зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

05.10.10

С.Заліщук: Обіцянки політиків можна виміряти

В Україні започаткований проект громадського моніторингу політичних обіцянок під назвою "Владометр". Це новий український інтернет- інструмент суспільного контролю за владою, зміст якого, як запевняють його засновники, генерується не тільки і не стільки редакцією, а користувачами.

Керівник проекту "Владометр" Світлана Заліщук каже, що запуск його саме незадовго до виборів – то не випадковість.

С. Заліщук: Ми його запустили лише в п’ятницю, 1 жовтня, з метою встигнути до місцевих виборів безпосередньо і під час такого врожайного місяця політичних обіцянок якомога більше їх назбирати.

Бі-Бі-Сі: Ви створили цей інтернет-портал "Владометр", щоб аналізувати обіцянки політиків. Для чого це вам?

С. Заліщук: Ми з командою редакторів жартуємо, що якби реальні політики обіцяли те, що вони виконують, то виборці б ніколи їх не обрали на якісь виборні посади. З іншого боку, якби вони виконували те, що обіцяють, то ми б, напевно, не створили цей сайт. Але сайт існує, і це означає, що є попит на політичну відповідальність. Ми створили цей сайт для того, щоб контролювати, що нам, власне, обіцяють політики. Тобто, реально сайт дає відповідь на питання: хто обіцяє, що обіцяє, в яких місцях обіцяє, наскільки послідовними є ці обіцянки, наскільки вони суперечать одна одній, наскільки вони виконані. Тобто, ми обов’язково оцінюємо статус обіцянки, виконана вона чи не виконана, чи перебуває у процесі виконання, наскільки вона суперечить попередній якійсь обіцянці політика.

Бі-Бі-Сі: Ми переглядали цей інтернет-портал і бачили там чимало позначок "У процесі", "Невідомо"… Складається враження, що обіцянка давалася таким чином, щоб не можна було перевірити, чи виконується вона, і навіть так, щоб взагалі її виконати було неможливо. Вам так не здалося?

С. Заліщук: Мені, наприклад, одразу спала на думку обіцянка Віктора Федоровича Януковича, нашого президента, про те, що він обіцяє 50 мільйонів українців до 2020 року. Очевидно, нам складно відповісти, виконується вона чи не виконується. Ми позначили її статус "В процесі" й будемо оцінювати прогрес у виконанні цієї обіцянки до кінця каденції.

Хоча, звичайно, статистика дозволяє нам аналізувати, як протягом року відбувається цей прогрес. Безумовно, я хотіла б підтвердити ваші слова і сказати, що дуже багато обіцянок дається таким обтічним чином, що складно визначити статус. Зокрема, якщо аналізувати політичні програми кандидатів у президенти чи кандидатів в облради, кандидатів в мери…

У них є низка обіцянок, які вони безпосередньо дають людям і які громадськість може контролювати. І власне наш сайт дозволяє це робити. Я хочу наголосити на одній функції нашого сайту: фактично будь-який виборець в Україні, будь-який громадянин України може долучитися до створення цього сайту. Це так званий Інтернет-ресурс Web 2.0, що означає можливість для будь-якого громадянина зайти на сайт, зареєструватися і надсилати обіцянки, надсилати, наприклад, фотографії чи аудіо, чи відео про обіцянки свого кандидата якогось, десь там, в якомусь селі чи будь-де. І потім це дає можливість відстежувати, наскільки: а) політик є послідовний; б) наскільки він виконує свої обіцянки. Це, безумовно, дуже зручний інструмент для виборця розуміти, сканувати фактично політичну відповідальність свого політика.

Бі-Бі-Сі: Знов повертаючись до проекту. От на всю сторінку обіцянки Блоку Литвина і навпроти кожної обіцянки статус "Невизначений". Як це розуміти?

С. Заліщук: Статус "Невизначений" означає, що обіцянка тільки надійшла. Тобто, ще редактори не змогли оцінити, наскільки вона виконана. Але в цьому статусі є ще додаткова можливість для того, щоб громадяни долучалися до оцінки.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: