зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

22.05.10

Росія відновлює модерну вертикальну імперію – експерт

Відбувається повномасштабна вертикальна інтеграція України в російський геополітичний простір. Кажучи прямо, має місце відновлення модерної імперії. Такий висновок зробив учора, 20 травня, у політичній програмі Остапа Дроздова на «УТ-Захід» аналітик Ігор Марков.

За його словами, це виражається у перетворенні українського економічного потенціалу на частину російського або у знищенні всього того, що може становити якесь конкурентне протистояння. «У західних експертів не знаходиться коментарів для оцінки нашої ситуації в якихось прийнятних політичних термінах. Для прикладу, обмін газу на суверенітет – це є річ неможлива у міжнародних відносинах. Інша справа – символізм збереження флоту в Криму цілком адекватно сприймається на Заході як форпост геополітичного контролю Росією української території», -- пояснює експерт.

На думку Ігоря Маркова, розвиток геополітичних процесів зараз несприятливий для України. «Зараз відновлюється принцип біполярної рівноваги Європи, що підтримувалася з одного боку такими сильними державами Західної Європи, як Німеччина і Франція, з іншого боку – Росією. Це передбачає, що, в принципі, інших суб’єктів впливу на розвиток європейських процесів просто нема. Питання в тому, чи спроможна нинішня російська влада попри міжнародне сприяння домогтися вертикальної інтеграції геополітичного простору колишнього СССР і чи сам уряд Януковича може бути інструментом реалізації цих намірів? Наш президент поки що дає на це негативні відповіді.

Тому що далі економічної риторики так званого прагматичного економізму про ніяке інше підпорядкування російській геополітиці наразі не йдеться. Хоча треба усвідомлювати, що Росія не позбулася своєї імперської ідентичності», – запевнив аналітик.