зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

21.07.10

Кучму назвали найбільшим другом кримських татар

Голова Меджлісу, народний депутат від НУ-НС Мустафа Джемільов заявив, що з усіх президентів України найбільше уваги до проблем кримських татар було з боку Леоніда Кучми.

В інтерв'ю Главкому він зазначив, що серйозно проблеми кримських татар не вирішувалися при жодному Президентові, "але більш-менш адекватна увага до нас була з боку Леоніда Кучми".

"Ми на президентських виборах не підтримували Кучму, а тому він деякий час на нас дувся, не помічав. Але пізніше зрозумів значимість і важливість проблеми, створив Раду представників кримсько-татарського народу при Президентові. По суті, він ввів у правове поле Меджліс кримсько-татарського народу ", - заявив Джемілєв.

Крім того, за його словами, Кучма регулярно проводив зустрічі й давав доручення щодо вирішення тих чи інших питань. "Інша справа, що ці доручення на 90% в Криму саботувалися. Але, тим не менше, людина вживала якихось заходів", - сказав Джемілєв.

Він звернув увагу на те, що якщо при Кучмі зустрічі Президента з Меджлісом відбувалияс три-чотири рази на рік, то Віктор Ющенко за всю свою каденцію зустрівся з кримськими татарами тільки двічі. "Новий Президент також не балує нас увагою", - сказав Джемілєв.

Більше того, Джемілєв заявив, що Янукович пропонував йому перейти в коаліцію, а в обмін обіцяв швидше вирішувати проблеми кримських татар. "У нас з Президентом на цю тему була відверта розмова. Янукович говорив, що якщо я перейду в коаліцію, то проблеми кримських татар будуть вирішуватися швидше", - заявив Джемілєв.

"Я йому відповів, що був не проти, щоб фракція НУ-НС вступила в коаліцію. Я навіть підписував листа, який дає повноваження голові фракції Миколі Мартиненку вести про це переговори. Але зібрали всього 25 підписів. Якщо така ініціатива буде в майбутньому, я готовий ще раз підписатися ", - зазначив він.

Але однією з головних умов такого входження була відсутність там комуністів. "Тому Янукович сказав, що переформатування коаліції неможливе, в неї вступити можна тільки індивідуально, у вигляді" тушки ". Я відповів, що" тушкою "не стану. Я сам проти цього, проти цього і Меджліс кримсько-татарського народу", - розповів Джемілєв.

Він зазначив, що "вирішувати проблеми цілого народу Президенту потрібно незалежно від того, хто за кого голосував". "Влада повинна вживати всіх заходів для вирішення проблеми, і тоді народ, або частина народу, візьмуть позиції нової влади. Але таких кроків ми не бачимо", - сказав глава Меджлісу.

Як повідомлялося, 21 червня близько 100 кримчан виставили пікет біля будівлі Адміністрації Президента, після чого їм було зачитано рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, яким заборонялося проведення безстрокової акції біля будівлі адміністрації.

Пізніше прес-служба Президента України розповсюдила повідомлення, в якому зазначалося, що уповноважені представники Януковича вислухали вимоги пікетників і пообіцяли їх уважно розглянути.