зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

19.07.10

Україна проти змін гирла Дунаю Румунією

Український уряд закликає Єврокомісію вплинути на Румунію, яка в односторонньому порядку розширює дельту Дунаю.

На зустрічі із єврокомісаром із регіональної політики Йоханнесом Ханом прем’єр-міністр України Микола Азаров сказав, що метою такого будівництва є спроба переорієнтувати вантажні потоки на свої порти.

„Ми стурбовані позицією Румунії, яка в односторонньому порядку проводить роботи із розширення гирла Дунаю, щоб переорієнтувати вантажопотоки на свої порти. Ми хочемо звернути вашу увагу на те, що такі питання мають вирішуватися шляхом двосторонніх переговорів, і якщо потрібно, за участю керівництва Єврокомісії”, - заявив Микола Азаров.

Йоханес Хан, якого цитує прес-служба уряду, сказав, що має бути знайдене рішення, прийнятне як для України, так і для Румунії.

У той же час, експерти визнають, що досягти такого взаємоприйнятного рішення буде непросто. Оскільки суперечка виглядає не лише як господарська, а й має серйозний політичний підтекст.

Практика міжнародного морського права свідчить, що кордон держав, які мають спільну ріку, розмежовується виключно по лінії судноплавства, тобто, по фарватеру. Щодо Дунаю, то тут досі ці судноплавні русла не визначені.

Раніше міністерство закордонних справ Румунії пояснювало, що зараз працює змішана комісія з румунсько-українського кордону, яку утворили на основі угоди між країнами щодо режиму державного кордону, прикордонної співпраці та взаємодопомоги, підписаної у червні 2003 року. Сторони тоді домовилися, що водний кордон між двома країнами проходить по основному судноплавному фарватеру і вважається водним поділом між країнами.

Румунія вважає, що застосування цього принципу може призвести до зміни державної приналежності кількох острівців по фарватеру судноплавного каналу, оскільки фарватер може змінюватися внаслідок природних перемін водних потоків.

У квітні 2010 року Румунія вже заявила свої претензії на зміну україно-румунського кордону у районі острова Майкан на Дунаї. Як вважає румунська сторона, кордон має бути змінено, оскільки змінилася лінія судноплавства у цьому районі ріки.

У той же час, українські фахівці наголошують, що головна ціль Румунії – не острів, а саме зміна судноплавного коридору. На чому й наголошував голова українського уряду Микола Азаров. Якщо кордон зміниться, судноплавний коридор стане спільним, і українські прибутки від судноплавства у цьому регіоні потрібно буде ділити.

Україна неодноразово заявляла, що не має намірів змінювати кордон із Румунією. Київ вже мав тривалу територіальну суперечку через приналежність острова Зміїний у Чорному морі. Оскільки у двосторонньому порядку конфлікт розв’язати не вдалося, крапку у ньому ставив Міжнародний суд ООН у Гаазі.