зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

22.05.10

Союз з Росією і Білорусією для України неминучий, - Генконсул Росії у Львові

20 травня, у політичній програмі Остапа Дроздова «Прямим текстом» на «УТ-Захід» Генеральний консул Росії у Львові Євген Гузєєв заявив, що входження України в союз з Росією і Білоруссю – це природний процес, який витікає зі самого світобачення та прагнень людей, які проживають на цих територіях.

«Українському народу вирішувати, чи захоче він у НАТО, і Росія буде поважати цей вибір. Що ж стосується союзу України, Білорусії і Росії, ця думка витікає з філософії єдності слов’янського світу, єдності православ’я та християнства. Та нав’язувати нічого не будемо, це справа добровільна. Чи хоче слов’янський народ України об’єднатися зі слов’янським народом Росії, Білорусії – вирішувати йому», – пояснив дипломат.

Консул радісно констатував потепління у відносинах між двома країнами після п’яти років перерви. А ті домовленості, які вже уклала нова влада, це «лише початок. Бо Україна – це старша сестра Росії, адже всі ми пішли з київської колиски. Інтерес Росії тільки в тому, щоб розвивати дружні стосунки. У геополітичному ракурсі найвище питання – це те, що Москва хоче бачити руський світ. Ми б хотіли бачити оце єднання наших народів. Ми хочемо єднання православ’я, ну і наших братів українських греко-католиків».

На що присутній у студії політичний аналітик Ігор Марков захоплено відреагував: «Вперше у своїй промові консул ужив термін «наші брати греко-католики». Запевняю вас, це було зроблено вперше в історії українсько-російських відносин з боку російської сторони на такому поважному рівні. Щось подібне могли говорити лише опозиційні інтелектуали в Росії».