зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

25.05.10

Двічі Сталін відмовився від планів щодо вбивства Гітлера

У СРСР за час Великої Вітчизняної війни було розроблено плани вбивства Адольфа Гітлера, однак Сталін обидва рази приймав рішення не давати їм ходу.

Про це 25 травня на конференції Маловідомі сторінки Великої Перемоги розповів генерал армії, президент Клубу воєначальників, колишній голова МВС РФ Анатолій Куликов.

"Мало кому відомо, що ще в 1941 році керівництвом Радянського Союзу було прийнято рішення про знищення Гітлера. Спочатку це планувалося зробити в Росії, в Москві, в разі захоплення німецькими військами столиці", - розповів Куликов.

Пізніше було розроблено план зі знищення Гітлера в його ставці, але несподівано в 1943 році Сталін приймає рішення не робити цього, побоюючись, що після ліквідації Гітлера його оточення укладе сепаратний мир з Англією і США без участі Росії. Факти ведення таких переговорів є.

Потім чергову схему вбивства Гітлера розробили в 1944 році, проте Сталін знову відмовився від цієї ідеї. "І це незважаючи на те, що вже була підготовлена для цієї акції людина, яка навмисно здалася в полон і мала велику довіру серед німців. У цієї операції були всі шанси на успіх", - заявив Куликов.

Як розповів Куликов на конференції, яка проводилася під його керівництвом у Військовій академії Генштабу ЗС РФ, Клуб воєначальників підготує збірку подібних маловідомих матеріалів з історії війни і представить його широкій публіці.

Генерал поділився з аудиторією та іншими фактами про Велику Вітчизняну, зокрема - про видатки СРСР на ведення війни.

"Вартість одного дня війни в 1943 році становила 324,1 мільйона рублів, в 1944 - 350 мільйонів рублів, в 1945 - 352 млн рублів. За 1941 та 1942 роки такі дані відсутні", - розповів Куликов.

Також за його словами, за час війни з передової до шпиталів було евакуйовано близько 16 мільйонів поранених. З них 23 відсотки після одужання повернулися до бою.

Нагадаємо, що на початку травня 2010 Євген Джугашвілі, який називає себе внуком Йосипа Сталіна, програв суд радіостанції Ехо Москви, від якої він вимагав відшкодування моральної шкоди.