зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

20.07.10

Репортери без кордонів здивовані, що Янукович пішов у відпустку на півтора місяця

В Україну прибула делегація міжнародної організації Репортери без кордонів. Як пише видання КоммерсантЪ-Украина, після низки зустрічей з журналістами та народними депутатами експерти опублікують звіт про дотримання свободи слова в країні.

Представники міжнародної організації Репортери без кордонів - генеральний секретар Жан-Франсуа Жульяр і керівник європейського відділу Ельза Відаль - прилетіли до Києва вчора вранці.

Їх візит триватиме до 21 липня і включатиме низку зустрічей з журналістами. Крім того, Жульяр і Відаль поговорять з членами парламентської тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ.

Втім, під час візиту експерти не зможуть зустрітися з вищими посадовими особами країни: заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман і Президент Віктор Янукович наразі перебувають у відпустці.

Учора Герман надала ЗМІ фотокопії офіційної переписки з генеральним секретарем Репортерів без кордонів, в яких наголошується, що з 19 по 21 липня Президента та керівництва його Адміністрації в столиці не буде. У листі, датованому 5 липня, Ганна Герман запропонувала Репортерам без кордонів перенести зустріч на кінець серпня.

Як повідомив вчора Ъ Жульяр, Репортери без кордонів вирішили не змінювати дати офіційного візиту, незважаючи на відсутність у Києві Януковича і Герман: "Нам потрібно зустрітися не тільки з ними, але і з представниками ЗМІ. І нам здається дивним, що офіційні особи країни йдуть у відпустку на півтора місяця".

За його словами, приїзд Репортерів без кордонів в Україну викликано "великою кількістю тривожної інформації про тиск на ЗМІ", яку отримували міжнародні експерти останнім часом: "Ми плануємо зустрітися з журналістами, які оголошують голодування, з тими, кому погрожували, і готові приїхати після 24 серпня". За підсумками візиту буде підготовлено висновки та рекомендації щодо стану свободи слова в Україні.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович з 12 липня до 24 серпня перебуває у відпустці.