зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

20.07.10

Українські музиканти та письменники проведуть акцію Митці проти цензури

Відомі українські письменники, поети, музиканти і художники проведуть у Києві акцію Митці проти цензури.

Як відзначають організатори події, це перша подібна акція з боку музикантів та письменників.

У ній візьмуть участь гурти От Вінта, Тінь Сонця, Абздольц, ТопОркестра, Хамерман знищує віруси, Наголос на Голос, брати Віталій і Дмитро Капранови, Антон Мухарський, Артем Полежака, Едуард Драч, Дмитро Лазуткін та інші.

Як повідомляється, музиканти та письменники виступають проти цензури в мистецтві, і мають намір захищати власні права, а також відстоювати свободу слова.

Також організатори виступають проти утисків прав телеканалів, наводячи як приклад ситуацію навколо каналів ТВі та 5 каналу.

Акція пройде сьогодні о 19:00 у Києві в Художньому дворику за адресою Грушевського, 4б.

Нагадаємо, що раніше українські журналісти об'єдналися в рух Стоп цензурі! Щоб захистити свободу слова, яка, на їхню ж думку, опинилася під загрозою, активісти руху проводять різні акції. Так, журналісти вже зустрічалися з головою СБУ Валерієм Хорошковським.

Проблема цензури в українських ЗМІ стала особливо гострою після приходу нової влади.

Зокрема, ще 6 травня 15 журналістів програми ТСН телеканалу 1+1 заявили про введення цензури. У відкритому листі журналістів говориться: "Нам заборонили висвітлювати певні теми та події. Наші сюжети, в яких присутня критика чинної влади, з політичних міркувань знімають з ефіру".

А 7 травня 16 співробітників СТБ слідом за колегами з 1+1 оприлюднили відкритий лист про цензуру на телеканалі, в якому вони, зокрема, поскаржилися на те, що нова інформаційна концепція Вікон передбачає уникати журналістських розслідувань, іронії і певних політичних тем. У відповідь на це заступник голови правління СТБ з інформаційного мовлення Олексій Мустафін заявив, що переформатування програми новин не пов'язане з політичним тиском на редакцію.

8 червня 5 канал повідомив про те, що суд позбавив 5 канал і ТВi частот для мовлення. Таким чином, суд оскаржив рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення від 27 січня минулого року про виділення ТВi та 5 каналу частот для мовлення.

Днем раніше редакція 5 каналу оприлюднила відкритий лист до Президента, в якому звинуватила голову СБУ Валерія Хорошковського як власника медіа-холдингу UA Inter Media Group у спробі знищити 5 канал шляхом можливого скасування судом рішення конкурсу на виділення частот. Однак Хорошковський відкинув звинувачення з боку редакційної ради телекомпанії.

Як повідомлялося, 1 липня Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію з питань розслідування цензури в засобах масової інформації, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.