зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

22.04.10

На Тернопільщині вимагають скасувати святкування Дня перемоги

Громадсько-політичне об’єднання «Українська справа» зажадала від Тернопільської облради ухвалити рішення про скасування гучного святкування Дня перемоги в області.

Відповідну заяву надіслали голові облради Олексію Кайді та депутатам. За словами Кайди, цю заяву буде направлено уповноваженим представникам фракцій.

«Ще треба відповідний проект рішення. Будемо на сесії вирішувати це питання. Передбачити хід голосування не можна», – сказав він.

За словами голови «Української справи» Олега Вітвіцького, 9 Травня в українській історії можна розглядати лише як день пам’яті жертв тоталітарних режимів.

«Внаслідок узурпації влади тоталітарними режимами – комуністичним і нацистським, сталінізмом і гітлеризмом – постраждали більшість європейських націй, і представники української – в найповнішій мірі. У той час, як саме зло у формі антилюдської тоталітарної системи так і не було подолане. Один імперіалізм переміг інший, і ще довго після закінчення війни тероризував як європейські, так і власний народ. Це продовжувалось аж до розвалу «імперії зла», «тюрми народів» – Радянського Союзу», – йдеться в офіційній заяві організації, - повідомляє ТСН.

«Українська справа» розглядає цей день лише як поминальний. Лідери організації також закликали вшанувати воїнів УПА як борців за незалежність України.

«Закликаємо всі політичні сили області не влаштовувати в цей день жодних гучних святкувань так званої Перемоги, а лише скласти шану всім полеглим у страшні лихоліття війни та вшановувати його лише як день примирення й пам’яті жертв тоталітарних режимів», – наголошується у зверненні.

Організація також вимагає не використовувати жодних символів радянського минулого, а лише державну символіку.

Нагадаємо, цього року відзначається 65-річчя Перемоги у Другій світовій війні. З нагоди свята у Києві, Севастополі та інших містах України заплановані військові паради та низка урочистих заходів. Вперше за часи незалежності України в параді у Києві візьмуть участь російські військовослужбовці, а українські військові відправляться на святковий марш на Красній площі у Москві.

Наливайченко: Янукович заплатив за товар суверенною територією

Колишній голова Служби безпеки України Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО вважає недопустимим розраховуватися за газ суверенною територією. Так екс-глава СБУ прокоментував учорашні харківські домовленості між Президентами РФ та України Дмитром МЕДВЕДЄВИМ та Віктором ЯНУКОВИЧЕМ.
У переданому УНІАН коментарі В.НАЛИВАЙЧЕНКО зазначив: “Де-факто, буде запроваджена нова форма розрахунків “товар – територія незалежної держави”.
Він переконаний: “Ратифікація угоди про залишення ще на 33 роки військово-морської бази Чорноморського флоту Російської Федерації призведе до втрати незалежності України через фактичне укладення військового союзу та відмову на третину століття від позаблокового статусу України”. І все це робиться, “нехтуючи Конституцією, без згоди громадян, зокрема тих, що живуть в Севастополі”. “Ми вже були заручниками такої ситуації у 2008 році, коли Україну без її згоди втягнули у воєнний конфлікт між Росією і Грузією”, відзначив В.НАЛИВАЙЧЕНКО.
В цій угоді він також бачить багатомільярдні економічні та екологічні збитки для нашої держави та громадян. Через базування ЧФ РФ у Севастополі “наші втрати вже зараз становлять декілька мільярдів доларів на рік, адже іноземний військовий об`єкт розташовано на 18 тисячах гектарів унікальної рекреаційної території Чорного моря та 4,5 тисячах гектарів Севастополя, у 4 бухтах та на причалах, які могли б приносити до бюджету міста та України значно більші кошти”, відзначив В.НАЛИВАЙЧЕНКО.
Екс-глава СБУ відзначає, що влада має усвідомлювати: через запровадження нової форми розрахунків «товар – територія незалежної держави» наступними стануть претензії будь-якої країни-постачальника товарів з посиланням на україно-російський обмін ціни товару на територію”.
Однак В.НАЛИВАЙЧЕНКО переконаний, що “вже наступний склад українського парламенту не допустить існування подібних угод”.
Як повідомляв УНІАН, 21 квітня 2010 року у Харкові Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ і Президент Росії Дмитро МЕДВЕДЄВ підписали угоду між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту на території України, якою передбачене базування російської військової бази в Севастополі до 2042 року. В обмін на цю угоду Україна добилася зниження ціни на російський газ на 30%, але не більш ніж на 100 дол. за тисячу кубометрів.

Засновник Львівського театру ім. Курбаса висловив протест міністру Табачнику відмовою від викладацької роботи

Засновник і художній керівник Львівського академічного театру ім. Леся Курбаса Володимир Кучинський, який веде курс режисури у ЛНУ ім. І. Франка, висловив бажання написати заяву на звільнення із викладацької роботи на знак протесту проти українофобної позиції теперішнього міністра освіти і науки України Дмитра Табачника.

Володимир Кучинський, який із великим пієтетом ставиться до вищої професійної освіти (давав майстер-класи в американських – Колумбійському, Єльському, Мічиганському, Пенсільванському – та англійських університетах), не поділяє тих світоглядних позицій на яких стоїть теперішній очільник Міністерства освіти.

«Не може в Україні міністр освіти бути українофобом, це якийсь театр абсурду у найгіршому значенні. Коли починає пахнути таким чимось нехорошим, треба встати і вийти», – каже режисер, який чутливо реагує на те, що відбувається з українським театром та українською культурою загалом у незалежній державі.

Це не перший «вихід» Володимира Кучинського. Уперше він пішов з театру у 1997, вдруге – у 2006 році, коли відчув, що цій країні мистецтво не потрібне й культурі тут немає місця. Тепер іде з університету, де мріяв плекати Академію гри.

«Я більше займаюся просто освітою, а для людей виглядає так, що ми займаємося театральним мистецтвом. Ми перетворюємося на Академію гри – таке місце, де в процесі практичної творчості передаємо навики, досвіди, тренінги молодим акторам. Це навчання веде старше покоління театру, акцент має бути на освіті й самоосвіті. Моє завдання спровокувати Академію гри, щоб наступне покоління творило відповідно до принципів якості й майстерності, а дух сучасності вони самі внесуть. Моя мета, моя мрія – створювати ланцюгову реакцію в культурі: люди потрапляють в наше поле, провокуються і починають перетворювати своє життя на творчість», – так формулював для себе своє місію доцент ЛНУ ім. І. Франка Володимир Кучинський.

«Культура має сенс тоді, коли діє принцип ланцюгової реакції. Коли діяльність культурних центрів спричиняє культурний вибух, культурну зміну. У нас же не видно ніякої перспективи, бо немає культурної політики. Йдеться про загальний культурний контекст. Те, який вибір робить наша країна, мені не подобається. І на це всі закривають очі – так, ніби це цілком нормально. Через усю цю незрозумілість у державі замулюються очі і серце, я не можу бути щирим, відкритим. Тому доводиться робити вибір. Свій власний, приватний», –пояснює Володимир Кучинський, театр якого усе, що робив, присвячував українському бароко у різних його проявах. Шукаючи у найтяжчі часи точку опори, що її відкриває духовну вертикаль, Володимир Кучинський і далі залишається налаштованим на камертон Василя Стуса при тому, що ніколи не дозволяв собі підміняти творчість громадською позицією.

Довідка.

Володимир Кучинський народився 1958 року у Львові. Український режисер. Заслужений діяч мистецтв України (1994). Лауреат літературно-мистецьких премій імені Василя Стуса (1989), імені Леся Курбаса (2000). Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2006). Від 1988 року – художній керівник створеного ним Львівського театру імені Леся Курбаса. Театр Володимира Кучинського орієнтований на національно-етичне осмислення буття. Прямуючи до праоснов національної етики, пробує повернути пам’ять про цілісність зв’язку людини – космосу – творчості. Специфіка театру: експеримент, спрямований на розкриття акторської індивідуальності.

Західна преса про останній цвях у труні Помаранчевої революції

Financial Times називає українсько-російську угоду про подовження терміну оренди Чорноморського флоту "різким поворотом у Києві від нещодавньої прозахідної політики до тіснішої співпраці з Росією".

В обмін на дешевший газ Москва сподівається отримати тривале посилення свого впливу в Україні, яку газета називає найважливішою з усіх колишніх радянських республік, які відкололися від Росії.

Для підкошеної рецесією України угода може стати великим економічним поштовхом в обмін на охолодження взаємин зі США і Європейським Союзом.

Останньому в свою чергу може піти на користь зменшення ризику від газових суперечок між Україною і Росією. Однак, це буде коштувати Євросоюзу політичного впливу на Київ.

Financial Times вважає, що панові Януковичу вдалося консолідувати владу після виборів, але невідомо, чи зможе він вгамувати протистояння, яке його "флотська" угода збурить поміж українців, які дивляться на Захід.

Газета наголошує, що міждержавна угода стосується не лише Чорноморського флоту, а й контрактів для російських компаній на будівництво двох ядерних реакторів в Україні та збереження за ними ролі монополістів у постачанні ядерного палива.

Нові ціни на газ прокладають шлях для керівної коаліції пана Януковича до швидкого ухвалення нового бюджету та поновлення переговорів із МВФ про новий транш кредиту на 12 мільярдів доларів.

Чимало інвесторів привітали цю новину, але опозиція назвала газові домовленості зрадою національних інтересів.

Як пише газета, залишається незрозумілим, чи зможе пан Янукович виконати угоду в повному обсязі. Українське міністерство закордонних справ сумнівається у його здатності виконати зобов'язання щодо Чорноморського флоту, адже угода набере чинності лише після того, як її ратифікує парламент.

Financial Times нагадує, що коаліції пана Януковича бракує трьохсот голосів, необхідних для внесення змін до Конституції, яка забороняє базування іноземних військ на території країни.

Guardian називає міждержавну угоду, підписану Януковичем і Мєдвєдєвим у Харкові, "найконкретнішою з усіх попередніх ознак того, що Україна повернулася під уплив Росії". "Вона стала останнім цвяхом, забитим у труну Помаранчевої революції 2004-го року".

Попередник Віктора Януковича Віктор Ющенко заприсягався витиснути із Севастополя російський флот, присутність якого, як він вважає, загрожує суверенітету України і дестабілізує ситуацію в Криму.

Сьогодні ж речник міністерства закордонних справ каже, що "Чорноморський флот не становить жодної загрози незалежності України". "Ми хочемо рухатися на Захід, але найкращий спосіб це зробити - дістати газ зі сходу", - заявив речник, пояснюючи, що Україна і далі планує приєднатися до ЄС та інтегруватися у трансатлантичні організації.

"Тріумфом Кремля після двох місяців пана Януковича при владі" називає угоду Times.

Зустріч у Харкові двох лідерів стала п'ятою, відколи Януковича обрали президентом.

Він відкинув політику Ющенка, спрямовану на отримання членства в НАТО, яку міцно підтримували США за часів президента Буша.

Барак Обама виказав тій політиці значно меншу підтримку, зосереджуючися більше на покращенні стосунків із Москвою.

Times прогнозує, що тепер Обаму критикуватимуть республіканці, яким ця угода видається ознакою провалу спроб протистояти поширенню впливу Росії в колишніх радянських республіках.

Як пише газета, Юлія Тимошенко тепер напевне скористається цією нагодою, щоб консолідувати опозицію.

До протестів буде заохочувати і Віктор Ющенко, який вважає свого наступника "кремлівським лакеєм".

У Львові на пам’ятник Сталіну відреагують парадом вишиванок

28 квітня у Львові відбудеться парад вишиванок, присвячений борцям за волю України.

"Цей марш автономні націоналісти організовують у відповідь на істерію українофобії: плакати та пам’ятники Сталіну, білборди з Леніном, червоні шмати над обласними центрами, арешти студентів-патріотів", – зазначено в повідомленні.

Збір учасників о 19.00 біля пам’ятника Степанові Бандері. Усіх закликають прийти у вишиванках.