зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.09.10

Свобода вимагає оголосити генконсула РФ у Львові персоною нон-ґрата за те, що він порівняв лідера русинів з Мойсеєм

Генеральний консул Росії у Львові Євген Гузєєв назвав одного з лідерів русинського руху отця Димитрія Сидора, якого звинувачують у сепаратизмі, новим пророком, таким "як Мойсей".

Генконсул РФ розповів, що, перебуваючи в Закарпатті, завжди зустрічається з отцем Сидором.

"Для мене це великий духовний авторитет. Я з ним постійно спілкуюся і не хочу цього приховувати, тому що, як дипломат, спілкуюся з усіма - і з представниками партії Свобода, і з комуністами, і з Партією регіонів", - сказав Гузєєв під час візиту до Ужгорода.

Російський дипломат назвав батька Сидора святою людиною. "Він - як Мойсей, працює для свого роду і буде пророком", - сказав посол.

Щодо порушеної проти батька Сидора кримінальної справи, Гузєєв зазначив: "Для мене дивно, що нова влада не закриє судову справу. На мій погляд, злочину в його діях немає ... Я не втручаюся у внутрішні справи України, але чому людина повинна проходити через такі випробування? "

Гузєєв також зазначив, що знає точку зору батька Сидора, і "ніякого сепаратизму в нього немає".

На зустрічі з Сидором посол, за його словами, обговорював духовність, моральні цінності, питання русинства.

У свою чергу, на конференції Львівської міської організації Всеукраїнського об'єднання Свобода одноголосно було прийнято рішення звернутися до МЗС України з вимогою оголосити Гузєєва персоною нон-ґрата.

Львівська Свобода розцінює подібні заяви генконсула РФ, "як втручання у внутрішні справи України і нахабну спробу вплинути на хід слідства". "Заяви і діяльність Гузєєва не мають нічого спільного з дипломатичною діяльністю. Зате вони мають ознаки підривної роботи проти України, а саме інспірації, фінансування та інформаційної підтримки сепаратистських проявів", - йдеться в рішенні.

Свобода вимагає від МЗС України оголосити Гузєєва персоною нон-ґрата за діяльність, яка несумісна зі статусом дипломата.

Нагадаємо, в 2008 році закарпатські русини звернулися до Росії з проханням визнати незалежність Підкарпатської Русі від України.

5 грудня 2008 управління СБУ в Закарпатській області висунуло звинувачення главі Сойму підкарпатських русинів, протоієрею Димитрію Сидору, у нього також взяли підписку про невиїзд.

Священик фігурує у порушеній кримінальній справі за статтею 110 - посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Русини - четверта після росіян, українців і білорусів група східних слов'ян, що проживає в основному на території Закарпатської області. Вони вважають себе окремим народом і добиваються права на самовизначення.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: