зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

19.07.10

В оточенні президента - протистояння?

Серед лідерів Партії регіонів - публічний конфлікт, якого раніше не спостерігали у цій монолітній політичній силі.

Екс-міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич звинуватив близьких до президента Януковича чиновників у спробах узурпувати вплив на нього і на уряд. Пан Шуфрич також відверто заявив про існування внутрішньої боротьби між різними групами впливу у Партії регіонів.

Про це раніше говорили експерти, але чи не вперше один із найактивніших членів Партії регіонів і ненависників помаранчевої влади так відверто звинувачував своїх однопартійців.

Інтриги навколо відставки

Те, що Нестор Шуфрич завжди відрізнявся оригінальністю, відомо багатьом. Він співає зі сцени національного палацу "Україна". Ще недалекі ті часи, коли він бився у Центрвиборчкомі, потім - із міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком, рік тому - із нинішнім главою президентської адміністрації Сергієм Льовочкіним, після чого вони рік не вітаються.

Тепер же свою оригінальність Нестор Шуфрич виявив у політичній діяльності. В останні дні його заяви - це винесення "сміття" із великого і, здавалося б, непохитного палацу, яким вважали Партію регіонів.

ПісляКлацнути раптового звільнення з посади міністра із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич опинився у кріслі заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони. Пояснюючи свою відставку, він сказав, що вона стала результатом політичних домовленостей чи радше торгу: людина, якій віддадуть посаду міністра, приведе до пропрезидентської коаліції у парламенті з десяток депутатів. Пан Шуфрич заявив, що ідеться про Віктора Балогу. Той одразу ж ці повідомлення спростував.

Щодо відставки, то більшість експертів кажуть, що насправді ефективність роботи на посаді міністра у пана Шуфрича була не надто високою.

"На мою думку, із Нестором Шуфричем справді повелися погано. Якщо він був непрофесійним, про це треба було сказати прямо. А журналісти завжди цікавляться проблематикою інтриг, підкилимових бійок, і ніхто жодного разу не поставив питання: в якому стані зараз система міністерства надзвичайних ситуацій загалом? Про те, що Україна посідає одне з перших місць за кількістю нещасних випадків. Про це ніхто не говорить. Те, що сталося із Шуфричем, просто є ознакою непрофесійності, низького рівня компетентності тієї команди, що зараз при владі. І Шуфрич - це просто показник", - вважає політолог Костянтин Матвієнко.

Боротьба за вплив і її жертви

Однак не стільки непорозуміння із відставками-призначеннями привертають найбільше уваги. Власне, Нестор Шуфрич був уже не першим, хто пішов із уряду несподівано.

Більш помітні - заяви екс-міністра про конфлікти у партії. Нестор Шуфрич звинуватив главу адміністрації президента Сергія Льовочкіна у тому, що він є винуватцем більшості проблем, що виникають в партії і у владі. Власне, і свою дивну відставку він пов'язує саме із паном Льовочкіним.

В інтерв'ю "Українській правді" Нестор Шуфрич заявив: "Сьогодні дуже багато напруги, яку я спостерігаю в Партії регіонів, тією чи іншою мірою пов'язано із діяльністю Льовочкіна".

У чому це виявляється - запитує журналіст. Відповідь така: "У можливостях спілкування із Януковичем, в ухваленні рішень, у викривленні інформації, яка надходить до фракції, до депутатів і міністрів із адміністрації президента, яка потім гіберболізується чи взагалі не підтверджується. Фактично, спостерігається бажання закрити президента. Це нічим хорошим не закінчується".

Будуть нові відставки?

Заяви про те, що групи впливу навколо президента Януковича ведуть усе жорсткішу боротьбу, лунають не вперше. Один із колишніх активістів партії Тарас Чорновіл сказав Бі-Бі-Сі, що і він особисто, і Нестор Шуфрич стали жертвами саме цієї боротьби.

"На превеликий жаль, сьогодні ми можемо говорити про президента, який здав керівництво державою певній групі - Льовочкіна, Хорошковського, Фірташа чи ще там когось. Ми бачимо, що певна група сьогодні дістала від президента надмірний карт-бланш", - заявив Тарас Чорновіл.

Політик припускає, що у найближчі місяці можуть бути оголошені інші відставки в уряді Азарова.

"Якщо ця група і далі так керуватиме, будуть нові відставки. Наступним, очевидно, буде не особливо дружній із Льовочкіним Володимир Сівкович. Кажуть, що були проблеми і у віце-прем'єра Віктора Тихонова. Головний їхній противник - Андрій Клюєв, але на нього зуби трохи закороткі, хоча я не здивуюся, якщо ближче до нового року почнуться інтриги дуже серйозні і навколо нього", - вважає Тарас Чорновіл.

Сам новопризначений заступник секретаря РНБО Нестор Шуфрич, як повідомили у його прес-службі, пішов у відпустку аж до вересня. У відпустці також і глава президентської адміністрації Сергій Льовочкін. Неофіційні джерела кажуть, що він із президентом Януковичем у Криму.