зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

19.07.10

20 років Декларації про суверенітет

16 липня 1990 року Верховна рада Української Радянської Соціалістичної Республіки ухвалила Декларацію про державний сувернітет України. Як зазначалося, з метою затвердити сувернітет і самоврядування народу України.

Декларація складалася з 10 розділів. Практично всі її положення суперечили чинній на той час Конституції УРСР.

Однак це не означало революційної зміни поглядів комуністів. Заключним у Декларації стало положення про те, що принципи Декларації про суверенітет України будуть використані для укладення нового союзного договору.

Офіційне свято

Через 20 років високопосадовці і парламентарі зібралися під куполом парламенту на урочисте засідання. На ньому були присутні керівник уряду Микола Азаров з міністрами, голови Конституційного суду, Верховного суду, Вищого адміністративного суду, депутати, які ухвалювали декларацію, перший президент України Леонід Кравчук, колишні прем'єр-міністри, колишні голови Верховної Ради, духовенство та представники дипломатичного корпусу.

Президент України Віктор Янукович, який відпочиває у Криму, привітав українців зі святом через передзаписане відеозвернення до народу.

"Це було непросте рішення, адже ментально більшість депутатів Верховної Ради тодішньої радянської України все ще мислила категоріями існуючої політичної реальності. І все ж вони проголосували за документ, що відкрив принципово нову сторінку в історії України", - зазначив пан Янукович у відеозверненні.

Президент закликав не ідеалізувати подій минулих 20 років, але водночас - не применшувати їхнього значення. Зі свого боку, Віктор Янукович зобов'язався на посаді президента "гідно продовжувати справу, розпочату 20 років тому".

"Європейська перспектива, розвиток стратегічних відносин з центрами світової політики, в тому числі з Російською Федерацією, забезпечать нам економічне процвітання і соціальний прогрес," - заявив президент.

Кожен - про своє

Олександр Мороз і Леонід Кравчук застерігають проти спроб міняти Конституцію України

Водночас голова Верховної Ради Володимир Литвин нагадав, що парламент служитиме народу, а не окремим політикам: "Верховна Рада України є, була і буде, хоча може комусь вона не подобається, і хтось хоче, щоб служили інтересам інших політиків. Не буде служити вона одним або іншим політикам, а буде служити українському народу".

Спікер також закликав до консолідації, і спрямовувати спільну енергію в інтересах України, а не того чи іншого політичного діяча.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що нинішній вибір українців на користь сильної влади відповідає нормам Декларації про державний сувернітет. І підсумував, що "нині все стає на свої місця".

Однак чимало лунало заяв політиків стосовно Конституції України. Зокрема, Леонід Кравчук розкритикував спроби нинішньої влади переписати Конституцію під, як він каже, нову політичну ситуацію.

Пан Кравчук нагадав події шестирічної давнини: "... ви запросіть президента Кучму і спитайте, чого він у 2004 році, маючи таку блискучу Конституцію, з власної волі та ініціативи подав до Верховної Ради нову Конституцію - не президентсько-парламентську, а парламентсько-президентську. А сьогодні вже одразу є конституційне подання. Хлопчики одразу побігли і написали".

Колишній голова Верховної Ради Олександр Мороз також закликав зберегти Конституцію "від будь-яких зазіхань": "Вона не подобалась хіба що президентам, але вона задовольняє всі потреби Української держави. Наш обов'язок - берегти Конституцію від будь-яких зазіхань".