зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

19.07.10

Україна без Галичини не відбулася б, – Гель

Україна вже як держава відбулася. Мусимо це відстояти. Наближаються вибори. Кожен має внести свою долю, щоб Галичина стала знову силою тиску на ситуацію в Києві, – переконаний громадський та політичний діяч, депутат Першого демократичного скликання Львівської обласної ради Іван Гель.

Про це він заявив 16 липня під час круглого столу у Львові на тему "Декларація про державний суверенітет України".

"Львівська облрада була патріотичною та самовідданою не лише тому, що при керівництві тут стояли колишні політв’язні, але й депутати були чисті помислами та віддані Україні. Та якими б геніальними та самовідданими не були б борці за волю україни, нас була меншість. Тому неможливо було б зробити те, що зроблено, без підтримки львівської інтелігенції. Без Галичини, тої величезної солідарності, ескалації, просто тиску Галичини на Велику Україну, державність була б абсолютно не такою зараз", – наголосив Іван Гель.

Зараз, зі слів Івана Геля, це досягнення трохи нівелюється через прихід нової влади. "Але Україна вже як держава відбулася!" – додав він.

Своєю чергою доктор філологічних наук, професор, письменник Любомир Сеник зазначив: "Декларація про державний суверенітет України була юридично архіважливим документом, прийнятим у екстремальних умовах". Він розповів, що на час її прийняття парламентом, всі ключові посади були в руках большевицького тоталітаризму, та декларація все ж "дала важливі засади подальшого розвитку країни".

"Згідно з логікою декларації, Україна перетворювалась з об’єкта у суб’єкт міжнародних відносин і ставала державою, а не колонією", – наголосив він.