зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

19.07.10

Опитування: Відповідальність за підвищення ціни на газ несе Янукович

Основну відповідальність за підвищення ціни на газ для населення несе Президент - так вважає близько третини опитаних українців (35,8%), - про це свідчать результати телефонного опитування Інституту Горшеніна.

Майже така ж кількість респондентів (33,2%) вважає, що основну відповідальність за це несе Кабінет міністрів. А кожний п’ятий опитаний (19,2%) покладає відповідальність за підвищення тарифів на газ для населення на Верховну Раду, кожен же десятий (9,7%) - на МВФ.

Як повідомили Кореспондент.net в Інституті Горшеніна, більше 70% українців вважають, що підвищення тарифів істотно позначиться на їхньому родинному бюджеті

" Як наслідок - значна частина респондентів вважає, що зазнаватиме труднощі з оплатою послуг ЖКГ по нових тарифах. Якщо сьогодні повністю або частково тарифи оплачують близько 90%, то, після запланованого підвищення, тарифи зможуть оплачувати близько 70% населення", - сказано в повідомленні соціологів.

Результати опитування свідчать, що переважна більшість українців (85,4%) знають про те, що з 1 серпня 2010 року роздрібна ціна на газ для населення України виросте на 50%.

"Не знає про це лише кожен десятий респондент (11,7%), а 2,9% - важко відповісти на це запитання", - наголошується в повідомленні інституту.

При цьому, згідно з опитуванням, більшість українців (77,2%) вважають, що від підвищення ціни на газ найбільше постраждають бідні.

Водночас, як вважають 12,6% опитаних, понад усе постраждає середній клас, але лише 2,7% висловили думку, що багаті люди теж постраждають від підвищення цін на газ. Важко відповісти на дане запитання 7,5% респондентів.

Водночас, згідно з опитуванням, переважна більшість українців (85,2%) заявили про те, що підвищення тарифів на газ істотно позначиться на матеріальному положенні їхніх родин. В Інституті Горшеніна підрахували, що з них 72,1% дали відповідь точно істотно, 13,1% - швидше істотно на це запитання.

"Кожний восьмий опитаний (12,1%) сподівається, що підвищення тарифів на газ позначиться на його сім’ї неістотно. З них відповідь швидше неістотно дали 9,8%, "точно неістотно" - 2,3% респондентів. Важко відповісти на дане запитання 2,7% громадян України", - йдеться у повідомленні.

Тим часом, 75,5% опитаних сказали, що на сьогоднішній день оплачують послуги ЖКГ повністю, тоді як частково оплачують послуги ЖКГ 14,2% опитаних, а 2,9% - не оплачують їх зовсім.

"У разі збільшення ціни на опалювання і гарячу воду на 20-25%, прогнозованому міністерством ЖКГ, повністю оплачувати ці послуги планують 41,2% українців", - зазначається в повідомленні Інституту Горшеніна.

При цьому соціологи підрахували, що частково оплачувати дані послуги збираються 30,1% респондентів, а 6,9% - не планують їх оплачувати взагалі, а 21,8% громадян України важко відповісти, в якому об’ємі оплачуватимуть послуги ЖКГ у разі підвищення цін на них.

Цікаво, що, згідно з опитуванням, більшість громадян України (76,5%) вважають, що субсидії, оголошені урядом, не зможуть захистити малозабезпечених від наслідків підвищення ціни на газ.

"З них 59,2% дали відповідь точно ні на це запитання, 17,3% - швидше ні. Вважають, що пільги і субсидії зможуть захистити малозабезпечених, лише 6,9% українців. З них 5,1% відповіли на запитання "швидше так", 1,8% - "точно так". Важко відповісти на дане запитання 16,6% респондентів", - сказано в повідомленні.

Варто також зазначити, що 36,7% громадян України, згідно з опитуванням інституту Горшеніна вважають, що уряд України підняв ціни на природний газ для населення з метою особистого збагачення окремих політиків і бізнесменів.

Також близько третини опитаних (35,8%) вважають, що уряд пішов на такі заходи з метою наповнення державного бюджету, а 29,5% - з метою відновлення співпраці з МВФ.

Інститут Горшеніна провів телефонне опитування на тему: Підвищення цін на газ для населення з 17 по 18 липня 2010 року. Всього згідно випадковій вибірці було опитано 1000 респондентів у віці від 18 років, в усіх обласних центрах України, а також у Києві і Севастополі. Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 3,2%.