зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

05.04.10

Естонська газета опублікувала інструкцію знищення російського військового корабля

Десантний вертольотоносний корабель-док класу Mistral, який Росія має намір придбати у Франції, може бути знищений кількома способами, пише естонська газета Eesti Ekspress.

У запропонованій виданням інструкції йдеться, що всі способи знищення кораблів типу Містраль у складі ВМФ Росії засновані на розмірі корабля, який не здатний швидко маневрувати, а значить є легкою мішенню.

Знищувати вертольотоносець у складі ВМФ Росії пропонується протикорабельними ракетами, торпедами, мінами й артилерійськими снарядами калібру 305 міліметрів. Зокрема, за оцінкою Eesti Ekspress, одна французька протикорабельна ракета Exocet здатна надовго знерухомити Містраль. Тим не менше, для потоплення корабля таких ракет знадобиться значно більше. В якості альтернативи Exocet естонська газета пропонує шведські ракети Saab Robotsystem 15 (RBS-15).

У якості другого варіанту пропонується розробити схему "закриття" Фінської затоки. Для цього необхідно встановити блокаду між островами Мякілуото неподалік від півострова Порккала і островом Найссааре. Після того, як корабель опиниться у пастці, його можна буде обстріляти з артилерії. Схожий план був розроблений урядами Швеції та Фінляндії в 1929 році для протистояння радянському флоту. Обстрілювати кораблі передбачалося із острівних фортів з 305-міліметрових гармат.

Як зазначає Eesti Ekspress, попадання 305-міліметрового снаряда по Містраль може призвести "до жахливих наслідків на кораблі". "На жаль, у нас більше немає такої артилерії", - додає газета.

Третій варіант потоплення Містраль передбачає використання мін і торпед, однак застосування останніх може бути складним - торпедні катери у Фінській затоці виявити простіше, ніж артилерійські комплекси, які рухаються по суші.

Вартість всієї операції зі знищення російського Містраля починається від десяти мільйонів євро - стільки коштує одна ракета Exocet.

Втім, пише естонська газета, Містраль у водах Фінської затоки може і не з'явитися - Росія має намір "задовольняти власні великодержавні амбіції на океанах, а не в жаб'ячому болоті" затоки. Тим не менше, "одна вантажівка Sisu (фінської компанії Sisu Auto) з ракетами RBS все ж таки могла би роз'їжджати закуреними дорогами Найссааре і підтримувати хоча б думку про закриття Фінської затоки".

Як повідомлялося, Росія зацікавилася купівлею французького вертольотоносця класу Містраль в середині 2009 року. Пізніше стало відомо, що Росія має намір купити один корабель і ліцензії на виробництво ще трьох. У лютому 2010 року Міністерство оборони Франції схвалило продаж корабля Росії, а на початку березня сторони почали офіційні переговори. Сума операції може скласти 1,5 мільярда євро.

Проти продажу Містраль Росії висловилися кілька країн-членів НАТО. При цьому Литва і Естонія оголосили, що кораблі класу Містраль у складі ВМФ Росії нестимуть серйозну загрозу їхній національній безпеці.

Водотоннажність Містраль становить 21,3 тисячі тонн. Корабель може розвивати швидкість до 18,8 вузла, а запас його ходу становить 19,8 тисячі миль. Містраль призначений для перевезення 16 важких або 35 легких вертольотів, сухопутної техніки, десантних катерів і від 450 до 900 солдатів у повному екіпіруванні.