зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.09.10

Росію просять фінансово підтримати закарпатських русинів

Генеральний консул Росії у Львові Євген Гузєєв закликав керівництво Російської Федерації розпочати матеріальну підтримку русинського руху Закарпаття.

Він також спростував твердження про те, що подібна допомога вже надавалась раніше.

Гузєєв наголосив: "Ніякого фінансування організацій русинів немає, хоча мені здається, що Росія повинна підтримувати русинів, ця нація визнана Європою".

Крім того, генконсул пообіцяв посприяти Фестивалю російської культури в Мукачеві.

При цьому він зауважив, що віддав би перевагу говорити не "російська", а "руська культура".

"Взагалі не розумію, чому говорять "російська", адже це руська культура. Російська - це і татари, і якути, і чеченці, а в Мукачевому відбудеться фестиваль саме руської культури", - вважає Гузєєв.

Як повідомлялося, генконсул РФ назвав одного з лідерів русинського руху отця Димитрія Сидора новим пророком, "як Мойсей". За це Львівська міська організація Всеукраїнського об'єднання Свобода вимагає оголосити Гузєєва персоною нон ґрата.

Карпатська Русь, в якій проживали русини, після розпаду Австро-Угорської республіки була приєднана до Чехословацької республіки. Згідно з підписаним у 1919 році Сен-Жерменським договором, їй було гарантоване самоврядування.

Однак, всупереч договору, русинські території були розділені між суб'єктами федерації. Пізніше, в 1944 році, русини звернулися до Йосипа Сталіна з проханням про возз'єднання з СРСР і виділення їм Карпаторуської Радянської республіки, але прохання не було задоволене.

Підписатися на нові дописи
Джерела:

http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: