зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

22.05.10

У Львові відмили брудну пресу, а цензуру злили в каналізацію

21 травня у Львові біля пам’ятника Шевченку відбулася театралізована акція «Цензурі – НІ» на підтримку журналістів, які «знайшли у собі мужність виступити проти цензури, що її запроваджує нинішня влада».

Молодь, яка взяла участь в акції тримала транспаранти з написами "Свободу Слову!", "Журіки – не жуліки".

Як стверджують організатори акції – Молодіжний рух захисту національних інтересів – одночасно такі акції також відбулись у Києві, Харкові, Житомирі, Чернігові та Івано-Франківську.

У Львові учасники акції тримали у руках газети, які у них почали відбирати і топтати негативні герої дійства: Цензура, Брехня, Самоцензура та Продажність, натомість пускаючи читачам мильні бульбашки, які, за словами організаторів акції, символізують беззмістовність брехливих журналістських матеріалів.

Обурені читачі взялись відбирати брудні газети і відмивати їх в тазиках з водою, використовуючи при цьому особливий миючий засіб, – статтю 15 Конституції України, яка передбачає заборону цензури.

Випрані газети розвісили сушитись, а воду, забруднену цензурою та брехнею, злили у каналізацію.

Як зазначають у Молодіжному русі захисту національних інтересів, останнім часом нова влада розпочала "планомірне насадження цензури в ЗМІ". На підтвердження цього активісти організації наводять приклади заяви журналістів телеканалів 1+1, СТБ, а також те, що "21 квітня на прес-конференцію президентів України і Росії не були допущені акредитовані журналісти", а також "3 травня регіонали зажадали від журналістів відповідальності за публікацію "безвідповідальних заяв політиків". Водночас, учасників акції обурює, що чинна влада заперечує будь-які факти цензури чи тиску на пресу.

Разом з тим, учасники акції висловлюють подяку журналістам, які "своєю принциповістю і спритністю чинять опір утискам та цензурі, і таким чином не перетворюються на інструмент владної диктатури".