зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

02.06.10

Опитування: Експерти вкрай негативно оцінили результати 100 днів роботи Президента Януковича

Ряд експертів вкрай негативно оцінили результати перших 100 днів діяльності Президента України Віктора Януковича.

Про це йдеться в оприлюднених сьогодні на прес-конференції результатах експертного опитування 100 днів Президента Віктора ЯНУКОВИЧА, проведеного фондом Демократичні ініціативи.

"У цілому 19 експертів, що взяли участь в опитуванні, оцінили перші дії Президента Віктора Януковича критично і вкрай негативно", - заявила науковий керівник фонду Демократичні ініціативи Ірина Бекешкіна.

За її словами, відповідно до запропонованої в методології дослідження оціночної шкали від 0 до 10 балів, середня оцінка діяльності глави держави склала 2,7.

До негативних дій експерти віднесли (за рівнем значущості): підписання харківських угод з Росією; формування уряду і кадрові призначення; заяви Президента про позаблоковий статус України та відсутність у неї євроатлантичних перспектив; підтримка Президентом дій фракції Партії регіонів щодо створення коаліції з окремими депутатами у Верховній Раді; дії глави держави в гуманітарній сфері; відсутність системного бачення необхідних реформ; імітація боротьби з корупцією; неправовий характер дій, постійне ігнорування Конституції і законів України; монополізація впливу на суди; облаштування інфраструктури для полювання в Сухолуччі.

Серед позитивних результатів діяльності були відзначені (за рівнем значущості): підписання угоди про демаркацію російсько-українського кордону; відновлення керованості системи державної влади; заява Президента про пріоритетність європейської інтеграції; підписання закону про державний бюджет на 2010 рік; створення Комітету з економічних реформ при Президентові України.

Також суперечливою експерти назвали відмову України від збагаченого урану.

Експертне опитування проводилося 24-31 травня 2010 року. За критерії оцінок була взята стаття 1 Конституції України, де держава визначається як "суверенна, незалежна, демократична, соціальна правова держава".

Всього було отримано 19 відповідей від таких експертів: Ірина Бекешкіна, Лілія Гонюкова, Діана Дуцик, Ігор Жданов, Віктор Замятін, Євген Захаров, Вадим Карасьов, Світлана Конончук, Володимир Кучер, Олександр Литвиненко, Михайло Міщенко, Ростислав Павленко, Олександр Палій, Олександр Северин , Василь Стоякін, Олександр Сушко, Вікторія Сюмар, Юлія Тищенко, Володимир Фесенко.

Нагадаємо, що 3 червня Янукович має намір звернутися до народу і представити свою програму реформ. З цієї нагоди о 16:00 у національному палаці мистецтв Україна відбудуться збори. На збори запрошені представники депутатського корпусу всіх рівнів, органів влади, політичних партій, громадських об'єднань, творчих спілок, представники промисловості, агропромислового комплексу, науки, культури.