зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

24.09.10

''Нереформована Україна приречена на кризи''

У новому Меморандумі про економічний розвиток експерти Світового Банку передбачають нестабільність української економіки за відсутності реформ.
Економіка України надто залежить від експорту металу

У Меморандумі міститься оцінка розвитку економіки України за останнє десятиріччя, а також подаються прогнози щодо найближчих років.

Зокрема, у дослідженні йдеться про те, що від кінця 90-х до передкризового 2008 року українська економіка зростала переважно за рахунок сприятливої зовнішньої кон’юнктури на обмежений асортимент українського експорту та приплив капіталу.

Проте у півлякризовий період, за оцінками Світового банку, ці фактори втратять свою вагомість, а відтак, не зможуть і надалі підтримувати сталий економічний розвиток країни.

Керівник представництва Світового Банку в Україні Матрін Райзер заявив, що саме кілька найближчих років визначать напрямок економічного розвитку України на багато років вперед:

"Після кризи та в новому контексті світової економіки Україна знаходиться на роздоріжжі.

Рішення, які керівники української держави ухвалять сьогодні та упродовж наступних трьох років, можуть визначити сценарій майбутнього розвитку України: це може бути або сценарій зростання низькими темпами, або сценарій швидкої модернізації, який перетворить Україну на економічний локомотив у Східній Європі."

Крім того, у звіті йдеться про те, що високі темпи розвитку української економіки у 2000-2008 приховували такі "слабкі місця" як слабкий нагляд у фінансовому секторі, управління ризиками, інвестиційний клімат. До того ж, від виборчого 2004 року значні соціальні видатки порушили структуру бюджету, і призвели до того, що інвестиції в інфраструктуру країни практично не здійснювалися.

У доповіді Світового Банку йдеться, що у разі, як всі ці обставини залишаться без змін, це законсервує залежність України від дуже обмеженої групи товарів, а відтак, вона постійно буде відкрита до зовнішніх ризиків та шоків, а відтак, буде приречена на перманентні підйоми та спади.

При цьому у разі, як українська економіка і надалі залишатиметься непореформованою, щорічне економічне зростання не перевищуватиме 3-4%, тоді як після проведення структурних реформ український ВВП міг би зростати удвічі швидшими темпами - до 8% на рік.

Меморандум про економічний розвиток є одним із головних аналітичних досліджень Світового Банку щодо перспектив економічного розвитку конкретної країни, і, зазвичай, переглядається кожні 3-4 роки.

В останньому рейтингу умов ведення бізнесу, що його укладає Світовий банк, Україна посіла 134 місце серед 183 країн світу, погрішивши свій показник 2009 року на 8 позицій.

Згідно із Індексом людського розвитку ООН, у 2009 році Україні посідала 85 місце серед 182 країн світу.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: