зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

21.07.10

"Репортери без кордонів" розповіли, звідки в Україні цензура

Представники міжнародної організації "Репортери без кордонів" впевнені, що в Україні є факти цензури. Зокрема це відбувається через злиття політики і медіа. Про це за підсумками свого першого візиту в країну з моменту президентства Віктора Януковича заявив генеральний секретар організації Жан-Франсуа Жульяр

В інтерв'ю виданню "Коммерсант'" він сказав: "Ми в Україні помітили факти порушення свободи слова. Деякі журналісти зазнавали фізичних нападів, і неможливо ідентифікувати, хто нападав на них. Ми також зареєстрували багато випадків цензури на телебаченні, зокрема випадки, коли інформація відкликалася з телеефіру, знімалася з випуску новин або просто деякі теми журналістам забороняли висвітлювати".

На думкуЖ.-Ф.Жульяра, інформація, в якій міститься критика нинішньої влади, замовчується. "Ми не говоримо про цензуру на централізованому рівні або що є якась вертикаль, яка займається цензуруванням інформації, але журналістам не дають змоги провести об'єктивні розслідування і висвітлювати певні теми", - наголосив він.

Генсек "Репортерів без кордонів" вважає, що передумови для цензури створює, зокрема, злиття політики і ЗМІ в особі власників і менеджерів медіа. "Цього неможливо уникнути загалом, але нам треба провести межу між політично заангажованою інформацією і об'єктивною інформацією, неупередженою журналістикою", - додав він.

Він також висловив стурбованість політичними суперечностями всередині парламентської комісії, розслідувати факти цензури. "Представники опозиції мають одну думку на природу фактів цензури, представники коаліції - діаметрально протилежну. Гадаю, їм буде важко дійти єдиної думки. Я не впевнений, що за таких умов їхня робота буде ефективною. Однак така комісія потрібна, тому що вона залучає до проблеми політиків вищого рівня", - сказав Ж.-Ф.Жульяр.