зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

23.04.10

У центрі Києва фігуру Леніна поставили на коліна перед пам'ятником жертвам Голодомору

У Києві вчора, 22 квітня, відзначили 140-у річницю з дня народження засновника СРСР Володимира Леніна.

Близько сотні активістів Конгресу українських націоналістів, Української народної партії та УНА-УНСО влаштували символічний суд над комунізмом біля пам'ятного хреста жертвам Голодомору на Михайлівській площі.

"Починаємо опитування свідків. Що ви можете повідомити про злочини більшовицького режиму?", - запитував ведучий в учасників мітингу.

"Ідеологія комунізму стала основою для масових вбивств українців та інших громадян СРСР. За це Леніна треба поставити на коліна перед жертвами Голодомору", - вигукнув депутат Верховної ради I скликання Олесь Шевченко. У цей момент молодий чоловік зняв покривало з гіпсу Володимира Леніна, що стояв на колінах, заздалегідь встановлений біля хреста.

Вирок комуністам оголосив інший депутат I скликання Михайло Батіг.

"За результатами суду постановляємо: заборонити комуністичну ідеологію і комуністичну партію. Рішення оскарженню не підлягає!", - сказав Батіг. Після цього мітинг завершився.

"Дивно, що Ілліча не розбили прямо тут. Дозволили б мені, я б від нього нічого не залишив", - заявив голова громадської організації Люстрація Олег Осуховський.

Як пише видання, покласти квіти до основи монумента Леніну на бульварі Шевченка приходила також лідер Прогресивної соціалістичної партії України Наталія Вітренко зі своїми прихильниками. Їх змінили представники Компартії на чолі зі своїм лідером Петром Симоненком, який вручив партквитки молодим комуністам і виголосив коротку промову.

Як повідомлялося, учасники мітингу в Луганську відзначили історичну значимість Леніна, деякі з них порівнювали гуманістичну складову його вчення з ідеями Христа і Будди.