зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

02.06.10

Журналісту 1+1 дозволили зняти сюжет про Голодомор

Сюжет Мирослава Отковича про Голодомор таки вийшов в ефір каналу 1+1. Він був показаний у випуску ТСН 1 червня.

Інформаційним приводом для сюжету став законопроект депутата Василя Кисельова щодо змін до закону Про Голодомор.

Нагадаємо, місяць тому Откович хотів зняти сюжет про заяву в Брюсселі Президента України Віктора Януковича щодо того, що "... визнавати Голодомор як факт геноциду стосовно того чи іншого народу, ми вважаємо, буде неправильно, несправедливо. Це була трагедія, спільна трагедія держав , що входили до СРСР ".

На думку журналіста, висловлювання Президента розходиться з чинним законодавством, а значить, потребує, як мінімум, громадського обговорення.

Проте категорична відмова журналіста з боку менеджмента 1+1 на зйомку такого сюжету спричинила публічну полеміку про тотальну заборону на критичне висвітлення дій влади і організації журналістів у рух Стоп цензурі.

"Це тактична перемога. Я вдячний випусковим редакторам за спільну позицію. Ми дійсно просунулися вперед, втім, ніхто не застрахований від того, що вже завтра цензуру можуть підсилити. Тому треба рити профспілкові окопи і бути готовими відстоювати право на професію", - прокоментував Откович вихід сюжету в ТСН.

Як повідомлялося, напередодні колектив ТСН зустрівся з власником телеканалу 1+1 Ігорем Коломойським. Журналісти ТСН поінформували його про факти порушення редакційного статуту телеканалу. Коломойський, у свою чергу, запропонував почати роботу "з нового аркуша".