зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.05.10

Ветерани Великої Вітчизняної війни звернулися до Верховної Ради з вимогою розпустити Львівські обласну та міську ради

Львівські обласна та міська організації ветеранів України та Львівський антифашистський комітет вимагають розпуску Львівської обласної та міської рад за рішення про відзначення 8-9 травня Днів пам’яті жертв Другої світової війни та про присвоєння звання Почесний громадянин міста Львова Степану Бандері та Роману Шухевичу. Про це йдеться у заяві, поширеній у ЗМІ сьогодні, 28 травня.
«Львівська міська рада на сесії 7 травня 2010 року прийняла рішення про присвоєння звання Почесний громадянин міста Львова агенту Абвера на псевдо Сірий С. Бандері і гауптштурмфюреру СС 201 шуцманшафтбатальйону, тобто есесівцю, Р. Шухевичу.

Сесія Львівської обласної ради, мабуть, вирішила не відставати і 25 травня 2010 року прийняла рішення «Про відзначення Днів gам’яті і жертв Другої cвітової війни», – йдеться у заяві.

«Рішенням передбачено 8-9 травня щорічно відзначати Дні пам’яті жертв Другої світової війни, заборонити вживання терміну «Велика Вітчизняна війна», а через Генпрокуратуру України переслідувати всіх, хто буде використовувати прапори і символіку неіснуючої країни СРСР. Це фактична заборона відзначати День Перемоги і використовувати символіку періоду Великої Вітчизняної війни», – сказано у заяві.

Автори документа застерігають громадкість України та світу, «що залишення в силі цього рішення відкриває «шлюзи» для відродження фашизму на Україні і для заперечення рішень Міжнародного Нюрнбергського трибуналу».

На думку ветеранів та членів антифашистського комітету, зазначене рішення суперечить здоровому глузду, грубо порушує норми Міжнародного права, ст.ст. 1, 19, 21, 24, 68, 92, 140 Конституції України, закони України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизнній війні 1941-1945 років». Вони вимагають:

1. Від Генеральної прокуратури України внести протест на рішення Львівських обласної та міської рад від 25 та 07 травня 2010 року «Про відзначення Днів пам’яті жертв Другої світової війни та про присвоєння звання Почесний громадянин міста Львова С. Бандері і Р. Шухевичу.

2. Від Верховної Ради України на підставі ст. 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» розглянути питання «Про дострокове припинення повноважень Львівських обласної та міської рад за прийняття рішень, які суперечать Конституції і законам України, врахувавши при цьому, що випадки прийняття незаконних рішень зазначеними радами мали місце раніше і були скасовані судами.

3. Від Світової громадськосьті та громадськосьті України висловити своє рішуче «Ні» відродженню фашизму на Україні.

Документ підписали голова Львівської обласної організації ветеранів України Т. Махоньок, голова Львівського антифашистського комітету О. Калинюк та голова Львівської міської організації ветеранів України О. Грубий.