зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

09.09.10

Забілий вимагає в СБУ повернути диски з історичними документами

Директор Національного музею «Тюрма на Лонцького», якого вчора на 14 годин затримали працівники СБУ і проти якого нині порушено кримінальну справу за «готування до розсекречення державної таємниці», подав скаргу на ім’я Голови СБУ, у якій вимагає пояснити дії співробітників служби і негайно повернути приватні речі — комп’ютер і зовнішні накопичувачі, на яких були збереженні електронні варіанти історичних документів, потрібних історику в його дослідницькій діяльності.

«Я вимагаю від пана Валерія Хорошковського пояснити дії співробітників служби і негайно повернути мої приватні речі — комп’ютер і зовнішні накопичувачі. Там знаходяться лише копії історичних документів, мої наукові дослідження та приватна інформація. Я звертаюся до вас, шановні журналісти, допомогти спільними зусиллями припинити цензуру та тиск, які поширилася вже на історію та істориків», - зазначено у заяві Р. Забілого.

Як повідомили ZAXID.NET у прес-службі Центру визвольних досліджень, вчора о 7:30 зі Львівського поїзда на київському вокзалі шестеро співробітників СБУ затримали Руслана Забілого, історика, директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (Львів) і відвезли на Володимирську, 33.

«Чотирнадцять з половиною годин без жодних санкцій на затримання, без права зателефонувати, без можливості дізнатися прізвища співробітників, які проводили допит.

Підстава, за словами службовців — усна вказівка керівника Служби В.Хорошковського. Причина — перешкодити на надуманих підставах роботі із раніше розсекреченими матеріалами і таким чином обмежити їх поширення.

Без законних підстав після безуспішних спроб вмовити Р. Забілого «добровільно» віддати матеріальні цінності, в нього вилучено приватний ноутбук і два зовнішні жорстких диски. Там містилися електронні копії історичних матеріалів і його наукові дослідження. Останні, у випадку неповернення, будуть втрачені, і для Руслана Забілого як науковця буде складно їх швидко відновити.

СБУ переконувало директора Національного музею покинути історичні студії і йти працювати вчителем в школу, цікавилося контактами із закордонними науковцями, чи може надати докази, що тема його досліджень не є державною таємницею. Руслан Забілий пише про стратегію і тактику УПА», - зазначено у повідомленні.

Також Директор музею просить роз’яснити керівництво СБУ, на яких підставах було дано вказівку керівника львівського обласного СБУ не допустити на робочі місця і до робочих комп’ютерів дирекцію і наукових співробітників музею. Нагадаємо, що у 2009 році СБУ передала приміщення колишньої тюрми КГБ для створення музею.

Володимир В’ятрович, історик, екс-директор Архіву СБУ: «Співробітники СБУ не лише намагаються приховувати злочини сталінізму, але й використовувати його практику сьогодні, наче за вікном не 2010, а 1937».

Пан В’ятрович переконаний, що «полювання на істориків» — все це ланки одного ланцюга, поряд із цензуруванням підручників з історії та припинення доступу до архівів.

«Я раджу владі витрачати кошти платників податків не на «спецоперації» із затриманням науковців, а зосередити свої зусилля на боротьбі із шпигунами і корупціонерами».

СБУ зараз встановлює коло осіб, яким призначалася «таємна» історична інформація від Руслана Забілого. «Я як законослухняний громадяни допомагаю слідству і говорю — ця інформація призначалася історикам, журналістам, громадянам, всім, хто цікавиться правдивою історією України», — прокоментував Володимир В’ятрович.

Служба безпеки України порушила кримінальну справу за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю, тобто за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 15, ст. 328 Кримінального кодексу України.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/