зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

02.06.10

МВФ вже критикує сьогоднішні реформи Януковича

Постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр вказав на недоліки презентованої сьогодні програми реформ, зокрема дуже загальний виклад питань, відсутність черговості проведення реформ і відсутність чітких строків. Про це він заявив під час свого виступу на засіданні Комітету з економічних реформ.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, М.Альєр наголосив, що комітету потрібно звернути увагу на нарощування обсягів охоплення програми реформ і на встановлення чітких строків їхнього проведення. "Рекомендації дуже загальні для того, щоб гарантувати, що вони забезпечать вирішення наявних проблем. Тут дуже важливо, щоб був деталізований план дій, який би додатково посилив ці реформи", - наголосив представник МВФ.

М.Альєр зазначив, що у представленій програмі правильно зазначена необхідність зменшення фіскального дефіциту і зупинки зростання державного боргу. "Але пропозиції скорочувати дефіцит на 1% недоцільні. Такий підхід передбачає, що державний борг буде зростати ще декілька років перед тим, як ситуація стабілізується. Плановий показник дефіциту повинен сам по собі бути метою, а не розглядатися тільки як індикатор успіху, як це пропонується у плані реформ", - сказав він.

Аналогічна ситуація, за словами М.Альєра, з показником інфляції. Він наголосив, що скорочення інфляції до 5-6% до 2014 року - "не дуже амбіційна мета". Крім того, М.Альєр заявив, що заходи щодо реалізації пенсійної реформи і реформи економічного сектору повинні бути більш амбіційними і з конкретними термінами реалізації.

Також представник МВФ акцентував увагу на тому, що великий обсяг пропозицій, викладених у програмі, обумовлює ризик того, що велика частина важливих кроків не буде втілена в життя, тоді як менш важливі реформи будуть впроваджені. Наостанок М.Альєр наголосив, що реалізація деяких реформ, що пропонуються, призведе до більш високих витрат держбюджету, зокрема на короткострокову перспективу. Враховуючи це, він порадив більшу увагу в деталізованому плані проведення реформ зосередити на вирівнюванні і стабілізації їхнього проведення.

Нагадаємо, сьогодні Президент України Віктор Янукович під час засідання Комітету з економічних реформ оприлюднив перший етап економічних реформ, "які приведуть Україну до успіху". "Для цього, передусім, ми повинні забезпечити стабільний економічний розвиток України. Ми знизимо дефіцит бюджету і стабілізуємо державний борг. Ми послабимо податковий тиск і розширимо податкову базу. Ми знизимо інфляцію", - пообіцяв В.Янукович, додавши, що рівень інфляції планується скоротити з 13%, які закладені в бюджеті поточного року, до 6% в 2014 році.