зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

20.07.10

Експерт: Лужков - 'поганий поліцейський'

Міністерство закордонних справ України вважає, що заяви мера Москви Лужкова щодо Севастополя суперечать добросусідським українсько-російським відносинам. Опозиція закликає не пускати його в Україну, а експерт Ігор Жданов називає це великою політичною грою Кремля.

Міністерство закордонних справ заявило, що серйозно поставилося до заяв мера Москви Лужкова щодо статусу міста Севастополь. Виступаючи на прес-конференції у понеділок, російський політик сказав, що не змінив своєї думки щодо цього кримського міста.

Раніше пан Лужков казав, що Україні слід повернути це місто Росії. Після цього Служба безпеки України заборонила йому в’їзд до України. Згодом, уже за нової української влади, заборону зняли.

В МЗС України кажуть, що подібні висловлювання пана Лужкова суперечать конструктивним та добросусідським відносинам між Росією та Україною, які склалися останнім часом.

Водночас у відомстві переконані, що вище керівництво Росії лишається "прихильним принципу територіальної цілісності України та поважає її суверенітет".

Опозиція: заборонити в’їзд

Член фракції НУ-НС Іван Стойко направив звернення до СБУ та МЗС з вимогою повторно заборонити пану Лужкову в’їзд до України.

Пан Стойко назвав висловлювання мера Москви "антиукраїнськими" та сказав, що "якщо в Україні є незалежні МЗС та СБУ, які відстоюють українські інтереси, Лужкову мають повторно заборонити в’їзд на територію України".

Пан Стойко також припустив, що поява подібних заяв пов’язана з тим, що в Україні до влади прийшла "когорта проросійських політиків, для яких важливі лише інтереси фінансово-олігархічних кланів".

З подібною вимогою виступив також Конгрес українських націоналістів.

У своїй заяві один з лідерів Конгресу Володимир Борейчук називає пана Лужкова "відомим українофобом" та каже, що якщо президент Янукович не відреагує жорстко на заяви мера Москви, то це означатиме, що він "морально готовий стати губернатором Малоросії у складі РФ".

Лужков грає роль?

Президент аналітичного центру "Велика політика" Ігор Жданов в інтерв’ю Бі-Бі-Сі охарактеризував ситуацію навколо висловлювань пана Лужкова як велику політичну гру, де заздалегідь розписані ролі "радикалів, доброго та злого слідчого". Пан Лужков, на думку експерта, виконує роль якраз поганого слідчого, при цьому в Москві перевіряють реакцію Києва на подібні висловлювання.

Коментуючи ситуацію, у якій опинилася Україна, пан Жданов зазначив: "Потрібно, з одного боку, знайти якусь грань, як відповідати на такі заяви. З іншого боку, зрозуміти, що відбувається гра і перевіряється, а що буде з Севастополем навіть після закінчення продовженого договору".

Пан Жданов прогнозує, що нинішня українська влада не вдаватиметься до надто серйозних кроків і обмежиться лише заявами, на зразок тієї, що озвучили в МЗС. Він також припускає, що до нової заборони на в’їзд пана Лужкова до України не дійде.