зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

14.09.10

У Львові занепокоєні прихильністю Януковича до одної релігійної конфесії

Представники Львівської обласної та міської організацій Республіканської Християнської партії (РХП) виступили на підтримку звернення Синоду Єпископів УГКЦ до Президента України Віктора Януковича щодо дискримінації церков в Україні.

Відповідне звернення зачитав сьогодні, 14 вересня, під час прес-конференції у Львові голова ЛОО Республіканської Християнської партії Мирослав Глубіш.

У зверненні зазначено:

"Львівська обласна та міська організації Республіканської Християнської партії повністю підтримують звернення Синоду Єпископів УГКЦ до Президента України Віктора Януковича з приводу заяви прес-служби Одеської єпархії УПЦ, яка виступила проти будівництва греко-католицького храму в Одесі.

Ми протестуємо проти повернення до риторики 1946 року та розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

Московський патріархат ніколи не засудив кривавих злочинів комуністичного режиму, не покаявся у співпраці з радянською владою, у здійснених нею репресіях проти УГКЦ та інших християнських церков, метою яких було утвердження монополії Російської Православної Церкви на теренах СРСР.

Демонстрування Президентом України виняткової прихильності лише до однієї релігійної конфесії, згортання екуменічного діалогу та ініціатив стосовно об’єднання церков у єдину Київську Церкву свідчать про загрозливі тенденції протекціонізму. Тим більше загрозливі з огляду на те, що УПЦ має з боку Московського Патріархату щораз менші перспективи автономії. Навпаки, відбувається посилення підпорядкування УПЦ іноземній церкві, яка дозволяє собі виконувати роль одного з інструментів ідеологічного впливу на народ України.

РХП підтримує УГКЦ та інші церкви в Україні. Ми готові стати на захист свободи віросповідання і міжконфесійної злагоди.

Закликаємо представників усіх християнських церков провести у Львові Хресну ходу на підтримку вірян Одесько-Кримського Екзархату УГКЦ та їхнього законного права – мати власний храм в місті Одесі".

Мирослав Глубіш зазначив, що звернення буде скеровано Президентові України Віктору Януковичу.

Натомість голова ЛМО Республіканської Християнської партії Богдан Панкевич наголосив, що це звернення партії аж ніяк не спрямоване проти УПЦ МП, а на захист усіх християн та віруючих людей.

Коментуючи заяву прес-служби Одеської єпархії УПЦ, Богдан Панкевич наголосив: "Львів і Одеса – міста, які завжди мали своє обличчя, навіть за радянських часів. Тут завжди була мультиконфесійність. Тому це (заява прес-служби Одеської єпархії УПЦ,–ZAXID.NET) удар по всьому, що досягнуло наше суспільство за роки демократії, за роки злагоди... Ми готові захищати права представників будь-яких конфесій та віросповідань", – додав він.

Як інформував ZAXID.NET , 13 вересня глава УГКЦ звернувся до Президента України Віктора Януковича щодо ситуації яка склалась в Одесі: 1 вересня було поширено офіційне звернення прес-служби Одеської єпархії з благословення Владики Одеського та Ізмаїльського Агафангела (Саввіна), в якому одеське представництво УПЦ закликало владу не допустити будівництва єдиного у місті греко-католицького храму.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: