зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

23.04.10

Стрижак пояснив, чому КСУ відмовив Ющенкові

Конституційний Суд України відмовився відкривати провадження щодо подання третього Президента Віктора Ющенка стосовно конституційності перебування на території України Чорноморського флоту Російської Федерації у зв'язку з відсутністю правового обґрунтування необхідності його тлумачення. Про це заявив сьогодні на брифінгу глава КСУ Андрій Стрижак.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, А.Стрижак зазначив, що загалом подання третього Президента В.Ющенка і народних депутатів щодо Чорноморського флоту підвідомче Конституційному Суду. "У Законі "Про Конституційний Суд України" є одна норма, дуже важлива. Щоб справа була розглянута Конституційним Судом, для цього потрібні правові підстави необхідності тлумачення. На жаль, В.Ющенко і його команда, направивши подання, не вказали, чому в цьому випадку ми повинні тлумачити норму Конституції", - наголосив він.

"Говорити про те, що Конституційний Суд відмовився або це непідвідомче йому, неправильно. Читайте наше визначення, де сказано: хочете тлумачити - будьте люб'язні, викладіть практичну необхідність", - зазначив глава КСУ.

А.Стрижак також додав, що, можливо, в майбутньому справа щодо аналогічного подання може бути розглянута Конституційним Судом, якщо подання буде подано згідно із законом. "Треба просто правильно звертатися до Конституційного Суду, от і все", - зазначив він.

Нагадаємо, Конституційний Суд 20 квітня 2010 року виніс рішення, згідно з яким відмовив у відкритті провадження щодо подання В.Ющенка питання базування ЧФ РФ на території України. У прес-службі КСУ повідомили, що у відкритті провадження було відмовлено в зв'язку з непідвідомчістю цього питання Конституційному Суду.

21 квітня Президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв домовилися, що Росія знизить для України ціну на газ на 30%, а за це термін базування Чорноморського флоту РФ у Севастополі буде продовжено на 25 років.