зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

10.09.10

Вибори будуть ''шоком'' для Партії регіонів

Політолог і автор низки книг про політичні сили в Україні Сергій Руденко в інтерв’ю Українській службі Бі-Бі-Сі висловив думку, що після піврічного президентства Віктора Януковича "стало зрозуміло, що навіть з приходом Партії регіонів до повної влади, ситуація в державі не поліпшується".

Коментуючи Клацнути з’їзд Партії регіонів перед початком виборчої кампанії на місцевих виборах, політолог каже, що з’їзд "свою місію не виконав, бо це був виступ лідера, який озвучив якісь загальні тези партійні і які зараз співпадають з його президентськими тезами і не більше".

С. Руденко: Тобто, якоїсь такої широкої дискусії не було та й навряд чи колись буде в найближчому часі у Партії регіонів. Тому, як на мене, ця Рада регіонів так звана радше була для телекартинки, оскільки це йшло в прямому ефірі Першого національного телеканалу і для інформаційних агентств, які підхопили слова Януковича принаймні про сильну владу, про сильну державу, про його плани до 2014 року розбудувати гарну і сильну державу і про те, що в Україні все-таки є свобода слова тому, що Віктор Янукович як президент дозволяє себе критикувати.

Бі-Бі-Сі: Але з повідомлень про цей захід фактично можна зробити висновок, що головне завдання все ж таки було – виробити стратегію на вибори, так?

С. Руденко: Розумієте, стратегія Партії регіонів – це стратегія ще президентських виборів Віктора Януковича. І, звісно, якою б зараз не була стратегія Партії регіонів, все одно ми розуміємо, що люди будуть голосувати не за стратегію і не за якісь плани, які зараз будуть озвучуватись Партією регіонів. А за піврічний період влади Партії регіонів.

Бі-Бі-Сі: Тобто, працювати над якимись програмами, подавати якісь плани роботи, ви вважаєте, що це взагалі Партії регіонів не потрібно, так?

С . Руденко: Я думаю, що зайве тому, що насправді Партія регіонів демонструє свою програму і свої плани щоденно. І щоденно громадяни України мають можливість оцінювати роботу Партії регіонів, президента, прем’єра та членів уряду, в тому числі і парламентської коаліції, кожен день приходячи до магазину чи сплачуючи платіжку за комунальні послуги.

Бі-Бі-Сі: А як щодо тверджень тих оглядачів в Україні, які стверджують, що Партія регіонів губить рейтинг, що економічні труднощі і результати деяких кроків теперішньої влади відбиваються на популярності?

С. Руденко: Насправді, я думаю, що Партія регіонів зробила дуже велику помилку, коли навесні цього року перенесла вибори до місцевих рад на осінь. В принципі, подальший розвиток подій свідчить про те, що Партії регіонів треба було погоджуватись на вибори у травні 2010 року. Тоді Партія регіонів могла б взяти дуже великий відсоток у місцевих радах.

Тепер же, після піврічного президентства Віктора Януковича, стало зрозуміло, що навіть з приходом Партії регіонів до повної влади, ситуація в державі не поліпшується. Щоб не говорили ані пан Азаров, ані пан Янукович, все ж таки економічні результати є поки що невтішними. Я думаю, що результати до місцевих виборів стануть якимось певним шоком для Партії регіонів.

Бі-Бі-Сі: А ви в цьому впевнені? Ви впевнені, що результати виборів і взагалі вибори в Україні будуть відображати настрої населення? Принаймні опозиція каже, що є з цим проблеми.

С. Руденко: Я думаю, що, звісно, проблеми будуть. Принаймні останнє рішення про ліквідацію районних рад у місті Києві – це є одним із таких дуже негативних елементів нинішньої передвиборчої кампанії. Принаймні за півтора місяці кияни раптом зрозуміли, що вони не будуть обирати районні ради. Але мені здається, що щоб влада зараз не робила, куди б вона не рухалася – я маю на увазі на те, щоб монополізувати свої позиції у владі, - так чи інакше це буде викликати якесь обурення і, можливо, на певному етапі об’єднання опозиції, яка зараз є роздрібненою.

Лідер означає партія

Бі-Бі-Сі: Власне, слово "вибори" передбачає вибір. І тому, успіх чи неуспіх певної політичної сили залежить від того, чи є достойна альтернатива.

С. Руденко: Я думаю, що зараз має непогані шанси Блок Юлії Тимошенко, Сергій Тігіпко, Арсеній Яценюк. Я думаю, що ці три політичні лідери є найпривабливішими.

Бі-Бі-Сі: Але ви говорите про лідерів, а не про партії.

С. Руденко: А у нас "лідер" означає "партія".

Бі-Бі-Сі: Тобто, фактично Партія регіонів – це чи не єдина партія такого більш-менш класичного зразка, а решта – це просто організації під лідерів, так?

С. Руденко: Звичайно. І Блок Юлії Тимошенко, і "Фронт змін" Арсенія Яценюка , і "Сильна Україна" Сергія Тігіпка...

Бі-Бі-Сі: Це їхній недолік або перевага у боротьбі з такою потужною партією, як Партія регіонів?

С. Руденко: Це є великий недолік тому, що насправді як продемонструвала нинішня ситуація із виборами, міні-блоки це є дуже великий мінус. Тому, що на одному лідері не може все триматися.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/