зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

10.09.10

I am Georgian - з австралійським акцентом

За даними ООН у Грузії 100% населення грамотні. Нова ініціатива грузинського уряду полягає не тільки у підтримці грузинської письменності, а й у досконалому вивченні іноземних мов.

Вчителька із майже сорокарічним стажем Заіра Іванелашвілі розповідає про зміни, які очікують грузинських школярів. Тамтешній уряд запросив тисячу носіїв англійської мови у країну, які викладатимуть у школах:

"Я вже мала досвід спілкування з жінкою з Америки, яка викладала у нашій школі. Вона не була професійним вчителем, але дуже освічена і вона мені допомогла з інтерактивним навчанням дітей. Для них це не тільки вичення мови, а і пізнання іншої культури та людей. Я вважаю це дуже гарною ідеєю".

Втім не всі грузинські освітяни позитивно оцінюють нові ідеї уряду.

Асистент професора університету Іллі Чавчавадзе у Тбілісі Сімон Джанашіа каже, що багато аспектів цієї ініціативи і досі нез'ясовані.

"Зараз до Грузії приїхало близько двохсот вчителів. Представники міністерства говорять, що їх буде тисяча, а от наш президент нещодавно заявив, що буде десять тисяч. Досі невідомо, з яких країн вони приїдуть. Раніше казали, що з Британії та США, а тепер додають, що з Австралії, Нової Зеландії та Південної Африки. Тобто, грузинських дітей вчитимуть говорити з південноафриканським акцентом?"

Водночас і Сімон, і Заіра переконані, що спілкування з іноземцями дасть школярам не тільки практику, а і краще знання мови. Вони будуть обмінюватися культурним досвідом та більше дізнаватися про інші країни, звідки приїхали їхні вчителі.

Англомовні викладачі житимуть у сім’ях учнів або вчителів школи.

Директор однієї з тбіліських шкіл Міхеїл Міндадзе розповідає, що був здивований тим, наскільки багато людей виявило бажання прийняти у себе іноземних гостей:

"Для мене було несподівано, що багато моїх колег виявили бажання, щоб англомовні педагоги зупинялися у них. Хоча я думаю, що не всі вчителі радіють приїзду англомовних вчителів, бо це буде, як неофіційний екзамен, перевірка знань наших викладачів".

Пан Міндадзе каже, що в його школі 22 вчителі англійської мови. Одного носія мови, на думку директора, на школу недостатньо:

"Я розраховую, що цей англомовний вчитель працюватиме не тільки з одним класом учнів, а й на кафедрі із кожним моїм педагогом. Це, до речі, ніяк не впливає на кількість годин занять чи рівень зарплати грузинських вчителів".

Більшість освітян вважають, що проект уряду допоможе покращити якість освіти в грузинських школах. Оскільки програмою передбачено, що іноземні викладачі працюватимуть в усіх регіонах Грузії.

В Україні: знають-не знають

За даними останнього рейтингу грамотності ООН, Україна посідає п’яте місце. За підрахунками фахівців, 99.7% населення України – писемні.

Майже всі українські школярі поки вивчають іноземні мови з місцевими вчителями. Для навчання з носіями мови батьки часто оплачують дітям спеціальні курси або, якщо є така фінансова можливість, відправляють на навчання за кордон.

Євгенія Александрова, пі-ар менеджер рекрутингової компанії "Брейн Сорс Інтернейшнл" каже, що під час відбору кандидатів на вакансію, роботодавець віддає перевагу тому, хто закінчив або пройшов стажування в іноземному університеті.

Іноземні компанії хочуть, щоб людина пройшла якісь курси або тренінги. Але найголовнішим чинником важається освіта за кордоном.

"Якщо ж говорити про середню ланку, то кандидати часто переоцінюють свої знання і пишуть, що знають на середньому рівні англійську. А вони можуть сказати два-три речення і при цьому заглядають у словник", - твердить Євгенія Александрова.

На думку викладача Оксфордського університету Франсіс Кернкросс, Україна може підняти рівень своєї освіти.

Одним із найголовніших факторів вона називає саме англійську, бо це мова навчання всієї світової академічної спільноти.

"Якщо викладачі та студенти не володіють іноземною мовою, то вони лишаються відрізаними від всього світу", - резюмує пані Кернкросс.

Євгенія Руденко
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/