зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

26.10.10

Опозиції не дають пікетувати Януковича, щоб не псувати імідж перед Путіним


Окружний адміністративний суд Києва заборонив партії "За Україну!" проводити акцію з вимогою негайного звільнення міністра освіти та науки Дмитра Табачника.

Про це в п'ятницю повідомляє прес-служба партії.

В рішенні суду вказано, що з 24 по 26 жовтня в Україні відбудеться візит прем'єра Канади, а 27 жовтня - візит прем'єра РФ Володимира Путіна.

Відповідно до рішення суду "проведення масових заходів біля приміщення АПУ негативно вплине на імідж столиці України, що зумовить негативне враження вищих посадових осіб іноземних держав про країну в цілому".

Активісти партії "За Україну!" натомість проводять акцію на вулиці Лютеранській.

Голова міської організації партії Юрій Зубко заявив, що рішення суду в виключно політичним.

В'ячеслав Кириленко ще в день призначення Табачника міністром зареєстрував у Верховній Раді проект постанови про його звільнення.

Також партія "За Україну!" з перших днів діяльності Табачника розгорнула широкомасштабну кампанію "STOP Табачник!".

Раніше суд заборонив проведення акції протесту під стінами адміністрації президента представникам БЮТ. Формулювання відмови було тим самим.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Населення сходу та півдня України має поважати президента держави й учитися в нього


“Галю, як там твій син у Києві, може, вже начальник?”
“Ні, Маланю, ще не начальник, але по-руськи вже балака.
З розмови двох сусідок на Чернігівщині

Історична довідка

У світі немає країн, яка б за свою історію не була хоча раз кимсь переможена, захоплена чи окупована. Незалежно від періоду окупації, переможець намагався асимілювати підкорене населення через запровадження своїх порядків і мови. Як тільки наставали сприятливі обставини, народ виборював незалежність. І завжди відродження нації, становлення сильної держави починалося з відродження рідної мови.

Приклади

Норвегія. Войовничі вікінги, котрі сторіччями навіювали жах на всю Європу, таки потрапили під зверхність Данії. Норвежці були змушені розмовляти й вести офіційні справи на чужій, хоч і спорідненій мові. Та як тільки отримали спочатку часткову, а потім і повну незалежність, відразу відновили мову причому одночасно у двох модифікаціях – букмол і нюношк. А всього населення Норвегії – 5,5 млн.

Чехія. Понад вісімсот років потерпала від німецької мовної експансії. Уся еліта та її прихвосні розмовляли німецькою. Але коли склалася сприятлива ситуація, націонал-патріоти вольовим рішенням прийняли чеську як державну й стали на шлях процвітання. До речі, іншим закономірним кроком на цьому шляху, уже відносно недавно, була повна люстрація, проведена Вацлавом Гавелом.

Ізраїль. Євреї взагалі відродили свою невживану майже 2000 років мову – іврит. І хто може сказати, що ця нація якась недолуга або бідує?

Список можна продовжити…

Як виняток, є цивілізованих країн з двома чи трьома державними мовами. Але вони або специфічні, або відверто слабкі. Наприклад, двомовна Бельгія дуже нестійка, але географічно фартова. Була б поряд агресивна Москва, а не Париж з Амстердамом, то цю славну країну вже б давно порвали на шматки.

Медичний факт

Новітні дослідження підтвердили давно зафіксований факт, що діти, котрі зростають у двомовному середовищі, мають кращі розумові здібності, вищий коефіцієнт інтелекту IQ і, що цілком закономірно, досягають кращих життєвих результатів.

Економіка

Декілька років тому мій давній знайомий, успішний бізнесмен, віддав своїх дітей до престижного київського ліцею з поглибленим вивченням на української, польської та англійської мов. Коли його запитували: «А як же російська?» - то чули у відповідь: «Русскому і матюкам научатся на улице.

Буду я еще бабки платить!» І тут немає жодної зневаги. Є проста констатація загальновідомого факту, що в Україні російська мова вже 350 років є основним знаряддям комунікації між чужими людьми. Між собою говорять по-українськи, а до незнайомців завжди відповідають російською. Тому в іноземців і складається обманливе враження, що всі розмовляють по-російськи. За такого агресивного (на побутовому рівні) російськомовного пресингу немає жодної потреби платити за це гроші. Це все одно що оплачувати постчорнобильську радіацію... Саме собою влізе в найменшу шпаринку. Тобто, з точки зору економіки, фінансова підтримка російської мови в Україні – гроші на вітер.

Прикордонна зона

У всіх країнах уздовж кордонів живе цікава публіка – «подвійного призначення». Будучи формально громадянами своєї держави, вони мають велику кількість родичів і знайомих по той бік, добре знають чужу мову, дуже мобільні й завжди являють собою сферу інтересів та впливу країни-сусіда.

Так, західні поляки добре володіють німецькою, а деякі мають німецькі паспорти, що дає їм можливість безмитного ввезення автомобілів та інших товарів. У невеликих масштабах таке явище терпиме. Але не в Україні. У нас масово роздають паспорти або «карти» Румунія, Угорщина, Польща та інші. Але найбільш загрозливе становище на сході й півдні України. Тут свідомість населення цілих областей перебуває під повним контролем російських медіа.

Самі росіяни з середини 90-х не цікавляться політикою і виробили імунітет на свою пропаганду.

Тим же, у кого ще з’являються сумніви щодо адекватності пропаганди з голубого екрана, можуть вийти на вулицю й побачити російські дійсність на власні очі...

Наші ж глядачі такої можливості не мають і тому цілковито ведуться на щоденний кремлівський ТВ-«розвод»-казочку про щасливе життя в Росії та звитяги їхніх керманичів.

Виведення з російськомовної зони перевело б наших громадян у реальний вимір і принесло б їм же безцінну користь, яку вони зможуть оцінити з часом. Для підтвердження цього зробіть експеримент – спробуйте лише один місяць порозмовляти тільки українською мовою, дивитися українськомовні канали й фільми та читати українську пресу й літературу. Коли після цього увімкнете РТР або НТВ, то будете шоковані повною неадекватністю.

Поведінка населення

Звичайні люди прагнуть до кращого життя. А краще – завжди біля влади. Тому йде швидке пристосування: переймаються мова, поведінка, одяг і навіть походження. Так, наприклад, суто українське прізвище Омельченко свого часу трансформувалося в Амельченков. При короткочасній окупації, наприклад у 1941 – 1944 роках, така поведінка трактувалася як пряма зрада батьківщині.

При довгостроковій теж засуджується, але вже не так суворо. Але якщо мама розмовляла з тобою рідною українською, а ти перейшов на «руський» суржик, то це все одно зрада.

Дії влади

Коли політики займають найвищі позиції в країні, відбувається трансформація їхньої ментальності.

Уже не немає потреби у звичайних методах збагачення, типу «обналічки» тощо. І без того вся країна з її бюджетом – у твоїх руках. Відтепер усі зусилля спрямовуються на втримання в кріслі та посилення влади шляхом укріплення монолітності та однорідності суспільства. І головний інструмент тут – державна мова. У нас вона може бути ТІЛЬКИ УКРАЇНСЬКА! Недарма Янукович категорично вимагає від всіх своїх підлеглих розмовляти по-українськи. Тільки в передвиборчі періоди допускаються тимчасові обманні обіцянки щодо запровадження російської мови. Насправді ніхто її вводити ніколи не збирався і не збирається. Це все одно що рубати сук, на якому сидиш.

І останнє… Відомий чечебол любить пафосно повторювати про Януковича: «Ето ж всєнародно ізбранний прєзідєнт!» Ну, по-перше, зовсім не всенародно, а по-друге, не зовсім вибраний. Але то в минулому. Зараз головне те, що він легітимний президент України. І хочеш того чи ні – маєш поважати президента своєї країни. Ця людина, попри всі свої вади, змогла в поважному віці досконало вивчити українську мову, чисто говорити й думати на ній.

І тут маємо конфлікт між агресивною проросійськомовною популяцією сходу й півдня, неспроможною вивчити літературну мову країни перебування, і її лідером, котрий чудово володіє цією мовою.

Тобто президент Віктор Федорович Янукович є для сходу й півдня України недосяжною суперзіркою, яка на порядок вища від свого електорату за розумовими здібностями…

Висновок

Громадяни України, якщо хочете, щоб ви і ваші нащадки добре жили в Україні – вивчайте українську, мисліть і розмовляйте по-українськи.

Віктор Малєй, підприємець

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович проігнорував урочистості Філарета


Президент Віктор Янукович не приїхав на урочистості з нагоди 15-річчя патріаршества глави Української православної церкви Київського патріархату Філарета.

Як пише "Комерсант-Україна" з посиланням на керівника інформаційно-видавничого відділу УПЦ КП єпископа Євстратія (Зоря), запрошення на урочистості були спрямовані не тільки церковним діячам, але й представникам влади.

Прем'єр Микола Азаров та спікер Володимир Литвин також не приїхали.

"Буквально за кілька хвилин до початку церемонії на одній машині приїхали третій президент України Віктор Ющенко і його брат депутат від НУНС Петро Ющенко", - йдеться у публікації.

Сам патріарх Філарет, виступаючи на урочистостях, заявив: "15 років тому у нас було 12 архієреїв, 12 єпископів і 700 парафій, а сьогодні 41 архієрей, 35 єпархій та понад 14 мільйонів віруючих".

Він також пообіцяв, що в Україні буде створена єдина церква. "Наші брати з Московського патріархату рано чи пізно будуть молитися разом з нами", - заявив патріарх.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Дайош "русскій мір"


Віталій Бендер, український письменник, журналіст і громадсько-політичний діяч, у своїх споминах "Фронтові дороги" згадує, як в Україні перед війною на екрани вийшов фільм київської кіностудії "Винищувачі", в якому рефреном звучала чудова пісня пілота, що відлітав:

В далекий край товариш відлітає,
Вітрець знайомий вслід за ним побіг.
І рідне місто в синяві зникає,
Зелений сад, знайомий дім, дівочий сміх.

Коли ж мій друг повернеться додому
З польотів дальніх, з бойових доріг,
В кварталах рідних він зустріне знову
Зелений сад, знайомий дім, дівочий сміх.

Пісня, як і кінострічка, швидко здобула шалену популярність на теренах СССР. Але звучали ці поетичні рядки вже в перекладі російською. Савєтскіє гражданє задушевно виспівували на общєпанятном: "В дальокій край таваріщ улєтаєт...".

Не інакше, як хтось з очільників агітпропу чи реперткому з метою "нєдопущєнія проявлєній украінского буржуазного націоналізма" вирішив скористатись досвідом старорежимного одеського градоначальника адмірала Зельоного, який забороняв виконання на концертах народної пісні "Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці", вимагаючи, щоб артисти співали "Ах, не хаді, Грішка, да і на пікнік". Хтозна.

Але ми не про це. Ми про факт реєстрації у Верховній Раді мовного законопроекту Єфремова-Гриневецького-Симоненка, якому передували численні діяння-нововведення міністра освіти й науки.

У разі ухвалення цього вкрай небезпечного для української державності закону, неминуче почнеться процес її послаблення - на українську мову чекає катастрофа, небуття, вона кане в Лету, бо мільйони громадян на законних підставах ігноруватимуть її, не вивчатимуть. Повториться сумна доля мови ірландської.

Коли президент Франції Ніколя Саркозі стверджує, що Франція - це французька мова, то чому не маємо стверджувати, що Україна - це українська мова? Дружина Владіміра Путіна переконана, що "Росія закінчується там, де закінчується російська мова". А чим гірші ми - українці?

Чи передбачає цей русифікаційний за суттю своєю закон обов'язкове вміння володіти українською мовою такими як Колесников і Ко? Отож бо.

Будь-якій державі байдуже, якою мовою між собою спілкуються громадяни. Але НОРМАЛЬНА держава добре розуміє, що коли йдеться не про етнічне гетто, то ВСІ громадяни мають отримати освіту саме державною мовою. Чи Українська держава зацікавлена в існуванні російського гетто, кримськотатарського, єврейського, польського, угорського, ромського тощо?

У жодному разі. Інакше це буде антидержавна політика.

"Є права особи - людські, є права нацменшин - спілок, а є державне право - право народу залишатися самим собою на своїй споконвічній землі. Це строге режимне право, порушників якого в цивілізованих країнах штрафують як хуліганів і злочинців", - писав Віталій Радчук.

З приходом до влади Партії регіонів московська телепродукція на "Інтері", на Першому національному, на "1+1", на ТРК "Україна" почувається більш ніж привільно. Очевидно, ті, хто відповідає за показ фільмів, розважальних програм, переконані, що всі українці без винятку розуміють російську, тож навіщо витрачати кошти на дублювання.

Про права україномовних не йдеться. Про правову Українську державу не йдеться.

"Наши народи связани нєразривно. Наши народи навсєґда астануца братскімі. Нас аб'єдіняєт савмєстная культура, общіє радості і горє. Мнє так і хочєца сказать: наш єдіний народ". Говорив це Дмітрій Медведєв, щоправда, не про нас, українців, а про білорусько-російські взаємини. Але хід думок російського президента зрозумілий.

На цьогорічному львівському книжковому форумі у розмові зі мною юна москвичка демонструвала дивовижне, аж до неприхованої ворожості з її боку, небажання розуміти мою українську: "Нє панімаю. Я масквічка!". Химерія якась. Українці розуміють поляків, словаків, чехів, росіян.

Поляки на побутовому рівні також розуміють українців, росіян, словаків, чехів.

Натомість росіяни НЕ РОЗУМІЮТЬ української, польської. Не кажучи вже про словацьку, хорватську...

Попри те, що в Україні російськомовних 1200 середніх шкіл, 14 театрів функціонують державним коштом, з якогось добра-дива етнічні росіяни, українські громадяни, вперто вимагають від Української держави забезпечення свого навчання в школах і вузах російською мовою за рахунок бюджету.

Провокативні висловлювання/думки/твердження щодо насильницької українізації (насправді неіснуючої) можна зустріти і в побуті, і серед політиків, і в інтернеті на різноманітних сайтах.

Мовляв, "украинцы (националисты) хотят уничтожить русский в угоду украинскому языку. Нам не хотят оставить возможность даже в местах компактного проживания говорить на родном языке, только на кухне и под подушкой. НЕ ДОЖДЁТЕСЬ!".

Є багатий досвід демократичних США, багатокультурної Канади. Приміром, в американському Чикаго, де мені неодноразово доводилось бувати, є кілька державних шкіл з двомовним навчанням (англійською та іспанською мовами) - у перших трьох класах навчаються іспаномовні діти (переважно діти емігрантів, серед яких багато нелегальних), які не знають англійської.

Після третього класу всі переходять на англійську. У канадській провінції Манітоба в державних школах було аналогічне двомовне навчання (англійською та українською). Крім англійської, деякі предмети мовами національних меншин США і Канади у старших класах викладаються лише в приватних школах.

Натомість чимало етнічних росіян (і не тільки), українських громадян за паспортом, упереваж з числа тих, котрі ніяк не можуть позбутися ностальгії за СССР, туги за привілеями для "самого вєлікого народа", щиро переконані, що Українська держава обов'язково має забезпечити їм здобуття освіти (середньої і вищої) саме російською мовою.

А ще забезпечити перегляд російськомовних телепрограм і фільмів (сюжетно часом не зовсім лояльних до Української держави) на загальнонаціональних телеканалах і в кінотеатрах. І так далі і тому подібне..

А ще їм до вподоби прагнення Дмитра Табачника втілити в життя ідею єдиного підходу до вивчення історії Росії та України, написання спільних підручників для шкіл і вишів...

Разом з тим, непоодинокі й приклади тверезого погляду на складні державотворчі проблеми і процеси: "Меня волнует судьба страны, в которой волей случая я оказался гражданином после развала Союза, и которая при этом гораздо лучше других стран СНГ дала мне возможность жить и развиваться.

У нас не было Чечни, и я не попал на войну, у нас не было и нет скинхедов, у нас гражданских свобод, до прихода нынешней власти, было намного больше, чем в любой другой стране СНГ. Вот почему меня волнует этот этнос - он мирный и нормальный, и пока я гражданин страны Украина, я считаю, что язык должен быть украинский.

Хотя мне это неудобно - я воспитан в семье, где все говорят и говорили на русском, да и будут на нем говорить. Проблема не в статусе языка, а в том, чтоб община сохраняла свою языковую самобытность без каких-либо статусов, почему-то болгары на юге Украины смогли, а мы вот, бедные, загнемся, если у русского не будет статуса государственного".

Ці оприлюднені в інтернеті думки аж ніяк не належать нащадкові колоністів. Це щирі міркування українця російського походження.

Ще один промовистий коментар з інтернету: "Моя знакомая, прожив в Киеве 18 лет и увидев, что я смотрю по телеку фильм на украинском языке, удивилась (мы родом с России) - "ты что, понимаешь?". Я удивилась - а ты нет? Зато когда она уехала в Сан-Хосе, то через год в разговоре по телефону уже иногда не могла подобрать русских слов для выражения мысли.

Езжайте и вы в любую демократическую страну - США, Францию - и обучайте там детей на русском. Посмотрим, что их будет ждать в плане карьеры".

Для тих громадян України, котрі конче прагнуть навчатися рідною мовою (у даному разі, російською) перешкод немає: можна організувати недільні школи, а вищу освіту (вона практично в усіх країнах платна) здобувати у Владивостоці, в Рязані, в Омську або в Москві.

Якщо хтось вважає, що його права хтось утискає - можна виїхати в Росію, отримати російське громадянство, відбути військову повинність на Північному Кавказі, в Чечні.

22 червня 2006 року Владімір Путін підписав указ № 637 "Про заходи з надання сприяння добровільному переселенню в Російську Федерацію співвітчизників, які проживають за кордоном", яким було затверджено відповідну Державну програму, розраховану на 2006-2012 роки.

І що ж? Стали етнічні росіяни масово виїжджати на "історіческую родіну"? Аж ніяк. Бо умови проживання в Україні значно кращі, ніж, скажімо, на Сахаліні, в Рязанській чи Тамбовській областях, на Далекому Сході. Але навіщо в такому разі вдаватися до поширення провокаційних заяв щодо запровадження другої державної мови (російської, звісна річ), запровадження подвійного громадянства?

Є логіка життя, логіка природи: живеш в Україні - вивчай державну мову. Не подобається - спаковуй чємадан, і на вокзал... Жодних образ.

Минулого року, позичивши у Сірка очі, російський глава держави у зверненні до українського президента Віктора Ющенка заявив про "антиросійський курс" українського керівництва. Мовляв, в Україні "триває витіснення російської мови з громадського життя, науки, освіти, культури, ЗМІ, судочинства".

Тим часом "Радіо Свобода" повідомило, що в Росiйськiй Федерації за офіційної кількості українців у майже три мільйони осіб лише 205 людей вивчають українську мову як шкільний предмет i 100 людей - факультативно або в гуртках.

Разом з тим "офіційна кiлькiсть росіян в Україні становить трохи більше 8,3 мільйона. При цьому в Україні існують 983 дошкільних і майже 1,2 тисячі загальноосвітніх навчальних закладів із російською мовою навчання та понад 1,7 тисячі шкіл із українською й російською мовою.

Російську мову як предмет у цих закладах вивчають майже 1,3 мільйона учнів і ще понад 165 тисяч - вивчають російську факультативно або в гуртках".

За незбагненною логікою багатьох росіян, той, хто за Україну, за українську державну мову, той, виходить, проти Росії. Втім дивуватися даремно. Бо логіка тут безсила. Не дає імперськи стурбованим спокійно жити ідея "русскава міра". Дайош "русскій мір" і край. То як маємо діяти?

Що маємо чинити?

Олег Романчук, шеф-редактор журналу "Універсум", кандидат філологічних наук

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Україна намагається копіювати російську політичну систему?


У Центрі соціально-консервативної політики (Україна) проаналізували партійні системи України і Росії і констатували тенденцію до копіювання в нашій країні російської політичної системи, яка схожа на двопартійну, суть якої - у керованій демократії.

Таку точку зору висловив директор Інституту Горшеніна Володимир ФЕСЕНКО на засіданні ЦСКП, повідомляє кореспондент УНІАН.

При цьому, на думку політолога, інформаційний простір в Україні залишається різноманітним, дисперсним і поки що не до кінця підконтрольним.

«Одна зі складових такого режиму - адміністративна вертикаль - у нас вже формується, а підконтрольності інформаційного простору - ще однієї складової керованої демократії - у нашій країні немає. Швидше, це демонстрація лояльності керівництва ЗМІ і його небажання бути у конфлікті з Президентом», - вважає В.ФЕСЕНКО. При цьому він підкреслив, що при спробах упровадження керованої демократії в Україні, через специфіку нашої держави, тенденції конкурентності в політичній системі країни збережуться.

У свою чергу, директор Агентства соціальних комунікацій Сергій БЕЛАШКО звернув увагу, що курс на двопартійність у російській політиці дав непогані результати.

«Політичне поле було очищене від маргінальних утворень, технологічних проектів стало менше», - пояснив С.БЕЛАШКО. Але для української демократії, на його думку, двопартійна система несе серйозні загрози.

Керівник соціологічної компанії R&B Євген КОПАТЬКО торкнувся проблем майбутніх виборів до місцевих рад. На його думку, спостерігається електоральна депресія і втомленість виборців, багато хто не хоче йти на вибори. Країна, на його думку, вичерпала ліміт на соціальні потрясіння, потрібно вживати заходів. Є.КОПАТЬКО вважає, що прикладів для наслідування на шляху до оптимальної політичної системи у нас не повинно бути, адже справжньої демократії немає ані в США, ані у Франції, ані у Німеччині.

«Потрібно спробувати створити, хай не конкурентний, але хоча б компліментарний політичний простір», - підсумував соціолог.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Україна має намір приєднатися до бойової тактичної групи ЄС


Україна має намір приєднатися до бойової тактичної групи країн Євросоюзу HELBROC, в яку входять військові підрозділи Греції, Болгарії, Румунії і Кіпру.

Про це заявив начальник Генерального штабу Збройних сил України, генерал-полковник Григорій ПЕДЧЕНКО на спільній прес-конференції з головою Військового комітету Європейського Союзу, генералом Хаканом СИРЕНОМ.

За його словами, в Україні буде створено підрозділ цієї бойової тактичної групи в складі до 100 морських піхотинців і 10 штабних офіцерів. Планується також задіявати літак Іл-76 з екіпажем.

"Військова співпраця з Євросоюзом сьогодні переходить з теоретичної площини в практичну, зокрема, через участь України в цій бойовій тактичній групі", - наводить його слова РосБізнесКонсалтинг.

Генерал Х.СИРЕН зазначив, що приєднання України до бойової тактичної групи є важливим для ЄС.

Як передає кореспондент УНІАН, Г.ПЕДЧЕНКО додав, що українські військові візьмуть участь в антипіратській операції ЄС "Аталанта" в Індійському океані. За кілька днів офіцер Військово-морських сил ЗСУ відбуде для роботи в штабі операції в Англії.

«Це перший крок, де буде наш представник, і Україна вже практично входитиме до складу держав, які разом з ЄС беруть участь в операції «Аталанта»», - сказав Г.ПЕДЧЕНКО, зазначивши, що українська сторона нарощуватиме зусилля в цьому напрямку: «Розглядається участь спеціального загону від СБУ і ЗСУ в кількості до 30 осіб», - повідомив начальник Генштабу.

У свою чергу, Х.СИРЕН уточнив, що представники українського спецпідрозділу братимуть практичну участь в операції «Аталанта» безпосередньо на кораблях.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Росія і Словаччина возитимуть ядерні матеріали через Україну


Росія, Україна і Словаччина підписали в Братиславі міжурядову угоду про перевезення ядерних матеріалів між РФ і Словаччиною через територію України, повідомляє РосБізнесКонсалтинг з посиланням на держкорпорацію "Росатом".

Підписи під документом поставили заступник генерального директора "Росатому" Микола Спаський, голова Державного комітету ядерного регулювання України Олена Миколайчук і статс-секретар Міністерства економіки і будівництва Словаччини Мартін Хрен.

Як зазначається в повідомленні держкорпорації, завдяки угоді створюється міжнародно-правова база для здійснення перевезень ядерних матеріалів між РФ і Словаччиною через територію України.

Зокрема, закладено правову основу для продовження безперебійних постачань російською компанією ВАТ "ТВЕЛ" ядерного палива для діючих і нових енергоблоків АЕС Словаччини. "Підписаний документ повністю враховує міжнародні договори і національні законодавства трьох держав щодо перевезення ядерних матеріалів, а також відповідні директиви Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ)", - зазначає "Росатом".

Угода розрахована на тривалу перспективу з урахуванням довгострокових контрактів російських і словацьких компаній.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Новий мер Москви: співпраця із Севастополем - політичне питання


Затверджений сьогодні мером Москви Сергій СОБЯНІН заявляє, що Москва продовжуватиме співпрацю з Севастополем.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Росії, про це він сказав, виступаючи перед затвердженням Московській міськдумі.

«Те, що стосується Севастополя, – я думаю, нам потрібно активно продовжувати співпрацю. Це не стільки економічне, а й політичне завдання», - сказав С.СОБЯНІН.

За його словами, «ми повинні вибудовувати добрі, партнерські відносини з Україною».

Водночас він зазначив, що потрібно провести ревізію будівельних проектів, які реалізуються в інших регіонах.

«Ми повинні провести повну ревізію цих витрат. Я думаю, що це не першочергові завдання – все зробимо, тоді будуватимемо в Іваново, Новосибірську, Якутії, де завгодно. Давайте спочатку розберемося зі своїми проблемами», - сказав він.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Прокуратура проти регіональності російської мови


Прокуратура Запорізької області опротестувала рішення сесії обласної ради від 8 вересня 2010 року про присвоєння російській мові статусу регіональної.

Про це повідомив голова обласної організації "Свобода" Віталій Подлобніков, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У відповідь на запит нашої організації до прокуратури про законність рішення сесії облради на присвоєння російській мові статусу регіональної, я отримав офіційну відповідь із Запорізької облпрокуратури від 18 жовтня", - розповів він.

Подлобніков зазначив, що в "рекомендованому листі прокуратура області проінформувала про те, що на рішення облради про російською мовою накладено прокурорський протест".

"Обласній раді поки запропоновано самостійно скасувати своє рішення", - заявив він.

Спікер підкреслив, що "запорізькі націонал-патріоти задоволені рішенням прокуратури, і простежать за виконанням прокурорського припису депутатами облради".

У прес-службі Запорізької облпрокуратури підтвердили, що рішення депутатів облради про надання російській мові статусу регіональної опротестовано прокуратурою.

Подробиці прокурорського протесту поки не повідомляються.

Як відомо, 8 вересня на 42-й сесії Запорізької облради депутати проголосували за присвоєння російській мові статусу регіональної на території Запорізької області.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Царьову не подобається Криївка, бо його туди не пустили (ВІДЕО)


Два дні тому "регіонал" Олег Царьов заявив, що має намір домогтися закриття ресторану "Криївка", що знаходиться у Львові.

Царьов вважає, що діяльність ресторану, де при вході "хлопець з німецьким автоматом" строго запитує "Москалі є?", спрямована на розпалення міжетнічної ненависті, що суперечить Конституції.

Я вважаю, що цей ресторан має бути закритий, аж до порушення кримінальної справи... Не можна видавати ліцензії таким закладам", - заявив депутат.

Причиною таких заяв стало те, що Царьова не пустили в цей заклад, оскільки депутат не знав "пароля", який треба говорити при вході в ресторан.

В інтернеті з'явилося відео цього інциденту.



Він стався під час зйомок проекту телеканалу "1+1", що називається "Без мандата".

В рамках цієї програми політики, що беруть у ній участь, мають деякий час прожити в звичайній родині, не користуючись своїми депутатськими пільгами.

"Криївка" - ресторан у Львові, відкритий у вересні 2007 року. Розташований в історичному центрі міста, на площі Ринок напроти Ратуші. Інтер'єр ресторану являє собою стилізацію криївки (землянки) ОУН-УПА періоду Великої Вітчизняної війни - на стінах висить зброя і різні національні артефакти, при бажанні можна постріляти в стелю холостими патронами з деяких видів зброї часів війни.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Хвиля громадянської непокори пройде в день перед виборами


Якщо акції протесту підприємців 21 жовтня, направлені проти прийняття Податкового кодексу в існуючій редакції, не дадуть позитивного результату, то вже 30 жовтня, напередодні виборів до місцевих органів влади, Україну очікує хвиля масових акцій громадянської непокори.

Про це заявив на прес-конференції у Києві керівник Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності Олександр ДАНИЛЮК, повідомили УНІАН в прес-службі цього Центру.
«Підприємці не випадково обрали 30 жовтня датою початку радикальних дій. Вони справедливо розраховують бути широко почутими, стати топ-темою для ЗМІ, оскільки політична агітація вже буде заборонена і передвиборча напруга в ефірі зійде нанівець. Також переслідується мета привернути до своїх проблем увагу зарубіжних ЗМІ та спостерігачів, які прибудуть в Україну з метою моніторингу та висвітлення голосування на виборах до місцевих рад», - зазначив О.ДАНИЛЮК.

За словами експерта, у Президента і уряду залишилося вкрай мало часу, щоб «звернутися до здорового глузду і просто зняти проблему. Третина підприємців, зайнятих у малому та середньому бізнесі, здійснюють свою діяльність на півдні та сході країни - у регіонах, які партія влади вважає для себе базовими. Вибори, в даному випадку, гарний спосіб сказати «ні» політикам, які з такою завзятістю руйнують твій бізнес і життя».

«Крім того, згідно з Конституцією 1996 р., 22 листопада має стартувати виборчий процес з обрання депутатів до Верховної Ради України. Дуже символічно, що ця дата збігається з черговою річницею початку Помаранчевої революції, головною рушійною силою якої став саме той середній клас, з яким сьогодні влада знову відмовляється рахуватись. І тоді протести, в значній мірі, були викликані саме грабіжницькою фіскальною політикою прем`єра ЯНУКОВИЧА та першого віце-прем`єра АЗАРОВА.

Якщо у них з цього приводу досі не виникло відчуття «дежавю», то в найближчі дні воно серйозно дасть про себе знати», - підсумував А.ДАНИЛЮК.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Чи проковтне Україна керовану демократію по-російськи?


Україна рухається назад, наслідуючи Росію… Влада дає вказівки власникам ЗМІ… Обрання промосковського президента дає Росії шанс… На виборах знову брудні технології... З публікації у FT

УКРАЇНА: КРАЇНА НА ВАРТІ

Раніше Євген Золотарьов, котрий був серед молодих активістів, завдяки яким, зокрема, удалося здійснити прозахідну Помаранчеву революцію, що охопила Україну 2004 року, вважав: ця колишня радянська республіка зробила рішучий крок подалі від сусідньої Росії та в бік тісніших відносин із Заходом.

Сьогодні він переконаний, що попереду ще більше роботи. «Ми не могли передбачити, що знову постане така величезна загроза для демократії», - рішуче заявляє Золотарьов.

Україна рухається назад, наслідуючи Росію

Через вісім місяців президентства Віктора Януковича, чиї амбіції щодо найвищої посади вперше зазнали краху завдяки Помаранчевій революції, Золотарьов є лише одним з багатьох опозиційних політиків, журналістів, демократичних активістів, бізнесменів та іноземних посадовців, занепокоєних згортанням політичних та медіа-свобод.

Дехто припускає, що нові лідери повертаються до системи ручного управління допомаранчевого періоду, у якій тісно переплетені великий бізнес, політика, всеохоплююча корупція та залишки радянського правління; інші вважають, що вони намагаються наслідувати «керовану демократію» російського прем’єра Володимира Путіна. «Справді, виглядає так, що Україна рухається назад», - заявив радіослухачам колишній посол США в Україні Стівен Пайфер цього місяця.

Команда Януковича переконує, що вона просто відновлює стабільність після постреволюційних років внутрішніх суперечок та хаосу, які набридли багатьом українцям. Однак у результаті вони значно розширили повноваження президента в порівнянні з парламентом та судовою системою, розпочали арешти опозиційних посадовців та активізували роль служби безпеки. Опозиція побоюється, що адміністрація скористається своїм значно розширеним впливом, аби сфальсифікувати місцеві вибори 31 жовтня для зміцнення свого контролю над країною.

Влада дає вказівки власникам ЗМІ, від яких не можна відступати

Василь Климентьєв

Зникнення в серпні цього року Василя Климентьєва, харківського журналіста, який займався розслідуваннями, викликало спогади про справу іншого журналіста. Десять років тому Георгія Гонгадзе було викрадено, задушено до смерті та обезголовлено. Попри загальні підозри прокуратурі знадобилося десять років, щоб звинуватити тодішнього міністра внутрішніх справ у замовленні вбивства Гонгадзе.

Як і у випадку Гонгадзе, колеги Климентьєва підозрюють, що він став мішенню влади через свої репортажі, у яких викривав злочинну діяльність харківських високопосадовців. Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов визнав, що причетність правоохоронних органів до зникнення журналістів є однією з версій слідства.

Хоча деталі залишаються незрозумілими, вважається, що Климентьєв мертвий, дарма що його тіло поки не знайдено. Цей випадок демонструє зростаючу тривогу щодо свободи преси та безпеки журналістів. Європейський Союз також висловлює своє занепокоєння.

Сьогоднішня ситуація діаметрально відрізняється від тієї, що була після Помаранчевої революції, коли ЗМІ перестали бути рупором політиків і бізнес-інтересів та почали висвітлювати події більш об’єктивно.

Такі тенденцій надихнули репортерів з інших країн. Двоє російських журналістів – Євген Кисельов та Савик Шустер – навіть переїхали до України, знайшовши тут притулок від контролю журналістів у Росії.

Сьогодні ж більшість у сфері ЗМІ побоюється, що ці здобутки опинилися під загрозою. Щоденні новини, які для більшості громадян є основним джерелом інформації, вважаються тенденційними.

Журналісти скаржаться, що власники забороняють сюжети, які є занадто критичними щодо влади.

Репортажі про президента Віктора Януковчиа є переважно позитивними; опозицію дедалі більше ігнорують або висвітлюють її діяльність у негативному ключі.

«Усе відбувається за вказівками влади власникам засобів інформації – повідомлення про діяльність адміністрації мають бути хорошим або взагалі не подаватися», - каже Наталія Лігачова з «Телекритики».

Влада ж, починаючи з президента, неодноразово заперечувала існування утисків ЗМІ, зазначаючи, що в таких заяв немає реальних доказів, а самі заяви вона називає наклепом опозиції.

І Кисельов, і Шустер поки що, здається, працюють досить вільно, хоча рейтинги їхніх щотижневих вечірніх політичних шоу різко впали. Однак це, можливо, просто є результатом утоми людей від політики, а не якогось втручання посадовців.

Обрання промосковського президента дає Росії шанс отримати контроль над українською ГТС
Наслідки виходять далеко за межі України з її 46-мільйонним населенням. Як найбільша за територією країна Європи (за винятком європейської частини Росії) вона має п’яте за розмірами населення. Крім того, на її території знаходиться ключова енергетична інфраструктура континенту, тому вибір напрямку розвитку України, а також її політична система мають величезне геополітичне значення. Через це тіснішу співпрацю з Києвом намагаються налагодити, з одного боку, Європейський Союз та США, які хочуть бачити в ньому оплот демократії на пострадянських теренах, і з другого – Росія, яка намагається зблизити два слов’янські народи.

Збігнєв Бжезинський

Амбіції Москви мають глибшу історію, ніж просто спільне слов’янське коріння. Як колись сказав колишній радник з питань безпеки США Збігнєв Бжезинський, без України Росія перестане бути імперією з плацдармом у Європі.

З моменту приходу до влади Януковича в лютому цього року Росія почала ще більше тиснути щодо втягнення України в економічний союз колишніх радянських республік. Обрання промосковського лідера також розглядається Росією як шанс отримати контроль над стратегічним українським газовим трубопроводом, який має велике значення для Європи.

Захід поводиться обережно. ЄС пропонує угоду про зону вільної торгівлі й асоціацію, але і він, і США утрималися від публічної критики Януковича, побоюючись, що критика може відштовхнути його й ще більше зблизити Київ з Москвою.

На виборах знову брудні технології

Юлія Тимошенко

Опозицію дуже засмучують ці вагання. «Україні сьогодні, як ніколи, потрібна увага міжнародної спільноти», - каже колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, яка програла з незначним розривом на виборах Януковичу. Вона заявляє, що проти опозиції використовуються «політичні технології», або брудні трюки, які є поширеними в більшості колишніх радянських країн.

За словами Тимошенко, ці технології варіюються від законодавчих обмежень участі у виборах та маніпуляцій зі складом виборчих комісій до створення партій-«клонів» з такою ж назвою, як у оригінальних партій, аби заплутати виборців.

Міжнародні спостерігачі назвали результати лютневих виборів чесними. Однак, як зазначають критики, відтоді нова влада почала вживати швидкі та системні кроки для зміцнення повноважень президента та його союзників.

Порушення Конституції і тиск на опозицію

Дмитро Медведєв і Віктор Янукович

Серед названих заходів – порушення Конституції, що дозволило Януковичу сформувати парламентську більшість. З того часу парламент перетворився на суто формальний орган, який автоматично затверджує всі рішення влади. Суперечливу угоду, яку Янукович підписав у квітні для зниження ціни російського газу в обмін на продовження перебування російського флоту в українському порту Севастополь, було ратифіковано всього за 40 хвилин.

А потім влада взялася за скасування Конституції, ухваленої у 2004 році, у якій частина повноважень президента передавалася прем’єр-міністру. Їхній основний аргумент – її ухвалення відбувалося з порушеннями. Це подання було одноголосно підтримано Конституційним судом, але лише після того, як чотири з 18 його членів пішли у відставку минулого місяця. Дехто з них натякнув, що на них тиснули, щоб замінити їх суддями, котрі підтримують Януковича. Колишній віце-прем’єр-міністр Олег Рибачук каже, що команда Януковича здійснила «вороже захоплення влади, мета якого поки що незрозуміла».

Безумовно, значно зріс тиск на опозицію. Декількох високопосадовців з уряду Тимошенко було заарештовано або відкрито проти них справи. Команда Януковича заявляє, що ці кроки є частиною боротьби з корупцією.

Януковича показують по ТБ у путінському стилі

Крім того, існує значне занепокоєння щодо ЗМІ. Українці нарікають, що програми новин починають нагадувати російські. Януковича зображають в путінському стилі: він віддає накази вирішити проблеми, які залишилися від попереднього уряду. За словами керівника «Телекритики» Наталії Лігачової, опозиція сьогодні майже не отримує ефірного часу.

У щорічному рейтингу свободи слова, оприлюдненому в середу організацією «Репортери без кордонів», Україна опустилася на 42 позиції і посіла 131-е місце, поряд з Іраком, Алжиром та Камеруном.

Двоє телеканалів, які критикували нову владу, нещодавно позбавили значної частини їхніх частот мовлення в результаті судового процесу, розпочатого їхнім конкурентом, телеканалом «Інтер», що належить Валерію Хорошковському, бізнесовому магнату, якого в березні було призначено головою Служби безпеки України.

Хорошковський, який також є членом Вищої ради юстиції, відповідальної за призначення та звільнення суддів, заявляє, що його бізнес-інтересами сьогодні керує його дружина. І в коментарі «Файненшнл Таймс» він наполіг, що не зловживав своєю політичною владою та не відіграв значної ролі в процесі позбавлення частот інших каналів.

СБУ також тисне на іноземні неурядові організації. У червні голову київського представництва Фонду Конрада Аденауера, консервативного німецького фонду, який опублікував критичну статтю про останні тенденції в Україні, було затримано в київському аеропорту на 10 годин. Він уникнув висилання з країни з причин, пов’язаних з «національною безпекою», тільки завдяки втручанню дипломатів найвищого рівня, включаючи офіс канцлера Німеччини Ангели Меркель.

Валерій Хорошковський

Минулого місяця офіцери СБУ навідалися до проектів, які підтримуються в Україні продемократичною мережею Джорджа Сороса, намагаючись з’ясувати, чи не фінансує організація американського мільярдера політичні партії.

Хорошковський заявляє, що ці перевірки неурядових організацій були простим застосуванням закону, який забороняє іноземцям фінансувати партії в Україні. Він відкидає звинувачення у згортання демократії, називаючи їх «вигадками» та зазначаючи, що вони «стали культом [для опозиції], сягнувши рівня абсурду».

Міжнародне занепокоєння

Сам президент рішуче заперечує будь-які системні утиски демократичних свобод. «Стосовно будь-якого тиску я хотів би бачити докази,» - заявив журналістам Янукович минулого місяця. Голова президентської адміністрації Сергій Льовочкін переконує, що опозиція перебільшує у спробі дискредитувати владу.

З огляду на це, зростає міжнародне занепокоєння щодо демократії в Києві та його зближення з Москвою. У телефонній розмові з Януковичем 14 жовтня віце-президент США Джо Байден наголосив на важливості вільних і чесних виборів та свободи преси як ознак відданості України демократії та європейській інтеграції. Він додав, що процес конституційної реформи має передбачати систему стримувань та противаг, яка б служила інтересам усіх українців.

Однак деякі іноземні інвестори й дипломати, а також місцеві бізнесмени та інтелектуали в приватних розмовах зазначають, що період жорсткого правління після нефункціонуючої влади та розчарування, яке настало після Помаранчевої революції, може бути не таким уже й поганим. Влада підготувала амбіційний план економічних реформ, спрямованих на покращення позиції України зі 142-ї (поряд з Гамбією, Гондурасом та Сирією) зі 183 місць у рейтингу Світового банку за «легкістю ведення бізнесу», який оцінює такі фактори, як нормативна база, права власності та вирішення комерційних спорів.

Один з магнатів сказав, що ідеальним сценарієм був би сильний президент, який би правив протягом одного подовженого терміну, провів економічні реформи, а потім передав владу демократичній системі. Небезпека полягає в тому, що, як продемонстрував приклад Росії, авторитарне правління важко назвати гарантією реформ.

Перспектива покращення економіки може пояснювати, чому впливові українські олігархи змушують мовчати засоби інформації, які вони контролюють. Як зазначають критики, більш імовірним є те, що бізнес, який підтримав Януковича, отримає переваги, ті ж, хто потрапив у немилість, сидять мовчки. «Великій бізнес в Україні, насправді, не підтримує європейські цілі відкритості та прозорості,» - вважає Рибачук.

Спроби піти російським шляхом приречені на провал?

Якою б насправді не була природа нового українського режиму, є підстави вірити, що спроби створити «керовану» демократію в російському стилі можуть провалитись.

Навряд чи українці погодяться, як росіяни, обміняти політичну свободу на кращі стандарти життя.

Владі може виявитися складно виконати свою частину такої угоди, не маючи російських енергетичних багатств або за відсутності кредитів та високих цін на сталь, які сприяли зростанню української економіки до початку глобальної фінансової кризи. «Російська вертикаль влади спирається на потужну економічну основу, нафту та газ», - зауважують аналітики.

В Україні також наявні більш фундаментальні суперечності. Поки що команда Януковича наполягає на тому, що вона віддана ідеї більшого поглиблення зв’язків з ЄС, ніж із Росією. За даними опитувань громадської думки, українці підтримують рух у напрямку Європи. Однак, як зазначає єврокомісар з питань розширення Штефан Фюле, тісніша інтеграція залежить від постійного прогресу демократичних цінностей. «Наша позиція полягає в тому, щоб допомогти українській владі досягнути європейських стандартів… Але також дати чітко зрозуміти, що оскільки саме це є основою наших відносин, то тут не може бути переговорів».

Велике питання в тому, чи готові українці захищати свої свободи, якщо знадобиться, то й на вулицях, як це було у 2004 році. Останнє опитування Міжнародного фонду виборчих систем виявило, що більшість українців занепокоєні або серйозно стурбовані утисками їхніх прав. Інші опитування кажуть про різке падіння рейтингу не тільки Януковича, а й опозиції, що свідчить про більш широке розчарування.

Такі настрої зовсім не поділяє Золотарьов. «Багато людей утомилися від політики. Але я думаю, що ця втома мине, коли почнуться нові репресії, - каже колишній революціонер. – Репресії змушують тебе забути про втому».

З публікації у «Financial Times»

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/