зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

18.09.10

Євросоюз нагадує Януковичу про його обіцянки (ФОТО)

Заява ЄС, ухвалена в рамках засідання постійної ради ОБСЄ, закликає українського президента виконувати обіцянки про плюралізм ЗМІ та захист журналістів.
Заява ЄС з'явилася за кілька днів після візиту українського президента до Брюсселю
ЄС стурбований через утиски ЗМІ та журналістів

Европейський Союз також занепокоєний зникненням в Україні журналіста Василя Климентьєва та вітає "особисту зацікавленість" Віктора Януковича у розслідуванні цієї справи.

"Ми слідкуватимемо за тим, як просувається це розслідування", - йдеться у заяві. "Вкрай важливо, щоб журналісти могли виконувати свою роботу без страху насильства і залякування. У цьому контексті ЄС також висловлює стурбованість останніми повідомленнями про випадки насильства та переслідування стосовно працівників ЗМІ в Україні."

Також Євросоюз сподівається на прогрес в усіх незавершених розслідуваннях у кримінальних справах, що стосуються журналістів, зокрема, пов'язаних з вбивством Георгія Ґонґадзе.

У квітні, перебуваючи у Брюсселі, Віктор Янукович сказав: "Як Президент, я гарантуватиму професійну свободу представників ЗМІ та належне розслідування будь-яких фактів їх утисків. Зокрема, мною вже були дані відповідні жорсткі доручення представникам правоохоронних органів по кожному з прикрих випадків, що мали місце."
Харківський журналіст Василь
Климентьєв зник на початку серпня

На початку жовтня має відбутися візит до Києва представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович, яка збиратиме інформацію стан свобди слова від усіх зацікавлених сторін.

У заяві йдеться, що ЄС вітає цей візит.

Водночас, Європейський Союз наголошує, що хоче поглиблення відносин з Україною та відзначає здійснення низки важливих реформ.

Непорозуміння між ЄНП та українською коаліцією

Генеральний секретар Європейської народної партії Антоніо Лопес Істуріз наголошує, що заяви політичної сили стосовно України підкріплюються фактами, а не ідеологією.

Це реакція на заяви заступника голови адміністрації українського президента Ганни Герман та парламентської коаліції. Українські депутати, зокрема, днями звернулися до ЄНП і заявили, що її резолюція "не відображає об’єктивно суспільно-політичні реалії і процеси в Україні".

Раніше політична асамблея ЄНП у спеціальній резолюції висловила стурбованість згортанням свободи слова, використанням правосуддя в політичних силах, а також засудила втручання держави Україна у справи партії "Батьківщина".

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Президенти 'на колесах' (ВІДЕО)


Президенти України та Росії Віктор Янукович та Дмітрій Медвєдєв взяли участь в одному з етапів автопробігу Санкт-Петербург-Київ.

На чолі колони вони дісталися українського міста Глухів Сумської області.

Від початку етапу, приблизно за 26 км від російсько-українського кордону, вони проїхали понад 60 км.

З Глухова президенти вже на вертольоті вилетіли в Росію.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Щоб провести люстрацію треба на колінах повзти до Москви?

У 1988 в одній із Західній областей України серед чоловічого населення з 18 до 60 років кожен четвертий мав відношення до спецслужби.

Про це заявив екс-заступник глави Служби безпеки України Олександр Скіпальський в ефірі "Радіо Свобода".

Він заявив, що є противником люстрації: "Було б простіше сказати так, люстрація. Але я знаю, що це недоробка, це недолік діючого керівництва Служби безпеки, яка повинна була зробити цю люстрацію професійно, незримо, щоб не травмувати".

"Тому що я приведу вам страшну цифру періоду Радянського Союзу 1988 року. Стосується однієї із Західних областей. Чоловіче населення з 18 до 60 років, кожний четвертий мав відношення до спецслужби", - заявив Скіпальський.

За його словами, якби було ухвалено рішення про проведення люстрації, провести її можна "лише в єдиній можливості - якщо на колінах приповзти до Москви і попросити дати матеріали". "Які вони мають, бо в Україні цих матеріалів немає", - зазначив Скіпальський.

Також екс-заступник глави СБУ заявив: "Архівні матеріали раніше не розкривалися. Ними маніпулювали. Вони сьогодні в Україні знаходяться в такому стані, що: те, що вигідно знаходиться в одному місці, те, що невигідно - знищено".

"Тому перша помилка відкрита була - це, коли пан Наливайченко почав розкривати архіви колишнього КДБ", - сказав він.

"Якщо сама спецслужба починає розкривати те, що робили раніше її попередники - це була системна помилка. Цим повинні були займатися Інститут національної пам'яті, Рада національної безпеки з її Інститутом національної безпеки, але не сама служба", - вважає Скіпальський.

Крім того, він заявив, що Валерію Хорошковському некоректно було погоджуватися на посаду глави СБУ.

"Він, як бачимо, є успішний менеджер, бізнесмен. Має певні накопичення. І йти із бізнесу, приєднувати до бізнесу ще й погони, тобто відповідну службу - це нонсенс", - сказав Скіпальський.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Міноборони: НАТО не скаржилося на махінації українців

У Міноборони не надходило офіційного листа від штабу сил KFOR про махінації українських миротворців у Косові.

"Жодних офіційних листів, звернень до Міноборони від штабу сил KFOR в Косово не надходило", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в оборонному відомстві в суботу.

Як відомо, "Дзеркало тижня" повідомило, що військовослужбовці українського контингенту KFOR протягом 2006-2009 років здійснювали масштабні махінації з постачаннями і продажем пального в Косово.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Харкові горить будівля Національного університету імені Каразіна

У центрі Харкова на площі Свободи горить покрівля Північного корпусу Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна.

Як передає кореспондент УНІАН, на місці пожежі працює близько десятка пожежних команд.

За словами ректора університету Віля БАКІРОВА, пожежа виникла близько 17 години на покрівлі, де в цей час велися ремонтні роботи.

На місце події прибули виконувач обов’язки Харківського міського голови Геннадій КЕРНЕС, керівники міліції та ГУ МНС Харкова.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Хорошковського знову хочуть викликати на килим, бо СБУ дуже агресивна

Бютівець Андрій Шкіль зареєстрував у парламенті проект постанови про заслуховування звіту Голови Служби безпеки України Хорошковського Валерія Івановича “щодо переслідування та агресії Служби безпеки України проти українських істориків Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма Лонцького" та інших дій спрямованих на приховання історичної правди від суспільства”.

Як зазначається на офіційному сайті Верховної Ради, документ наразі “передано на розгляд керівництву”.

Як повідомляв УНІАН, Руслана ЗАБІЛОГО, директора львівського музею музей «Тюрма на Лонцького», 8 вересня затримали у Києві працівники СБУ. Його звинуватили у тому, що він нібито хотів передати третім особам матеріали, що становлять державну таємницю. У Р.ЗАБІЛОГО вилучили персональний ноутбук та цифрові носії.

Також СБУ провела обшук у кабінетах працівників музею, де вилучила два ноутбуки, один жорсткий диск, паперові копії історичних документів, а також відеосвідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009-2010 років.

9 вересня СБУ повідомила про порушення кримінальної справи за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю.

Також у СБУ назвали абсурдними заяви про несанкціонований обшук в музеї «Тюрма на Лонцького».

Зокрема, як підкреслюється в повідомленні, саме СБУ була ініціатором відкриття Меморіально-дослідницького комплексу пам’яті жертв окупаційних режимів. До цього часу музей перебуває на балансі СБУ, утримується за рахунок бюджету СБУ, його працівники, у тому числі його директор Р.ЗАБІЛИЙ, отримують зарплату в СБУ, зазначається у повідомленні. “Більше того, сама назва - Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Служби безпеки України – підкреслює зазначене вище”, - наголосили в СБУ.

Як пояснили у відомстві, 13-14 вересня у приміщеннях УСБУ у Львівській області, в яких розташовані структурні підрозділи музею, у рамках розслідування кримінальної справи за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю, було проведено огляд місця події.

В СБУ підкреслили, що кримінальну справу порушено не стосовно Р.ЗАБІЛОГО, а за фактом дій.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Вибух на десантному кораблі «Кіровоград»: важко поранені четверо

У Генеральній прокуратурі України підтвердили факт вибуху на десантному кораблі «Кіровоград».

Як передає кореспондент УНІАН, начальник військових прокуратур Генпрокуратури Юрій ВІЙТЄВ зазначив, що розслідуванням цього інциденту займається військова прокуратура Південного регіону, однак про подробиці нещасного випадку йому ще не доповідали.

Під час проведення бойових стрільб по наземним цілям, що відбулися учора ввечері на кримському полігоні «Опук» в рамках активної фази військових навчань “Взаємодія-2010”, внаслідок вибуху на борту середнього десантного корабля “Кіровоград” Військово-Морських Сил Збройних сил України двох артилерійських боєприпасів тяжкі поранення отримали чотири військовослужбовці зі складу екіпажу.

Про це УНІАН повідомило джерело у Міністерстві оборони України.

За інформацією співрозмовника агентства, військових моряків у тяжкому стані доставлено до військових госпіталів у Севастополі та Сімферополі.

Як повідомляв УНІАН, учора у Криму на полігоні “Опук” відбулася активна фаза чергового етапу комплексу навчань з органами військового управління та військами і силами “Взаємодія-2010”.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Попов клянеться проконтролювати скандальну установку

Київміськадміністрація проконтролює узгодження запуску роботи залізничної сміттєпереробної установки.

Про це заявив перший заступник керівника Київміськадміністрації Олександр Попов, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Наше завдання, яке ми перед собою поставили: поставити під контроль процес проходження і далі - прийняття остаточного рішення з даного питання", - сказав він.

Чиновник ознайомився з мобільною установкою для переробки твердих відходів, яку передбачається встановити на території Солом'янського району Києва для переробки відходів, що залишаються в поїздах після пасажирів.

"Якщо проектна документація буде готова в належному вигляді, пройде всі експертизи і буде готовність аргументувати даний проект, то, я думаю, може бути ситуація, коли від жителів не буде питань", - сказав Попов.

Начальник галузевої пасажирської служби Південно-Західної залізниці Олександр Голдов повідомив, що Південно-Західна залізниця придбала мобільний транспортне обладнання для технічного обслуговування верхньої будови колії з переробкою твердих відходів і в депо на території Солом'янського району був проведений його пробний запуск.

За словами Голдова, пробні дослідження проводила Київська лінійна санепідемстанція МОЗ.

"Як показали результати обстеження цих проб, шкідливі речовини, що виробляються, менше гранично допустимих санітарних норм для населених пунктів", - підкреслив він.

Голдов також повідомив, що остаточне рішення про запуск сміттєпереробної установки буде прийнято після проведення громадських слухань, які призначені на 1 жовтня нинішнього року.

У той же час, якщо результати громадських слухань виявляться негативними, то дана установка буде запущена в іншому місці.

"Ця установка - на залізничній платформі, вона мобільна, пересувна, і її можна встановити в будь-якому місці, навіть в нежитлових районах", - підкреслив він.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://kiev.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович і Медведєв влаштували царські розваги (ФОТО)

Давнє місто Глухів, де у 1708 році російський цар Петро І заочно стратив українського гетьмана Мазепу, стало головною сценою піар-акції, влаштованої за народні гроші України та Росії, за участю Януковича та Медведєва. Привід, як на українського обивателя, досить сумнівний - 100-іччя автопробігу Санкт-Петербург – Москва - Київ під патронатом останнього російського самодержця Миколи ІІ. Ідея проїхати на авто від Санкт-Петербурга до Києва так сподобалася імператору, що він вирішив підтримати її, виділивши від августійших осіб та себе особисто призи.

За сто років вже інші «августійші» особи як головні гонщики вдарили цим автопробігом по зміцненню українсько-російської дружби: знялися з гальма, піддали газу на стареньких «Побєдах», поговорили за «баранкою» про флот, газ, мирний атом, космос, авіацію, кордони й домовилися підписати нові угоди про стратегічні пріоритети.
Опівдні в п’ятницю Віктор Янукович і Дмитро Медведєв помпезно виїхали з російського прикордонного селища Хомутівка Брянської області та через 50 км не менш символічно-пафосно заїхали на центральну площу вже українського райцентру.

Сумщина зустріла двох президентів добрими дорогами – принаймні на маршруті руху високих автогонщиків їх відбудували майже ідеально, - а також тисячами глухівців, переважна більшість серед яких були шкільна молодь, діти. Напевно, довелося скасувати деякі уроки в навчальних закладах, аби школярі уже години за 3-4 до заїзду автоколони вишикуватися під керівництвом дорослих уздовж кількох кілометрів на міських вулицях. Усі тримали українські та російські прапорці, деякі – плакати російською: «Украина и Россия всегда вместе!»

«Янукович! Янукович!», - вигукували дітлахи, проводячи репетицію майбутньої зустрічі високих гостей на головній площі Глухова, де стоїть Ленін у кепці.
Тим часом над містом кружляли вертольоти з червоними зірками та триколірними стрічками на бортах. Це прибували члени офіційних делегацій і супроводжуючі особи, яким не вистачило місця в колоні автопробігу поряд з Самими. У небі Сумщині кружляли військові винищувачі – напевно, прикривали учасників автопробігу з повітря, щоб, бува ніхто, не зіпсував президентські розваги…
Президенти – давні автолюбителі, - як вони зізнаються, обрали для автопробігу легендарну радянську «Побєду» (ГАЗ-М-20). Загалом у період з 1946 по 1958 роки таких авто було випущено 235999, включаючи 14222 кабріолетів.

За кермом одного з цих кабріолетів «шоколадного» кольору першим у Глухів приїхав Янукович. За ним – Медведєв, який керував уже багаторазово засвіченою в підмосковній резиденції «Горки» своєю улюбленою білою «Побєдою». Окрім ретроавтомобілів, учасниками автопробігу стали ще й з десяток сучасних авто супроводження з охороною. Також до невільних учасників столітньої ініціативи царя Миколи можна записати сотні або тисячі пересічних автомобілістів, яким не пощастило бути заблокованими на дорогах Сумщини численними постами ДАІ в інтересах забезпечення символічного проїзду президентських «Побєд».

Янукович і Медведєв вийшли зі своїх авто, але забули при цьому вимкнути ліві повороти, які довго блимали, ніби насмішкувато підморгуючи місцевому населенню. Спочатку президенти були в сорочках без краваток, але помічники миттєво спрацювали, і обоє вийшли до народу вже в стильних коротких куртках із тонкої шкіри чорного кольору. Наче клубні денді...

У прикордонному українському містечку Глухові люди організовано вітали Януковича і Медведєва.

Лунали гасла «вічної дружби», підтримки нового курсу внутрішньої і зовнішньої політики двох лідерів, проводилися символічні історичні паралелі.
- Я хочу сказати, - заявив Янукович, - що, звичайно, дороги не можна ремонтувати лише до приїздів президентів. Насамперед необхідно, щоб вони завжди були такими, як ви їх бачили сьогодні. Ми з самого початку з Дмитром Анатолійовичем домовилися, що не будемо говорити про погане, а краще зробимо (так і сказав. – Авт.). Тому ми й приїхали в Глухів, щоб показати, що в нас дуже серйозні наміри, які ми здійснюватимемо в нашій внутрішній і зовнішній політиці.
А дороги «повинні бути, і будуть», чомусь додав він.

- Упевнений у цьому, тому що ми думаємо робити успішну економіку. І будемо взаємно доповнювати один одного, допомагати, і від цього буде лише краща економіка і багатший наш народ, і сильніша наша держави…

Янукович також торкнувся тем прикордонного співробітництва, необхідності спростити порядок перетину кордону для громадян, щоб ці кордони «сприяли лише порядку».

Медведєв, у свою чергу, піарився такими словами:

- Я насамперед хотів би подякувати всім, хто зібрався тут. Величезне вам спасибі за зустріч! (натовп загудів. – Авт.). Це – реально символ нашої дружби! І насправді – такі емоції, такі почуття… Їх не підробиш, їх не приготуєш на репетиції.

Медведєв театрально робив паузи, чекаючи оплесків, але їх не було – судячи з усього, школярам не зробили відповідний інструктаж.
Янукович заявив, що є «давнім автомобілістом» (пригадався Віктор Андрійович – теж автомобіліст), і що це Медведєв «заразив» його машиною марки «Побєда», яку полюбляв ще, здається, Сталін. І, як видається, російський очільник зробив це невипадково, втягуючи українського колегу в орбіту своїх сателітів напередодні президентських виборів. У цих організованих піар-акціях чинний російський гарант Медведєв поступається прем’єру Путіну, який після вимушеної конституційної перерви також планує у 2012-му переобратися на третю президентську каденцію. Тож можна припустити, що для Януковича цей автопробіг – лише одна з епізодичних ролей, які йому доведеться ще багато разів грати в російських перегонах.

Антон Гусаров

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Москва дала Україні павільйон за карбованець

Україна отримала власний павільйон на ВДНГ у Москві.

Про це повідомив перший віце-прем'єр Андрій Клюєв в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, павільйон площею 1700 квадратних метрів Україна отримала в оренду на 50 років за символічну орендну платню - 1 російський карбованець на рік.

Клюєв повідомив, що така домовленість досягнута з першим віце-прем'єром РФ Ігорем Шуваловим.

За його словами, українській стороні доведеться реставрувати цей павільйон за свій рахунок, повідомляє прес-служба Кабміну.

Клюєв зазначив, що реставрація буде проводитися за рахунок бюджету України, але не виключив, що до цього будуть залучені зацікавлені українські компанії.

За інформацією першого віце-прем'єра, попередньо вартість реконструкції оцінюється в 8,1 мільйонів доларів. "Попередній кошторис представили. Мені здалося, що витрати занадто завищені", - додав Клюєв.

За його словами, роботи розпочнуться найближчим часом, коли буде розроблена проектна документація. "Думаю, з весни почнемо", - зазначив Клюєв, додавши, що це буде "красивий виставковий комплекс, який дуже потрібен Україні".

У свою чергу міністр економіки Василь Цушко повідомив, що до будівництва будуть залучені українські компанії, і це здешевить вартість. Він не виключив, що надалі на цій базі буде створено український бізнес-центр.

Планується, що кожен з 27 регіонів України зможе використовувати виставкові площі кожних два роки строком на 2 місяці.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Герман доповість Януковичу про міліцейську тупість

Недопуск учасників акції пам'яті Георгія Гонгадзе 16 вересня до будівлі адміністрації президента є "тупістю міліцейських начальників".

Про це заявила заступник глави адміністрації Ганна Герман в ефірі "5 каналу".

"Це тупість міліцейських начальників, і я переконана, що за цю тупість вони повинні понести покарання. Я буду ставити це питання в понеділок перед президентом", - сказала вона.

Чиновниця повідомила, що в той день президент Віктор Янукович доручив їй зустрітися з учасниками цієї акції.

"Коли мені сказали, що міліція не пустила пікетувальників, я була обурена і здивована", - зазначила Герман, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

Вона додала, що це була мирна акція, і ніякої шкоди її учасники, які йшли зі свічками до адміністрації, не завдали б нікому.

Як відомо, 16 вересня міліція відмовилась пропустити учасників акції пам'яті Гонгадзе до адміністрації президента.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/