зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

20.07.10

Преса про Кирила: надто дорогий та політичний візит

Свій візит до України Патріарх Московський розпочинає з Одеси. Триватиме він дев’ять днів, а крім Одеси, Кирило відвідає Дніпропетровськ та Київ. Кульмінацією стане його участь в урочистостях у столиці з нагоди річниці Хрещення Русі.

Наступного понеділка у Києві пройде засідання Священного Синоду Російської православної церкви, і хоча порядок денний заходу не розголошують, припускають, що на засідання буде обговорюватися подолання церковного розколу в Україні.

В Одесі Патріарха охоронятимуть додаткові підрозділи міліції: сили самого міста та області виявилися недостатніми, тому залучили міліціонерів з Миколаєва, Херсона та Вінниці.

Преса: надто дорогий та політичний візит

Більшість українських видань не оминули увагою візит Патріарха: саме цій події присвячені численні статті у вівторок.

"Візит Кирила дорого обійдеться" під таким заголовком вийшов матеріал у "Газеті по-українськи". Видання цитує доктора богослов'я Дмитра Степовика, який називає візит Патріарха політичним і занадто дорогим: "У Дніпропетровську на прийняття Патріарха виділяють мільйони гривень, облаштовують території парку та собору до його приїзду. Область потерпає від посухи, але у влади достатньо грошей на королівський прийом: розмістять у п'ятизірковому готелі, з усіма благами і вигодами".

Видання також пише, що часті контакти Московського Патріарха "можна пов'язати із його невдоволенням позицією Митрополита Київського Володимира та його проукраїнського оточення".

"Патріарха Кирила у Києві чекає зафарбований Мазепа": газета "Сегодня" звертає увагу на те, що до візиту Кирила на вулиці Мазепи, частину якої перейменували на Лаврську, ім’я українського гетьмана або заклеюють папером, або замальовують фарбою, бо змінити таблички не встигли.

"Коммерсант-Украина" вийшов зі статтею під заголовком "Патріарх освоює канонічну територію". Видання зауважує, що візит Кирила - це частина його плану з розбудови "Руського православного світу", одним із елементів якого є об’єднання православних церков різних країн під егідою Російської православної церкви.

Серед перешкод на шляху до реалізації цієї концепції, як пише видання, лишається церковний розкол серед українських православних.

Газета наводить думку експерта, який вважає, що за президента Януковича позиції Кирила в Україні посилилися. Навіть керівництво невизнаного Київського патріархату, зрозумівши, що при нинішній владі у них немає шансів узаконитися, намагається налагодити діалог з Російською православною церквою, пише "Коммерсант-Украина".