання не дозволити їй звернути від демократичних здобутків”.

У свою чергу політолог Володимир ФЕСЕНКО оцінює мотиви європейських керівників як звичайно неоднозначні та суперечливі. “Вони розуміють протиріччя української влади, але вони все ж таки хочуть впливати і безпосередньо на ЯНУКОВИЧА і на інших керівників і тому не припиняють контактів. Тобто хай буде поганий партнер, але партнер, на якого ми маємо вплив, така логіка там”. – вважає експерт. Крім того, за його словами, “у Брюсселі ще є ілюзії, що Україна ще не зійшла з демократичного шляху, тому тримаємо взаємини. А далі будемо вирішувати за фактом. Що це буде, або російська модель, або лукашенківська, звідти й робитимуться інші висновки”. У кожному разі, переконаний політолог, “у нас залишається можливість апелювати до європейської спільноти під час візитів ЯНУКОВИЧА туди”. “ЯНУКОВИЧ щодалі, то більше опинятиметься перед вибором: або він гратиме роль демократичного керівника, або йому доведеться спочатку виправдовуватися, а потім опинитися в ізоляції, як ЛУКАШЕНКО”, - припустив В.ФЕСЕНКО і не виключив і такий сценарій, що “Захід закриватиме очі на недемократичні процеси в Україні, як закриває зараз на те, що робиться в Росії. Водночас ми не можемо апелювати лише до Заходу”. “Потрібно щось і самим робити”, - додав він.

Письменник Юрій АНДРУХОВИЧ вважає, що “останні візити ЯНУКОВИЧА до Німеччини і Брюсселю були зумовлені намаганнями європейців якось все ж таки контролювати ситуацію в Україні, щоб Україну остаточно не втратити”. На його думку, “Захід зараз намагається чимось заворожити ЯНУКОВИЧА, зачарувати, аби той цілковито не віддавався Москві. Але Захід у цьому сенсі сам винен. Вони завинили перед українськими громадянами передовсім, а по-друге перед європейською перспективою, перед європейською ідеєю і цінностями. Я не маю на увазі громадянське суспільство і їхні медіа, які адекватно реагують на ситуацію в Україні і дають одностайно негативні оцінки ЯНУКОВИЧУ. Мова йде про керівників Євросоюзу. Власне цей політичний бомонд ЄС робить вигляд, що не все так погано тут. Я думаю, що вони прекрасно знали і розуміли, хто такий ЯНУКОВИЧ. Тому зараз вони змушені робити приємну міну у цій нехорошій грі”, - зазначив письменник. При цьому він додав, що у нього “виникла така гіпотеза, що вони теж уже догралися. Бо схоже було на те, що вони дивляться на Україну з якоїсь гойдалки. Коли переміг в Україні прозахідний політик на президентських виборах, то вони його демонстративно тримали на відстані. А коли переміг проросійський політик, то вони раптом кинулися в обійми. Зрозуміло, що це тепер вони мусять робити, аби країна не скотилася повністю до Росії, а з іншого боку, аби не допустити до своєї спільноти”. Ю.АНДРУХОВИЧ підкреслив, що не бачить жодної користі для країни від європейських візитів ЯНУКОВИЧА. Оскільки, за словами письменника, “його некомпетентність, дилетантські висловлювання на всіх цих трибунах міжнародного рівня лише дискредитують країну”. “Але може у нього є якась там іміджева користь від того, що хтось з ним сфотографується наприклад. Цьому хлопчині з шахтарської глибинки мабуть дуже лестить постояти біля сильних і розумних. Це його мабуть підносить у власних очах”, - припустив письменник. При цьому він нагадав, що на початку цього року ЯНУКОВИЧ і його уряд заявили, що до 2012 року будуть скасовані візи для громадян України. Він наголосив: “Мені особисто не здається, що ми рухаємося туди. Тому хотілося б, щоб ці хлопці відповіли за цю обіцянку і щоб громадяни головне запитали у них про це”.

“Доки ж стосунки України і ЄС виглядають як гра, яка триватиме доти, доки зберігатиметься половинчастість у суспільстві стосовно свого розвитку. Якщо суспільство залишатиметься надалі несконсолідованим довкола свого майбутнього, то ніхто цьому не дасть ради. Доки у нас суттєва частина громадян тягнутиме нас в СРСР, в Росію, доти Захід гратиметься з нами усіма”, - припустив експерт і зробив висновок: “а звідси випливає, що Україна ніколи не буде серед членів ЄС і ніколи не житиме за європейськими правилами і цінностями - нинішня влада посилено насаджує євразійство і пропонує змиритися з цим усім”.

За словами професора політології Олексія ГАРАНЯ, “українська влада прагне продемонструвати закордонними візитами активність на зовнішньому напрямку”. “Добре, що відновлюються такі контакти, бо за ЮЩЕНКА вони просто провисали. Але парадокс полягає у тому, що ЯНУКОВИЧУ вдається налагоджувати контакти лише з тими країнами, де панує авторитарна модель правління - йому психологічно близькі керівники скажімо Казахстану, Китаю чи Росії. Якщо говорити про Брюссель, то очевидно що переговори, наприклад, щодо угод про асоціацію і створення зони вільної торгівлі йдуть дуже непросто”, - зауважив політолог. Він зазначив, що українській владі треба продемонструвати начебто успіхи. “У листопаді планується ухвалити план дій щодо безвізового режиму для українських громадян, але це буде лише план дій, не більше. Те, що нова українська влада обіцяє досягнути цього до 2012 року виглядає утопічно. Бо потрібно ще проводити роботу всередині країни - боротися реально з корупцією, не утискати ЗМІ і дотримуватися інших демократичних норм. Тут якраз треба сказати, що внутрішня політика ЯНУКОВИЧА безумовно розходиться з європейськими цінностями. Реально ми бачимо як будується в країні авторитарна модель”, - сказав О.ГАРАНЬ. Він зауважив, що це, звичайно, турбує європейців, вони це поки висловлюють у демократичній формі. Але, додав він, “водночас ми уже бачили, що і під час зустрічі з МЕРКЕЛЬ і під час переговорів у Брюсселі ЯНУКОВИЧУ почали більш виразно говорити про проблеми зі свободою ЗМІ. Європейці ще остаточних висновків не зробили безумовно, аби уже поводитися з ЯНУКОВИЧЕМ користуючись дуже жорсткою лексикою. Але проблема демократії в Україні дуже турбує західних спостерігачів і ЗМІ”. “Одразу після обрання президентом у ЯНУКОВИЧА були сподівання, що йому запропонують діалог, що він не буде ізольований і громадянам це подавалося, як можливість наближення влади до Європи. Реально ми бачимо іншу картину”, – констатував О.ГАРАНЬ.

На переконання політолога Ігоря ЖДАНОВА, “перший візит В.ЯНУКОВИЧА до Брюсселя був ознайомчим, його хотіли там бачити, придивлялися до нього і вивчали, то теперішній за результатами абсолютно порожній і незрозумілий”. “Що це було? Це були спроби пояснити свою політику, виправдатися? Мені зовсім незрозуміло”, - зазначив експерт і додав: “Якщо говорити про користь для України від таких візитів, то її немає”. “Як і немає жодного прориву в європейському напрямку. Навпаки гальмується створення зони вільної торгівлі з ЄС, є проблеми з договором про асоціативне членство тощо. Якщо Президент ЄС позитивно оцінив внесення змін до закону про місцеві вибори, то уже після візиту було ухвалено резолюцію Європейської народної партії, яка фактично дезавуювала таку оцінку і де дуже жорстко мовиться про нинішню внутрішню політику в Україні”, - наголосив І.ЖДАНОВ. “Я не знаю, кого частіше запрошували до Європи ЮЩЕНКА чи ЯНУКОВИЧА, але перший роздратовував європейців через перманентні конфлікти, а там хотіли стабільності, але з другим вони бачать загрозливі тенденції для демократичного устрою. Упевнений, що ставлення ЄС до нинішньої влади буде суттєво корегуватися”, - упевнений політолог.

Натомість політичний експерт Володимир ПОЛЯКОВ переконаний, візити В.ЯНУКОВИЧА до країн Євросоюзу носять безумовно декоративний характер. За його словами, “влада прагне продемонструвати з одного боку Заходу, що європейський вектор важливий для України і з іншого боку – продемонструвати громадянам власної країни, що її підтримують начебто в демократичному світі”. Однак, додав експерт, “про якісь здобутки і досягнення, зокрема від останнього візиту до Брюсселя, звісно, не йдеться, як і про демократію в країні загалом”. “Реальні дії влади суттєво відрізняються від проголошених нею декларацій. Українська влада далека від демократичних цінностей, які сповідують на Заході. Лише останні приклади - закон про місцеві вибори, стан зі свободою слова, скасування фактично виборів у Києві тощо”, - наголосив В.ПОЛЯКОВ. На його думку, “той факт, що ЯНУКОВИЧА запрошують в країни ЄС лише свідчить про те, що для Євросоюзу Україна залишається важливою, оскільки там бояться, аби тут не повторився білоруський чи російський сценарій. Але кредит довіри словам ЯНУКОВИЧА з іншого боку спливає. Оскільки окрім гарних слів реально нічого не робиться, а навпаки”.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Герман пояснила, чому Януковича не буде на книжковому форумі

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ не планує відвідати міжнародний Львівський книжковий форм, на який цього року з’їдуться сімнадцять популярних письменників Європи та світу. (Форум проходитиме у Львові з 15 по 19 вересня – УНІАН).

Про це в коментарі УНІАН повідомила заступниця глави Адміністрації Президента України Ганна ГЕРМАН.

«Ви знаєте, що Президент має поїздку до Нью-Йорка (20 вересня – УНІАН). Також у Президента є ще кілька важливих поїздок», - сказала Г.ГЕРМАН і зауважила, що В.ЯНУКОВИЧУ тільки днями надіслали запрошення.

«Такі речі планують завчасно. Тільки вчора я отримала запрошення на цей форум. Гадаю, Президент теж учора отримав. А ви ж розумієте, що графік Президента складається набагато більше часу наперед. Президент – це особа, яка не сидить і не чекає, коли його хтось кудись запросить, і бігом туди їхати», – сказала Г.ГЕРМАН.

За словами заступниці глави АП, якщо «Бог дасть дожити до наступного року і якщо Президент отримає запрошення на такий форум вчасно, то обов’язково його відвідає”.

«Знаю, що Президент надіслав привітання форуму. Сьогодні треба думати не про те, чи відвідувати форум, а про те, як зробити, щоб українська книжка в Україні справді була популярна. Аби не було дев’ять іншомовних книжок на одну українську, а навпаки», - сказала Г.ГЕРМАН.

Нагадаємо, що колишній Президент України Віктор ЮЩЕНКО щороку відвідував Львівський книжковий форум.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Чому Хорошковський оберігає від народу архіви НКВС?

Служба безпеки, крім як знищувати документи, підслуховувати й підглядати за істориками, ні нащо не здатна… СБУ обслуговує інтереси ФСБ… З Януковичем може трапитися те саме, що й з Кучмою…

Нещодавно Служба безпеки України знову відзначилася. Ні, не викриттям супернебезпечних злочинців, не порятунком країни від якогось зовнішнього ворога. СБУ затримала й порушила кримінальну справу проти науковця, директора Національного музею меморіалу пам’яті жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького” Руслана Забілого. Начебто цей громадянин «здійснював підготовку до розсекречення державної таємниці», яка стосується діяльності ОУН-УПА. Крім того, СБУ провела обшук у самому музеї і вилучила відеосвідчення дисидентів, які там зберігалися.

Дивно якось виходить… Команда, що прийшла до влади, як може, старається охаяти діяльність УПА, але розсекретити архіви, щоб підкріпити свої звинувачення фактами й документами, не хоче.
А може, серед тих документів є щось таке, що зовсім не свідчить про міфічні злодіяння УПА?
Ми запитали експертів, чому Служба безпеки України не зацікавлена в знятті грифу «Секретно» з архівів про діяльність ОУН-УПА та НКВД-КГБ?

Ганна Герман, заступник глави Адміністрації президента України:

БУДЕ ПОГАНО, ЯКЩО СБУ НЕ ДОТРИМУВАТИМЕТЬСЯ СВОЇХ ІНСТРУКЦІЙ

Вважаю, це питання до минулих керівників СБУ, до політиків і до влади, яка не зробила всього для того, аби питання, які мають вивчати історики, а не СБУ, були відокремлені від Служби безпеки, виділені в якусь окрему інституцію. Усі ці матеріали помаранчева влада мала передати в Інститут національної пам’яті, щоб ними займалися історики. Мене дивує, чому вона цього не зробила.

Це все питання історії. І сьогодні їх треба розглядати саме так.

Працівник Служби безпеки (музей, очолюваний істориком Забілим, перебуває у структурі СБУ) пробував винести інформацію, яка, за їхніми інструкціями, є закрита, тому СБУ й вирішила з цим розбиратися. Треба відділити зерно від полови...

Бо, знаєте, є службові інструкції, є закон (про державну таємницю)… Проти закону та інструкцій іти не можна. Гадаю, буде погано, якщо Служба безпеки не дотримуватиметься своїх інструкцій і не каратиме своїх працівників за їх порушення.

Єдине, на що спромоглася помаранчева влада, – засудити Сталіна за Голодомор і тих сталінських поплічників, які вже померли. (Сміється. – Авт.).

Наскільки важливо для суспільства знати суть розсекречених архівів? Ну, це риторичне питання.

Суспільство має знати свою історію, але держава повинна створити всі необхідні для цього передумови.

Дмитро Корчинський, публіцист:

ЗНАЮ НИЗКУ ЖИВИХ КАГЕБІСТІВ, ЯКІ ПИШАЮТЬСЯ СВОЇМИ «ПОДВИГАМИ» І КІЛЬКІСТЮ РОЗСТРІЛЯНИХ
Зараз СБУ дуже тісно співпрацює зі своїми колегами з Федеральної служби безпеки Росії і системно робить реверанси в бік ФСБ чи виконує прямі прохання з боку російських колег. Росія дуже серйозно ставиться до ревізії радянської версії історії. А СБУ обслуговує інтереси ФСБ.

Загалом це небезпечна тенденція. Справа в тім, що знищення архівних матеріалів – явище традиційне в Україні. Ми пам’ятаємо пожежі 60-их років, коли згорів Київський архів… Це була централізована кампанія. Знищення й вивезення документів почалося у XVIII столітті й не припинялася досі. Цілком можливо, що велика кількість українських архівів, особливо центрального апарату та місцевих управлінь КГБ опинилися в Москві. І ми не знаємо, які там відбуваються з ними маніпуляції. Гадаю, низка документів і нині передається в Москву.

Кагебісти дуже живучі. Я знаю цілий ряд людей, дуже бадьорих старичків – по 80-90 років – які й не збираються помирати. Вони досі пишаються своїми «подвигами» й кількістю розстріляних.

Також рештки корпоративної етики в спецслужбах примушують саме до такої поведінки. Тобто вважається недопустимим розкриття секретних співробітників: стукачів, агентури та офіцерів, які були задіяні в різних спецопераціях, репресіях.

Український філіал КГБ не був розігнаний, не було сформовано нову спецслужбу. Працівники сиділи в тих самих кабінетах... А потрібно було створити нову спецслужбу, з нуля. Цього зроблено не було, і сьогодні ми маємо Службу безпеки, яка, крім як знищувати документи, підслуховувати й підглядати за істориками, ні нащо не здатна.

Для суспільства вкрай важливо знати, хто розстрілював, хто репресував. Бо всі наші твердження, ґрунтовані на спогадах наших батьків і дідів щодо масових репресій, часто не мають належного документального підтвердження. А тепер уже й не можуть мати, бо багато всього було знищено.

Часто ми навіть не уявляємо масштаби того, що відбувалося. Вважається, що тільки в Биківнянському лісі закопано 120 тисяч людей, розстріляних у Жовтневому палаці в 30-і роки. Їх туди трамваєм вивозили.

Таких місць поховання у Києві ще кілька: у районі ВДНХ, у Бабиному Яру, який був наповнений трупами ще задовго до німців. Уся Україна вкрита масовими похованнями вбитих людей у 20-і, 30-і, 40-і й на початку 50-их років. Звісно, що робити ексгумацію цих мільйонів убитих не варто, проте знати, скільки їх було – треба. Також важко визначити ким вони були вбиті. Наприклад, у Биківні – більш-менш ясно, бо в більшості черепів є невеличкі овтри від куль, випущених з пістолета ТК – маленької генеральської зброї, щоб мізки не забризкували приміщення…

Історія – зброя в політичній полеміці. Без документів наші супротивники можуть стверджувати, що взагалі жодних репресій не було. І ми й надалі програватимемо в ідеологічній війні, яка ведеться за участю Росії.

Мирослав Попович, академік, директор Інституту філософії НАНУ:

СБУ ЗАЙМАЄТЬСЯ ПРАКТИКОЮ, ЩО ВЛАСТИВА ТОТАЛІТАРНИМ РЕЖИМАМ

За міжнародною практикою, секрети найвищого державного рівня перестають бути секретами через тридцять років. У будь-якому разі ті таємниці, що пов’язані з війною, мають бути звільнені від грифу «секретно» вже давно.

Мені важко сказати, якими міркуваннями керувалася СБУ, коли затримувала історика зі Львова.

Мабуть, це була лише спроба нагадати, що існує такий орган і, мовляв, дивіться уважно. Тобто що є така серйозна організація, яка дивиться і все фіксує. По-іншому я не можу пояснити такі дії.

Це ж несерйозно з їхнього боку…

Усі розуміють, що йдеться про ідеологічні речі. Але це абсолютно неприйнятно, у демократичному суспільстві так не робиться. Такі жести СБУ є загрозою для свободи, яка ще не зміцніла.

Те, чим займається сьогодні СБУ, – практика, властива тоталітарним режимам.

Безумовно, це небезпечно, бо ми ж, крім усього іншого, рухаємося в бік однопартійної системи, за якої всі непровладні політичні партії будуть гарніром, а Партія регіонів буде чимось на зразок Єдиної Росії чи КПСС.

Я противник так званої люстрації: але вина кожного має бути встановлена. Не йдеться про тих, хто носив партійні квитки – багато хто їх носив, - але ж одні залишалися порядними людьми, а інші робили підлоту. І цих осіб, зусиллями яких, хтось потрапив у в’язницю з політичних міркувань, відсидів термін, суспільство має знати. Про покарання не йдеться, бо закон зворотної сили не має.

Леонід Кравчук, перший президент України:

З ЯНУКОВИЧЕМ МОЖЕ ТРАПИТИСЯ ТЕ САМЕ, ЩО Й З КУЧМОЮ

Головне турбота СБУ в тому, щоб не розсекретили дуже багато прізвищ. Бо, можливо, ці прізвища знаходяться в активному політичному житті: є родичами, батьками сучасних політиків, бізнесменів, публічних людей.

Усі документи мають бути розсекречені, бо якщо ми країна цивілізована, то не можемо не розсекречувати історичних фактів. А якщо лише порціями видаватимемо історичні факти, які вигідні СБУ чи тим господарям, котрі стоять за СБУ, то матимемо однобоку історію.

Як це якась партія може визначати, що з історичних фактів подавати людям, а що приховувати?! Це непристойно, недемократично і нецивілізовано.

Якщо нинішні комуністи кажуть, що були злочини ОУН-УПА, то і я хочу про це дізнатися. Тоді для чого ці злочини УПА приховувати?!

Тримаючи архіви в секреті, СБУ виконує політичну волю своїх вождів. А документи треба розсекретити без будь-яких купюр і обмежень. Тоді суспільство зрозуміє сучасну картину, побачивши її в минулому. Тут не можна бути наполовину демократом, наполовину сучасною людиною, а наполовину – керуватися позицією партії. Не можна перебувати фізично в Україні, а в голові мати сталінські ідеї.

Сьогодні вже не повинно бути таємницею, хто кого й за що розстрілював.

Мені поки що важко казати, у що перетворилася СБУ, але в країні має місце тенденція до запровадження недемократичних форм управління, коли СБУ переслідує людину (директора історичного музею «Тюрма на Лоцького»), бере його під варту чи дозволяє собі якісь натяки, комусь телефонує, когось попереджає, погрожує, натякає. Це означає, що спецслужбам дозволено те, що не повинно бути дозволено.

Я був у багатьох країнах світу. Там здійснюється дуже сильний контроль за службами безпеки. Не тому що вони такі погані, а тому, що в них така робота. Їм може бути цікаво стежити за людьми. І якщо їм це дозволити, то вони робитимуть це навіть щодо тих осіб, хто їх це дозволив.

Наведу приклад. Коли мене обрали президентом, мені визначили робоче місце в приміщенні колишнього ЦК Компартії України в кабінеті Щербицького (нині там адміністрація президента). Коли ми відкрили дерев’яні панелі, то за тими панелями знайшли стільки проводів, підслуховуючих інструментів!.. Я жахнувся! Тобто члена політбюро ЦК КПРС, першого секретаря ЦК Компартії України, одну з найвищих посадових осіб у Радянському Союзі слухали в Москві.

Хочу сказати, що з Януковичем може трапитися те саме, що й з Кучмою (ідеться про записи майора Мельничекна. - Авт.).

Тут не має бути якихось слизьких доручень. СБУ, як будь-який правоохоронний орган, не може отримувати недемократичних доручень від влади. Бо одне незаконне доручення дає їй право робити десять незаконних.

Я мав бесіду з Леонідом Кучмою, та й з іншими високо посадовцями, – усі в один голос сказали, що найбільше, кого вони всі остерігаються, – це наша Служба безпеки.

Опитала Оксана Климончук
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/