зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

20.07.10

Інститут національної пам’яті може перетворитись на інструмент реабілітації тоталітаризму

Історик Володимир В’ятрович вважає, що за нового керівника Валерія Солдатенка Український інститут національної пам’яті може перетворитись на інструмент реабілітації тоталітаризму.

Як повідомляється на сайті Центру досліджень визвольного руху, про це В’ятрович сказав, коментуючи сьогоднішнє призначення Солдатенка керівником Українського інституту національної пам’яті.

"Відбулася монополізація національної пам’яті однією політичною партією, представники якої очолюють і Державний комітет архівів, і Український інститут національної пам’яті. Небезпека в тому, що ця політична сила – Комуністична партія України, попередники якої відзначалися системною політикою нищення національної пам`яті, злочинами проти людства та організували Голодомор-геноцид 1932-1933 років", - заявив В’ятрович.

"Самі ці злочини радянської влади мав би досліджувати і розслідувати Український інститут національної пам`яті, як це роблять аналогічні установи в країнах, окупованих в ХХ столітті Радянським Союзом", – додав він.

На думку історика, існує ймовірність, що "Інститут замість того, аби стати інструментом подолання тоталітаризму, перетвориться на інструмент його реабілітації" .

Як повідомлялося, наприкінці червня уряд звільнив Ігоря Юхновського з посади виконуючого обов`язки голови Українського інституту національної пам’яті.

Сьогодні Кабінет міністрів призначив Солдатенка головою Українського інституту національної пам’яті.

Солдатенко - історик, член-кореспондент Національної академії наук. Народився у 1946 р. в м. Селидове Донецької області. У 1970 р. закінчив історичний факультет Київського державного університету ім. Шевченка. З 1976 р. до 1984 р. працював старшим науковим співробітником Інституту історії партії при ЦК Компартії України — філіалу Інституту марксизму-ленінізму при ЦК КПРС. У 1984-1988 рр. очолював кафедру історичного досвіду КПРС Київської вищої партійної школи. З 1988 р. до 1991 р. — завідувач відділу історико-політичних досліджень Інституту політичних досліджень ЦК Компартії України. З 1992 р. до теперішнього часу — завідувач відділу етноісторичних досліджень Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Кураса НАН України.

Репортери без кордонів здивовані, що Янукович пішов у відпустку на півтора місяця

В Україну прибула делегація міжнародної організації Репортери без кордонів. Як пише видання КоммерсантЪ-Украина, після низки зустрічей з журналістами та народними депутатами експерти опублікують звіт про дотримання свободи слова в країні.

Представники міжнародної організації Репортери без кордонів - генеральний секретар Жан-Франсуа Жульяр і керівник європейського відділу Ельза Відаль - прилетіли до Києва вчора вранці.

Їх візит триватиме до 21 липня і включатиме низку зустрічей з журналістами. Крім того, Жульяр і Відаль поговорять з членами парламентської тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ.

Втім, під час візиту експерти не зможуть зустрітися з вищими посадовими особами країни: заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман і Президент Віктор Янукович наразі перебувають у відпустці.

Учора Герман надала ЗМІ фотокопії офіційної переписки з генеральним секретарем Репортерів без кордонів, в яких наголошується, що з 19 по 21 липня Президента та керівництва його Адміністрації в столиці не буде. У листі, датованому 5 липня, Ганна Герман запропонувала Репортерам без кордонів перенести зустріч на кінець серпня.

Як повідомив вчора Ъ Жульяр, Репортери без кордонів вирішили не змінювати дати офіційного візиту, незважаючи на відсутність у Києві Януковича і Герман: "Нам потрібно зустрітися не тільки з ними, але і з представниками ЗМІ. І нам здається дивним, що офіційні особи країни йдуть у відпустку на півтора місяця".

За його словами, приїзд Репортерів без кордонів в Україну викликано "великою кількістю тривожної інформації про тиск на ЗМІ", яку отримували міжнародні експерти останнім часом: "Ми плануємо зустрітися з журналістами, які оголошують голодування, з тими, кому погрожували, і готові приїхати після 24 серпня". За підсумками візиту буде підготовлено висновки та рекомендації щодо стану свободи слова в Україні.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович з 12 липня до 24 серпня перебуває у відпустці.

Донецький губернатор запропонував ввести подвійне громадянство

Голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк виступає за законодавчу легалізацію подвійного громадянства у перспективі.

Він зазначив, що бачив по телевізору, як Генеральне консульство Румунії в Чернівцях видає румунські паспорти громадянам України.

"От якщо ми цієї проблеми не бачимо і не розуміємо, що за цим може бути... У даному випадку це протизаконні речі, яких допускати не можна і треба збудувати тільки законодавчу базу", - сказав губернатор.

Водночас, Близнюк зауважив, що, враховуючи розвиток суспільства, "подвійне громадянство - це правильний шлях". "Але тільки лише законним, цивілізованим шляхом, а не так, як це роблять румуни на території України", - сказав голова Донецької ОДА.

Раніше народний депутат Оксана Білозір звернула особливу увагу на проблему нелегальної паспортизації громадян України. На її думку, "дана проблема є важливою для України, адже масова видача українцям румунських паспортів - це, по суті, прямий шлях до майбутньої анексії території нашої держави".

Українські музиканти та письменники проведуть акцію Митці проти цензури

Відомі українські письменники, поети, музиканти і художники проведуть у Києві акцію Митці проти цензури.

Як відзначають організатори події, це перша подібна акція з боку музикантів та письменників.

У ній візьмуть участь гурти От Вінта, Тінь Сонця, Абздольц, ТопОркестра, Хамерман знищує віруси, Наголос на Голос, брати Віталій і Дмитро Капранови, Антон Мухарський, Артем Полежака, Едуард Драч, Дмитро Лазуткін та інші.

Як повідомляється, музиканти та письменники виступають проти цензури в мистецтві, і мають намір захищати власні права, а також відстоювати свободу слова.

Також організатори виступають проти утисків прав телеканалів, наводячи як приклад ситуацію навколо каналів ТВі та 5 каналу.

Акція пройде сьогодні о 19:00 у Києві в Художньому дворику за адресою Грушевського, 4б.

Нагадаємо, що раніше українські журналісти об'єдналися в рух Стоп цензурі! Щоб захистити свободу слова, яка, на їхню ж думку, опинилася під загрозою, активісти руху проводять різні акції. Так, журналісти вже зустрічалися з головою СБУ Валерієм Хорошковським.

Проблема цензури в українських ЗМІ стала особливо гострою після приходу нової влади.

Зокрема, ще 6 травня 15 журналістів програми ТСН телеканалу 1+1 заявили про введення цензури. У відкритому листі журналістів говориться: "Нам заборонили висвітлювати певні теми та події. Наші сюжети, в яких присутня критика чинної влади, з політичних міркувань знімають з ефіру".

А 7 травня 16 співробітників СТБ слідом за колегами з 1+1 оприлюднили відкритий лист про цензуру на телеканалі, в якому вони, зокрема, поскаржилися на те, що нова інформаційна концепція Вікон передбачає уникати журналістських розслідувань, іронії і певних політичних тем. У відповідь на це заступник голови правління СТБ з інформаційного мовлення Олексій Мустафін заявив, що переформатування програми новин не пов'язане з політичним тиском на редакцію.

8 червня 5 канал повідомив про те, що суд позбавив 5 канал і ТВi частот для мовлення. Таким чином, суд оскаржив рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення від 27 січня минулого року про виділення ТВi та 5 каналу частот для мовлення.

Днем раніше редакція 5 каналу оприлюднила відкритий лист до Президента, в якому звинуватила голову СБУ Валерія Хорошковського як власника медіа-холдингу UA Inter Media Group у спробі знищити 5 канал шляхом можливого скасування судом рішення конкурсу на виділення частот. Однак Хорошковський відкинув звинувачення з боку редакційної ради телекомпанії.

Як повідомлялося, 1 липня Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію з питань розслідування цензури в засобах масової інформації, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Комсомольські функціонери роблять вигляд, що моляться Богу

Луганський Народний комітет захисту України вимагає від правоохоронців неупереджено розслідувати справу за фактом знищення храму на честь Архістратига Божого Михайла, що належить Українській православній церкві (Київського патріархату).

Про це йдеться у заяві Луганського Народного комітету захисту України, текст якої розміщено на сайті комітету.

«Напередодні візиту Московського Патріарха в Україну в результаті підпалу знищено дерев’яну будівлю храму на честь Архістратига Божого Михаїла - першого в Луганську дерев’яного храму УПЦ Київського Патріархату», - нагадується у заяві.

Луганський Народний комітет захисту України вважає підпал храму «черговим актом нищення українства на Сході держави і поверненням до русифікації».

«Вчорашні комсомольські функціонери, які сьогодні очолюють керівництво Луганщини, роблять вигляд, що моляться Богу, а насправді поклоняються дияволу. Цей злочин був натхнений саме їхньою політикою, якщо і не був інспірований напряму», - говориться у заяві.

Знищення храму , вважають члени комітету, є «порушенням прав частини луганців на вибір віросповідання».

Вони вимагають від правоохоронних органів неупередженого розслідування факту злочину і покарання винних.

Як повідомляв УНІАН, 19 липня на сайті УПЦ (КП) з’явилося повідомлення, що 18 липня приблизно о 3.30 ранку внаслідок підпалу знищено дерев`яну будівлю храму на честь Архістратига Божого Михайла на околиці Луганська.

«Будівництво першого в Луганську дерев`яного храму Української православної церкви (Київського патріархату) перебувало на завершальній стадії – залишалося лише встановити купол», - наголошується у повідомленні.

Також у повідомленні зазначалося, що, як свідчив сторож, вночі до храму увірвалися двоє невідомих, які його побили, а потім з каністр облили будівлю храму і дерево, призначене для будівництва, і підпалили. У результаті пожежі будівля згоріла практично повністю.

За словами єпископа Луганського і Старобельського ТИХОНА, збитки у результаті підпалу перевищують 300 тис. грн. (понад 38 тис. дол.).

Німецька преса - про «ладно зачесаного шефа СБУ»

Мультимільйонер, медіа-магнат, голова СБУ, член Вищої ради юстиції… Валерій Хорошковський має чималу вагу у владному апараті Віктора Януковича. І, закидають опоненти, нібито часто використовує її для просування особистих комерційних інтересів, зокрема, в медіа-галузі.

Подейкують, що за зростанням впливу «газового лобі», до якого нібито належить Хорошковський, із невдоволенням спостерігають навіть «старі вожаки» з провладного табору – пише Конрад Шуллер у німецькій Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Перше знайомство з Валерієм Хорошковським: на вихідних шеф української Служби безпеки найбільше полюбляє їздити у своєму темно-вишневому Bentley. Однак у робочі дні, як принаймні повідомляє інтернет-видання «Українська правда», за всієї своєї недбалої елегантності намагається виглядати серйозно і сідає в Maybach, подовжений варіант, шість метрів 25 сантиметрів завдовжки.

Друге знайомство: молодий мільйонер, якого новий дружній до Росії президент Віктор Янукович поставив на чолі Служби безпеки України (організація, яка зі своїми 30 тисячами співробітників майже не змінилася з того часу, як «виросла» з КДБ), нещодавно припустився кількох промахів.

Деякі операції спецслужби провалилися. Наприклад, Борис Ґудзяк, ректор Українського католицького університету у Львові з прозахідно орієнтованим студентством, після небажаного візиту аж ніяк не зламався, а настільки гучно поскаржився, що зрештою Хорошковський змушений був вибачитися.

Про те, що за журналістами ведеться систематичне стеження, стало відомо, коли директор телеканалу «ТВі» Княжицький наслав знімальну групу на чоловіків, які перед будинком телеканалу нудилися в автівці. Після чого вони, ставши посміховиськом для всієї країни, змушені були панічно втікати на червоне світло. Кульмінацією провалів стало короткочасне затримання Ніко Ланґе, керівника київського бюро Фонду Конрада Аденауера. Після того як за Ланґе вступилися поважні особи аж до канцелярії бундесканцлера, Хорошковськийй змушений був відпустити його і просити, аби все подали з формулюванням «непорозуміння».

Попри ці ляпи Валерій Хорошковський має у владному апараті Віктора Януковича чималу вагу. Як керівник СБУ він очолює структуру, що фактично поєднує в собі функції трьох: секретної служби, поліції і прокуратури. Оскільки він до того ж є членом Вищої ради юстиції, то судів йому боятися не варто. І на додачу ще й вага Хорошковського як крупного бізнесмена. До 41 року в якості менеджера він пройшов всі сфери пострадянського мачо-капіталізму: від банківського сектора через металургію до медіа-галузі. З московськими картелями він познайомився в якості віце-президента російського сталевого гіганта Evraz, з українськими – як діловий партнер олігархів Пінчука (трубна промисловість), Гайдука (сталь) та Фірташа (газ). Його статки одні оцінюють в кілька сотень мільйонів доларів, інші – у більш ніж мільярд.

За час свого кількамісячного керівництва Хорошковський вже не раз продемонстрував, як можна використати троїсту функцію спецслужби. На думку критиків, пов‘язаний з ним домінуючий на ринку телехолдинг Inter Media, яким керує дружина Хорошковського Олена, час від часу використовував владу шефа над відомствами і судами, аби потіснити конкурентів. У випадку невеликого каналу «ТВі» не лише шпигували за директором Миколою Княжицьким; як каже Княжицький, Хорошковський через СБУ отримав документи каналу і використав їх згодом у суді, щоб забрати в «ТВі» ліцензії на мовлення. Усе інше довершив його вплив на суддів.

Легендарний «5 канал», який в часи Помаранчевої революції відігравав роль рупора
«демократичного» табору, через схожий процес теж опинився в скрутному становищі. Його власник, шоколадний фабрикант та колишній міністр закордонних справ Петро Порошенко, сказав у інтерв‘ю цьому виданню: якщо вступить в дію рішення про позбавлення ліцензії , якого проти «5 каналу» теж добився холдинг Inter Media, то існування каналу – під загрозою. Для Хорошковського та його шефа Януковича це стало б як комерційним, так і політичним здобутком, оскільки «ТВі» та «5 канал» належать до останніх телеканалів, які дозволяють собі ще хоч якусь незалежність.

Однак найважливіша владна мотузка Хорошковського пролягає через «групу “РосУкрЕнерго”». Група, сформована навколо цього окутаного чутками газотрейдера (половина якого належить російському монополісту «Газпрому», а інша половина – таємничим українським підприємцям Фурсіну та Фірташу) вважається чи не найвпливовішою «зв‘язкою» в Україні. Подробиці невідомі, однак в інтерв‘ю даному виданню речниця президента Ганна Герман не стала заперечувати, що співвласник «РосУкрЕнерго» Дмитро Фірташ належить до спонсорів президентської Партії регіонів.

Хорошковський заперечує, що має щось до діла з цим багатомільярдним конгломератом, в якому переплелися російські та українські інтереси. Але інформація, що ключова фігура «РосУкрЕнерго», Дмитро Фірташ, пов‘язаний з групою «Інтер», якою керує дружина Хорошковського, опціоном на купівлю, ніколи не оспорювалася. Княжицький, знавець медіа-ринку, навіть вважає, що саме Фірташ (і «РосУкрЕнерго») є реальною владою в цьому найбільшому медіа-концерні України – і тим самим владою, яка стоїть за шефом СБУ Хорошковським. Але «група “РосУкрЕнерго”» захопила ще й інші стратегічні висоти. Документи натякають, що під її впливом перебуває також міністр палива і енергетики Бойко. Товариство чимале, але й здобич воно впольовує добрячу. На думку колишнього прем‘єр-міністра Юлії Тимошенко, «група» завдяки своїй владі над державними органами якраз знову провернула непрозору мільярдну оборудку – з тих, на яких збудовані майже всі мегастатки на пострадянському просторі. Оприлюднені нещодавно документи нібито доводять, що збитковий державний газовий концерн «Нафтогаз України» під час судового процесу проти «РосУкрЕнерго» (йшлося про 11 мільярдів кубометрів газу) неочікувано визнав свою вину, - у результаті чого «РосУкрЕнерго», це джерело багатомільйонних пожертвувань для президентської партії, може отримати від держави п‘ять мільярдів доларів. У цьому «нальоті» СБУ на чолі з Хорошковським із завзяттям виконала свою роль. Вона наказала заарештувати противника «РосУкрЕнерго». А Юлію Тимошенко допитали.

Таким чином, вплив Хорошковського живиться з приватного багатства, близькості до Росії, контролю над потужним каральним органом, владою над ЗМІ та впливу на суди. Його побоюються навіть у власному політичному таборі. Старі вожаки, як-то сталевий та вугільний магнат Рінат Ахметов, спостерігають за владою газового лобі та ладно зачесаного шефа СБУ так би мовити зі змішаними почуттями. Ходять чутки, що його повністю не контролює навіть адміністрація президента.

А що ж сам Хорошковський? Спілкуватися з нашою газетою він не захотів. Однак в одному інтерв‘ю свою компетентність очолювати таємну службу він описав наступним чином: «Увесь мій дотеперішній досвід доводить, що я є патріотом… Я наскрізь бачу економічні інтриги, злочини, знаю способи відмивання грошей, банки, які незаконно обмінюють валюту… Мої знання значно обширніші, ніж у більшості з тих, хто тут працює».

Конрад Шуллер, Frankfurter Allgemeine Zeitung (Німеччина) // 19-07-2010

Табачник зурочив вступну кампанію?

У Калуші Івано-Франківської області співробітники підрозділу Державної служби боротьби з економічною злочинністю задокументували факт вимагання та отримання хабара членом приймальної екзаменаційної комісії.

Про це сьогодні УНІАН повідомив керівник Центру зв’язків з громадськістю УМВС України в Івано-Франківській області Василь ГУЛЬТАЙЧУК.

За його словами, затримано 47-річну жінку, директора локального центру дистанційної освіти, яка у цій вступній кампанії представляла інтереси одного з національних університетів України.

Після того, як один із абітурієнтів звернувся до правоохоронців із заявою про вимагання хабарів, жінку було затримано “на гарячому” – під час одержання нею хабара у 200 доларів США. Додаткову суму грошей абітурієнту належало сплатити представниці приймальної екзаменаційної комісії у тому разі, як він вступить на навчання за спеціальністю “Менеджмент митної справи”.

Правоохоронці перевіряють інші факти вимагання та отримання хабарів від абітурієнтів при прийманні документів цим представником екзаменаційної комісії.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні міністр освіти ТАБАЧНИК заявив, що цього року під час вступної кампанії не надходило жодного звернення про факти хабарництва у навчальних закладах.

Національну пам'ять українців берегтиме спеціаліст з історії КПРС

Кабінет міністрів призначив Валерія СОЛДАТЕНКА головою Українського інституту національної пам`яті.

Про це повідомляє Департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабінету міністрів України.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці червня уряд звільнив Ігоря ЮХНОВСЬКОГО з посади виконуючого обов`язки голови Українського інституту національної пам`яті.

Довідка УНІАН. В.СОЛДАТЕНКО - історик, член-кореспондент Національної академії наук. Народився у 1946 р. в м. Селидове Донецької області. У 1970 р. закінчив історичний факультет Київського державного університету ім. Шевченка. З 1976 р. до 1984 р. працював старшим науковим співробітником Інституту історії партії при ЦК Компартії України — філіалу Інституту марксизму-ленінізму при ЦК КПРС. У 1984-1988 рр. очолював кафедру історичного досвіду КПРС Київської вищої партійної школи. З 1988 р. до 1991 р. — завідувач відділу історико-політичних досліджень Інституту політичних досліджень ЦК Компартії України. З 1992 р. до теперішнього часу — завідувач відділу етноісторичних досліджень Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Кураса НАН України.

Хто і коли хрестив Русь?

В Україні - знову дискусія навколо православ'я.

За кілька днів до візиту глави Російської православної церкви Кирила до України представники Української православної церкви Московського патріархату, яка перебуває під юрисдицією РПЦ, поновили тему про те, що Хрещення Русі розпочалося за князівства Оскольда (Аскольда) - майже на 130 років раніше офіційно визнаного Хрещення Русі князем Володимиром 998 року.

Представники інших православних церков вважають, що такі заяви лунають не випадково саме напередодні візиту в Україну предстоятеля Російської православної церкви. Вони кажуть, що метою таких заяв може бути применшення значення Хрещення Русі князем Володимиром саме в Києві.

Оскольдів похід на Царград

Представники УПЦ МП запевняють, що саме в ці дні виповнюється 1150 років з дня походу українських суден під проводом київського князя Оскольда на Константинополь.

Протоієрей УПЦ МП Володимир твердить, що Оскольдове Хрещення, а також мученицька смерть київського князя від язичників, заклали підґрунтя для розповсюдження християнства на Русі.

За його словами, якби не було Оскольдового Хрещення, не було б і Хрещення Володимира:

"Хрещення Оскольда - це початок християнізації. Передання говорять про Андрія Первозванного, і про хрещення Оскольда, і про Велику княгиню Ольгу і про князя Володимира. Зараз князь Оскольд - він якось на стороні знаходиться. Але такого не було раніше, до революції. І князь Оскольд має займати своє місце у цій ланці живого передання і живої віри Христової".

Ресторан на Оскольдовій могилі

Письменник Сергій Шумило видав спеціальну книгу, присвячену цьому питанню: "Князь Оскольд і християнізація Русі". Пан Шумило теж підтверджує, що за радянських часів було зроблено все, аби призабути історичну роль Оскольда.

За його словами, у районі, де зараз Оскольдова могила, був великий Микільський монастир, знищений за радянських часів.

Тут проводилися урочистості, присвячені запровдженню християнства на Русі, а також існувало велике кладовище, де ховали князів, священників, композиторів, художників:

"Це кладовище навколо Оскольдової могили було в радянські часи знищене повністю бульдозерами. Пам'ятники від могил були пущені для скульптур вождів революції, або на бордюри для тротуарів центральних міст України. В самій Оскольдовій могилі, в церкві Оскольдової могили, в 1934 році було влаштовано ресторан. Потім цей ресторан закрили, і зробили там парковий павільон. І власне від монастиря практично нічого не лишилося".

Від Хрещення Руси до занепаду ідеї християнського єднання

Щодо власне Оскольдового хрещення, то представники різних конфесій висловлюють суперечливі думки.

Віруючі української афтокефалії твердять, що нині найбільшою проблемою є не різне трактування дати Хрещення, а те, що ідеї, які відстоювали київські князі – в тому числі і Оскольд, і Володимир - не принесли плодів.

Як сказав Бі-Бі-Сі протоірей Української автокефальної православної церкви Євген Заплатнюк, нинішній предмет суперечки навколо термінів Хрещення більше роз'єднує віруючих, і що більшість жителів України залишилися нехристиянами:

"З одного боку це така наукова провокація, створювати собі якісь нові дати. Нібито у нас уже було два хрещення, навіть якщо це і правда, навіть якщо це і буде підтверджено історично, суті головної воно не змінює. Нам потрібно усім зрозуміти, для чого було це свято, що воно нам принесло, і основне – чи змінило воно особисто нас, і яке ми маємо до нього відношення. Сьогодні ми бачимо, що навіть свято для кожного християнина є предметом суперечок більше, ніж воно здатне об'єднувати людей. І це погане свідчення того, які ми християни, тому що не свято винне, а ми".

Оскольдове хрещення і візит Кирила

Експерти кажуть, що нинішні заяви від УПЦ МП навколо нових термінів хрещення Русі з'явилися не несподівано, а напередодні саме візиту до України Патріарха Російської православної церкви Кирила.

Аналітики нагадують, що РПЦ нині активно проштовхує ідею так званого "руського миру", духовного єднання народів. А для цього, на їхню думку, потрібно перенести місце Хрещення від Києва в нейтральне місце. Аби Київська Русь, і власне Україна, не була в центрі уваги.

Водночас протоірей УАПЦ Євген Заплатнюк сказав Бі-Бі-Сі, що візит патріарха Кирилла не сприятиме об'єднанню віруючих:

"Ми бачимо уже, що цей візит, поки що, уже породив більше суперечок і ворожнечі, ніж доброго якогось способу об'єднати наші погляди і переконання. Хрещення Русі-України воно якраз мало сенсом те, щоб єднати наш народ в єдиній вірі. Поки що наша православна віра нас усіх роз'єднує. І візит, яким би він не був, на нього віруючі Руської церкви мають повне право, але в тому плані для нас, українців, це досить така суперечлива подія, яку ми сприймаємо досить двозначно".

2009 року Патріарха Кирила досить недружелюбно зустрічали в Києві представники сил, які виступають за створення єдиної української помісної церкви.

Тоді патріарх закликав зберегти духовну єдність народів України і Росії, заявивши, що Київ є загальним Ієрусалимом і що саме звідси, з Києва, пішла віра православна.

Минулого року прихильники організації УНА-УНСО, протестуючи проти прибуття патріарха Кирилла, побилися з представниками козацьких організацій на Володимирській гірці у Києві.

Тоді російське посольство заявило, що провокаційні гасла, які лунали під час візиту Кирила, не відповідають інтересам більшості українців.

Преса про Кирила: надто дорогий та політичний візит

Свій візит до України Патріарх Московський розпочинає з Одеси. Триватиме він дев’ять днів, а крім Одеси, Кирило відвідає Дніпропетровськ та Київ. Кульмінацією стане його участь в урочистостях у столиці з нагоди річниці Хрещення Русі.

Наступного понеділка у Києві пройде засідання Священного Синоду Російської православної церкви, і хоча порядок денний заходу не розголошують, припускають, що на засідання буде обговорюватися подолання церковного розколу в Україні.

В Одесі Патріарха охоронятимуть додаткові підрозділи міліції: сили самого міста та області виявилися недостатніми, тому залучили міліціонерів з Миколаєва, Херсона та Вінниці.

Преса: надто дорогий та політичний візит

Більшість українських видань не оминули увагою візит Патріарха: саме цій події присвячені численні статті у вівторок.

"Візит Кирила дорого обійдеться" під таким заголовком вийшов матеріал у "Газеті по-українськи". Видання цитує доктора богослов'я Дмитра Степовика, який називає візит Патріарха політичним і занадто дорогим: "У Дніпропетровську на прийняття Патріарха виділяють мільйони гривень, облаштовують території парку та собору до його приїзду. Область потерпає від посухи, але у влади достатньо грошей на королівський прийом: розмістять у п'ятизірковому готелі, з усіма благами і вигодами".

Видання також пише, що часті контакти Московського Патріарха "можна пов'язати із його невдоволенням позицією Митрополита Київського Володимира та його проукраїнського оточення".

"Патріарха Кирила у Києві чекає зафарбований Мазепа": газета "Сегодня" звертає увагу на те, що до візиту Кирила на вулиці Мазепи, частину якої перейменували на Лаврську, ім’я українського гетьмана або заклеюють папером, або замальовують фарбою, бо змінити таблички не встигли.

"Коммерсант-Украина" вийшов зі статтею під заголовком "Патріарх освоює канонічну територію". Видання зауважує, що візит Кирила - це частина його плану з розбудови "Руського православного світу", одним із елементів якого є об’єднання православних церков різних країн під егідою Російської православної церкви.

Серед перешкод на шляху до реалізації цієї концепції, як пише видання, лишається церковний розкол серед українських православних.

Газета наводить думку експерта, який вважає, що за президента Януковича позиції Кирила в Україні посилилися. Навіть керівництво невизнаного Київського патріархату, зрозумівши, що при нинішній владі у них немає шансів узаконитися, намагається налагодити діалог з Російською православною церквою, пише "Коммерсант-Украина".

Експерт: Лужков - 'поганий поліцейський'

Міністерство закордонних справ України вважає, що заяви мера Москви Лужкова щодо Севастополя суперечать добросусідським українсько-російським відносинам. Опозиція закликає не пускати його в Україну, а експерт Ігор Жданов називає це великою політичною грою Кремля.

Міністерство закордонних справ заявило, що серйозно поставилося до заяв мера Москви Лужкова щодо статусу міста Севастополь. Виступаючи на прес-конференції у понеділок, російський політик сказав, що не змінив своєї думки щодо цього кримського міста.

Раніше пан Лужков казав, що Україні слід повернути це місто Росії. Після цього Служба безпеки України заборонила йому в’їзд до України. Згодом, уже за нової української влади, заборону зняли.

В МЗС України кажуть, що подібні висловлювання пана Лужкова суперечать конструктивним та добросусідським відносинам між Росією та Україною, які склалися останнім часом.

Водночас у відомстві переконані, що вище керівництво Росії лишається "прихильним принципу територіальної цілісності України та поважає її суверенітет".

Опозиція: заборонити в’їзд

Член фракції НУ-НС Іван Стойко направив звернення до СБУ та МЗС з вимогою повторно заборонити пану Лужкову в’їзд до України.

Пан Стойко назвав висловлювання мера Москви "антиукраїнськими" та сказав, що "якщо в Україні є незалежні МЗС та СБУ, які відстоюють українські інтереси, Лужкову мають повторно заборонити в’їзд на територію України".

Пан Стойко також припустив, що поява подібних заяв пов’язана з тим, що в Україні до влади прийшла "когорта проросійських політиків, для яких важливі лише інтереси фінансово-олігархічних кланів".

З подібною вимогою виступив також Конгрес українських націоналістів.

У своїй заяві один з лідерів Конгресу Володимир Борейчук називає пана Лужкова "відомим українофобом" та каже, що якщо президент Янукович не відреагує жорстко на заяви мера Москви, то це означатиме, що він "морально готовий стати губернатором Малоросії у складі РФ".

Лужков грає роль?

Президент аналітичного центру "Велика політика" Ігор Жданов в інтерв’ю Бі-Бі-Сі охарактеризував ситуацію навколо висловлювань пана Лужкова як велику політичну гру, де заздалегідь розписані ролі "радикалів, доброго та злого слідчого". Пан Лужков, на думку експерта, виконує роль якраз поганого слідчого, при цьому в Москві перевіряють реакцію Києва на подібні висловлювання.

Коментуючи ситуацію, у якій опинилася Україна, пан Жданов зазначив: "Потрібно, з одного боку, знайти якусь грань, як відповідати на такі заяви. З іншого боку, зрозуміти, що відбувається гра і перевіряється, а що буде з Севастополем навіть після закінчення продовженого договору".

Пан Жданов прогнозує, що нинішня українська влада не вдаватиметься до надто серйозних кроків і обмежиться лише заявами, на зразок тієї, що озвучили в МЗС. Він також припускає, що до нової заборони на в’їзд пана Лужкова до України не дійде.