зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.05.10

На відкритті пам'ятника Черновецький забув імена засновників Києва

Мер Києва Леонід Черновецький, відкриваючи 28 травня відреставрований пам'ятник засновникам Києва, забув їх імена, пише Gazeta.ua.

Відкриття пам'ятника відбулося в урочистій обстановці. У Старонаводницькому парку грав Київський муніципальний духовий оркестр і співали вокалісти ансамблю Благовіст. Відкриття було заплановане на половину другого дня.

Мер столиці запізнився на 16 хвилин.

Синьо-жовту стрічку, якою був обв'язаний пам'ятник, зняв Леонід Черновецький. Під час його вітального слова стався конфуз - міський голова забув імена засновників Києва.

"Як я і обіцяв, до дня Києва ми відкриваємо повністю відреставрований найголовніший пам'ятний знак Києва, пам'ятник засновникам Києва: Хориву, їх сестрі Ще .. Кию, - сказав Черновецький. Після секундної паузи він виправився. - Щеку і їх сестрі Либіді".

Подальшу промову мер міста читав з папірця. Після Черновецького виступав Валентин Згурський, який обіймав посаду голови київського міськвиконкому у 1979-1990 р. Він не зміг згадати імена Кия і Хорива.

"Щоб увічнити 1500-річчя Києва було прийнято рішення спорудити пам'ятник засновникам міста Хориву і ... Ой .. і Либіді. Сестрі. Коротше кажучи, стало питання де ж його поставити ...", - розповів Згурський, виступаючи перед публікою.

Нагадаємо, пам'ятник засновникам Києва - Кий, Щек, Хорив і сестра їх Либідь, що на Набережному шосе, частково обрушився ввечері, 23 лютого. Обрушилася частина човна з фігурами братів Щека і Хорива. Відремонтувати і встановити пам'ятник міська влада вирішила до Дня Києва.

28 травня Київська міська державна адміністрація відкрила для відвідувань повністю відреставрований пам'ятник засновникам Києва - Кий, Щек, Хорив і сестра їх Либідь в Наводницькому парку. Фігури засновників були повністю відреставровані, зсередини кожної фігури був видалений старий бетон і залитий новий з гідроізоляційними властивостями. Крім цього, в рамках реставрації пам'ятника були замінені окремі фрагменти тури й хвиль, на яких вона стоїть, а сам пам'ятник покритий антикорозійним складом.

Пам'ятник на честь засновників Києва був установлений в 1982 році - до 1500-річчя міста.