зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

02.06.10

Табачника назвали найбільшим каменем спотикання Януковича

Львівська крайова організація Молодого Народного Руху закликає Президента України Віктора Януковича відсторонити від виконання обов’язків головного освітянина країни Дмитра Табачника. «Адже непрофесійний та заполітизований міністр є ганьбою уряду, президента та держави загалом», – йдеться у заяві ЛКО МНР.

«Пройшло всього лише 100 днів роботи нової влади на чолі з Президентом Януковичем, а незадоволення серед людей зростає, акції протесту стають все частішими, підвищуючи температуру організму під назвою Україна. Найбільшим каменем спотикання в уряді Азарова став затятий українофоб Дмитро Табачник – міністр освіти та науки. Прийшовши до влади, він розпочав стрімку наступальну політику на українську мову, відмінивши державний іспит з цього предмета у «вишах» та дозволивши проводити ЗНО тією мовою, якою бажає випускник, прагне переписати історію України, називаючи сьогоднішні підручники «брєдятіною», посягає на культурний розвиток українця, обмежуючи вивчення англійської, французької, італійської та інших літератур курсом «світової», у якій три чверті її становитиме російська література мовою оригіналу», – наголошують рухівці.

«Незважаючи на обурення студентства та поки що безрезультатні заклики до глави держави відправити у відставку одіозного міністра, Табачник, підтверджуючи свавілля чинної влади та насміхаючись над українцями, продовжує провокувати молодь на бунт своїми антиукраїнськими інноваціями в освіті. Мало того, що він висловлюється за підняття «вишами» плати за навчання від 10 до 14 тис. грн. на рік, даючи зрозуміти, що неукраїнській владі не потрібні освічені українці, ще й посягнув на українську літературу. Тут уже його цинізму немає меж», – зазначено у заяві.

«Прикриваючись прагненням розвантажити курс «Української літератури», міністр освіти правлячої влади пропонує вилучити зі шкільної програми літературних діячів та авторів, які є нашими сучасниками. Підставою для вилучення творів Ліни Костенко, що вже стали класикою, Віктора Неборака, Олександра Ірванця, Юрія Андруховича, Галини Пагутяк, філософських праць Оксани Забужко та Оксани Пахльовської, за словами Табачника, є те, що для цих, вже на сьогоднішній день національно-визнаних духовних скарбів, «не устоялися ще естетичні критерії». Це ж про які естетичні критерії говорить Табачник? Може він хоче сказати, що Ліна Костенко — духовний та літературний класик української нації, ім’я якої голосно звучало поміж майстрів української поезії у той час, як малий Табачник тільки вчився вимовляти слово «мама», ще не заслужила у сучасної влади визнання та розуміння? Можливо «естетичні критерії» міністра освіти йдуть всупереч національним естетичним критеріям, чи бодай їх розумінню? Чи можливо естетичні критерії часу, коли Ліна Костенко спільно із Василем Симоненком започаткували рух поетів-шістдесятників сьогодні інші для української поезії? Які тоді, перепрошуємо на слові, «естетичні критерії» нам нав’язують: європейські, французькі, чи критерії нівеляції національної свідомості?

…Мабуть, скоріш за все владі вкрай не сподобалось, що Ліна Василівна, визначила час їх владарювання, як «Важкий час», і оголосила про своє повернення. Ось яка у нас свобода вибору, свобода слова, а тепер іще – свобода вибору слова.

Такі кроки та репліки міністра освіти є нічим іншим, як брутальною боротьбою з усім, що є святим для українця», – переконані рухівці, інформує прес-служба політичної сили.