зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

19.07.10

Восени Азарова може спіткати доля Шуфрича

Президент Віктор Янукович, незадоволений роботою Кабміну, відправив у відставку трьох членів уряду, за якими восени можуть послідувати інші держчиновники, включаючи прем'єра Миколи Азарова, пише видання Корреспондент.

Як пише видання, Азаров виявився слабшим за Юлію Тимошенко - такий висновок можна зробити, якщо оцінювати стійкість двох урядів: нинішнього і попереднього. Кабмін Тимошенко протримався у своїх кріслах сім місяців, а ось Кабінет Азарова втратив міністрів уже через чотири: практично за один тиждень звільнили одного віце-прем'єра і двох міністрів.

Політолог Вадим Карасьов вважає, що за чотири місяці команда Азарова не почала жодної реформи, чим викликала невдоволення Президента, готового прибирати зайвих людей. Як пише Корреспондент, одночасно з цим усередині Кабміну розгорілася боротьба за особисті інтереси і контроль над фінансовими потоками, що теж провокує відставки.

У нинішніх відставки намітилися два чинники, які й далі будуть впливати на кадрове питання в уряді. Головний з них - воля першої особи держави. Янукович, як зазначає Карасьов, незадоволений багатьма міністрами. "Виходить так: реформи гучно і пафосно оголосили, а здійснювати їх нікому. Виходить повний пшик, кадрова і концептуальна криза влади", - говорить політолог.

Однак воля Президента в кадрових перестановках хоч і важлива, але не критична. Наприклад, Янукович особисто озвучив свої претензії до двох міністрів - глави оборонного відомства Михайла Єжеля й міністра вуглепрому Юрія Ященка, але вони поки зберегли свої крісла. Практика показує, що набагато небезпечніші інтереси людей з оточення Януковича. Саме через їхні приховані конфлікти і відбуваються реальні відставки в Кабміні.

Як пише видання, відставка Семиноженка - це відображення "битви титанів", в якій Азаров і компанія інших чиновників старої закалки б'ються з групою реформаторів, куди входять регіонал-мільярдер Рінат Ахметов і його близький товариш, віце-прем'єр Борис Колесніков. Сам Семиноженко назвав відставку безпідставною. "Спрацювали якісь приховані пружини. Коли-небудь про них стане відомо", - заявив він журналістам.

Судячи з документів, якими володіє в своєму розпорядженні Корреспондент, однією з таких пружин могло стати бажання віце-прем'єра змінити правила роботи комісії з питань гуманітарної допомоги. Раніше цей орган, який розподіляє гуманітарні гроші, ухвалював рішення з урахуванням думки представників кількох відомств, але Семиноженко спробував зробити себе головним розпорядником допомоги.

У наступну обойму звільнених можуть потрапити два віце-прем'єра - Сергій Тігіпко та Володимир Сівкович, а також міністр економіки Василь Цушко і міністр охорони здоров'я Зіновій Митник. У парламенті вже лежать проекти постанов про їх звільнення. Причому у випадку з Сівковичем ініціатором відставки став Святослав Олійник, бютівець, який входить до групи Андрія Портнова.

Частина аналітиків каже, що хмара неприємностей утворилася і над головою прем'єра. Хоча до справжньої грози ще далеко - його доля буде вирішуватися восени, після місцевих виборів, а також за підсумком того, як він підготує країну до зими. "Поки Азаров влаштовує більшість, у тому числі і Януковича, тому що він [прем'єр] йому не конкурент. Але у випадку будь-якого провалу Азаров стане розмінною картою", - упевнений Голуб.