зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

26.05.10

На Львівщині відзначатимуть 80-річчя "пацифікації" в Галичині

Депутати Львівської обласної ради 25 травня ухвалили рішення «Про відзначення 16 вересня 2010 року 80-ї річниці каральної операції «пацифікації» в Галичині».

У рішенні зокрема зазначено, що "пацифікація 30-х років ХХ століття була репресивною каральною операцією, проведеною польською окупаційною владою із застосуванням поліції та армії проти українського цивільного населення Галичини. За особистим наказом прем’єр-міністра тогочасної Польщі Ю.Пілсудського операція розпочалася 16 вересня 1930 року і продовжувалась до 30 листопада 1930 року, охоплювала 450 населених пунктів у 16 районах Галичини. Каральні акції супроводжувалися масовим терором, арештами численних громадських та політичних діячів, руйнуванням власності українських організацій, а також приватних осіб. Представників української інтелігенції було ув’язнено у спеціально створеному концентраційному таборі "Береза Картузька". Пацифікація в Галичині була засуджена міжнародною організацією Ліга Націй та урядами великої Британії та Канади".

Відповідно до ухваленого рішення, 16 вересня визнано Днем пам’яті жертв каральної операції "пацифікації" в Галичині, вирішено провести цього дня панахиду та покладання квітів до пам’ятної дошки на будинку "Тюрма на Лонцького", у Львівському історичному музеї та бібліотеках області провести відповідні виставки, забезпечити широке висвітлення подій каральної операції в Галичині.