зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.05.10

Українці з усього світу не дадуть владі знівелювати пам’ять Голодомору-геноциду

В Україні та 20 інших державах стартує кампанія «Не дамо згасити Свічу Пам’яті», присвячена Голодомору 1932–1933 років. Про це сьогодні розповів Генеральний секретар Світового конгресу українців Стефан Романів, – інформує Центр досліджень визвольного руху.

«20 країн світу, де їх громадяни разом з українцями вшановуватимуть мільйони невинних жертв злочинної політики геноциду, покажуть, що світ не дозволить ані забути, ані знівелювати пам’ять Голодомору в Україні 1932–1933 років», – сказав Романів.

19 червня у Києві пройде молитва за невинно вбитих, після якої Cвічки Пам’яті поїдуть в міста України та по всьому світу. В кожній країні, яка підтримала кампанію, – а це Велика Британія, Австралія, США, Іспанія, Канада, Аргентина, Бразилія, Греція, Росія та інші – участь у молитві візьмуть представники різних релігій та конфесій, політики, представники влади та української діаспори. Свічка моління також побуває у резиденціях Європарламенту та Організації Об’єднаних Націй.

До листопада 2010 року Свіча Пам’яті повернеться до України, де відбудуться жалобні вшанування пам’яті українців, знищених Голодомором.

«Національна пам’ять – не розмінна монета в руках політиків, що торгують національними інтересами України. Своєю активною позицією українці не допустять ревізії ключових питань історії в угоду політичній кон’юнктурі», – наголосив координатор кампанії в Україні Володимир В’ятрович.

Заступник голови УІНП Владислав Верстюк зазначив, що Український інститут національної пам’яті підтримує цю важливу для українського суспільства ініціативу, оскільки пам’ять про геноцид українців у 1932-1933 роках є невід’ємним елементом державного становлення України.

Довідка.

Мета кампанії «Не дамо згасити Свічу Пам’яті» – вшанування пам’яті мільйонів жертв Голодомору 1932–1933 років, недопущення замовчування справжніх причин, наслідків та організаторів геноциду. Акція стартує у 20 країнах світу.

Організатори: Світовий конгрес українців, Український інститут національної пам’яті.

Кампанію підтримали: Центр національного відродження ім. С. Бандери, Фонд «Україна-3000», Київське товариство «Меморіал», Спілка української молоді, НСОУ «Пласт», ГО «Люстрація», Центр досліджень визвольного руху, Молодіжний націоналістичний конгрес.