зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

20.07.10

Інститут національної пам’яті може перетворитись на інструмент реабілітації тоталітаризму

Історик Володимир В’ятрович вважає, що за нового керівника Валерія Солдатенка Український інститут національної пам’яті може перетворитись на інструмент реабілітації тоталітаризму.

Як повідомляється на сайті Центру досліджень визвольного руху, про це В’ятрович сказав, коментуючи сьогоднішнє призначення Солдатенка керівником Українського інституту національної пам’яті.

"Відбулася монополізація національної пам’яті однією політичною партією, представники якої очолюють і Державний комітет архівів, і Український інститут національної пам’яті. Небезпека в тому, що ця політична сила – Комуністична партія України, попередники якої відзначалися системною політикою нищення національної пам`яті, злочинами проти людства та організували Голодомор-геноцид 1932-1933 років", - заявив В’ятрович.

"Самі ці злочини радянської влади мав би досліджувати і розслідувати Український інститут національної пам`яті, як це роблять аналогічні установи в країнах, окупованих в ХХ столітті Радянським Союзом", – додав він.

На думку історика, існує ймовірність, що "Інститут замість того, аби стати інструментом подолання тоталітаризму, перетвориться на інструмент його реабілітації" .

Як повідомлялося, наприкінці червня уряд звільнив Ігоря Юхновського з посади виконуючого обов`язки голови Українського інституту національної пам’яті.

Сьогодні Кабінет міністрів призначив Солдатенка головою Українського інституту національної пам’яті.

Солдатенко - історик, член-кореспондент Національної академії наук. Народився у 1946 р. в м. Селидове Донецької області. У 1970 р. закінчив історичний факультет Київського державного університету ім. Шевченка. З 1976 р. до 1984 р. працював старшим науковим співробітником Інституту історії партії при ЦК Компартії України — філіалу Інституту марксизму-ленінізму при ЦК КПРС. У 1984-1988 рр. очолював кафедру історичного досвіду КПРС Київської вищої партійної школи. З 1988 р. до 1991 р. — завідувач відділу історико-політичних досліджень Інституту політичних досліджень ЦК Компартії України. З 1992 р. до теперішнього часу — завідувач відділу етноісторичних досліджень Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Кураса НАН України.