зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

21.07.10

Візити Кирила на три чверті політичні, а лише на чверть – пастирські, – УПЦ (КП)

Перед візитом Патріарха Кирила в Україну знову зазвучала дискусія щодо того, яку мету він переслідує – пастирську чи політичну. «З досвіду минулих візитів ми можемо бачити, що вони на три чверті були політичні, а лише на чверть – пастирські» – відзначив голова Інформаційного управління Київської Патріархії єпископ Васильківський Євстратій.

«За минулий рік у публічній позиції Московського Патріарха мало що змінилося, а тому підстав вважати, що нинішній візит стане лише пастирським – немає».

Як зазначив єпископ, після виборів до влади в Україні прийшли політики, прихильні до Російської Церкви, тому Патріарх Кирил, очевидно, спробує зробити все можливе, щоби посилити свій вплив на них. «Бо він звик, що в Росії все залежить від влади, а тому для вирішення всіх проблем потрібно домовлятися саме з нею. Проте, Україна – не Росія, і українська влада не може не враховувати багатоконфесійність держави», – відзначив владика.

Речник Київської Патріархії також звернув увагу на пропаговану Патріархом Кирилом концепцію «руського світу». «Ця концепція, так, як її викладає Патріарх Кирил – модернізований варіант теорії про те, що Москва є третім Римом. Тобто це імперська концепція. Вона покликана дати відповідь, як будувати оновлену Російську імперію в умовах глобалізованого світу ХХІ століття.

Але ж це – політика! При чому політика ворожа щодо основ української державності, нашої незалежності. Русь дійсно хрестилася у Києві – але за тисячу років відбулося дуже багато змін. Український і російський народи – братні, але різні. Тому концепція «руського міра» така само політична утопія, як і панславістська концепція ХІХ ст.»

Щодо звинувачень у політичній зацікавленості критиків візиту, то єпископ Євстратій сказав для Церква.info: «Про політичні пріоритети приїздів патріарха Кирила в Україну говоримо не тільки ми. Такі самі оцінки давали візитам й світські експерти, при чому як в Україні, так і в Росії. Такі ж оцінки дають у переважній більшості й журналісти. Тому переконаний, що ці оцінки є більш-менш об’єктивними.

Що ж стосується критиків нашої позиції, які говорять, що Київський патріархат «створений політиками», тому й нібито бачить у всьому політику, то слід зазначити, що ці критики єрархічно залежні від Московського патріарха. Тобто вони є прямо або опосередковано його підлеглими. Тому за своїми посадами вони зобов’язані захищати позиції патріарха Кирила – щоб їх не звинуватили у нелояльності. Дехто робить це щиро, дехто – лише в силу обов’язку, маючи інші думки з цього приводу. Але перед журналістами, публічно, вони цього ніколи не визнають».

«Хотілося б помилитися у своїх оцінках, і щоби візит патріарха Кирила був дійсно пастирським. Але вже сама підготовка, план заходів, різна інформація про зустрічі з політиками, тощо, підтверджують, що політична складова візиту буде ще більша, аніж у минулий раз. І не обов’язково, щоб вона була публічною – важлива частина візиту, зустрічей, домовленостей залишиться поза увагою ЗМІ та широкої аудиторії. Проте немає нічого таємного, що не стало би явним, і нічого закритого, що не відкрилося б. Патріарх приїде і поїде, а Україна житиме своїм життям – з повагою до інших, але самостійно» – підсумував єпископ Євстратій.