зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

16.04.10

Бандера – дійсно терорист. Такий самий, як Ленін, Сталін і Пілсудський, – Кіпіані

«Степан Бандера – герой. І саме український, а не галицький. Він не змагався лише за Галичину, він загальноукраїнський політичний діяч, який діяв, зважаючи на історичні обставини на Західній Україні, – заявив учора, 15 квітня, у політичній програмі Остапа Дроздова «Прямим текстом»на «УТ-Захід» заслужений журналіст України Вахтанг Кіпіані. – При цьому Бандеру можна вважати терористом, бо він діяв методами терору проти окупаційної влади. А Пілсудський не був терористом? А Ленін зі Сталіном не були терористами?».
У програмі «Прямим текстом», присвяченій постаті Степана Бандери, Вахтанг Кіпіані брав участь як доповідач про Бандеру у резонансному проекті «Великі українці». І журналіст дав свою оцінку дискусії про героїзацію провідника ОУН. «Вбивати є погано. І це скаже кожна цивілізована людина. Проте не можна висмикувати націоналістичний український рух з 20-50-х років європейської і вітчизняної історії. Не можна судити, забуваючи про те, в якому оточенні цей рух перебував, – вважає Кіпіані. – Це був тоталітарний час, і навколо тогочасної УРСР не було жодної демократичної держави – і Польща була не теперішня, і Угорщина, Словаччина, Румунія були фашистськими країнами, і тиранічний СРСР. Відповідно протидія тоталітарним режимам була так само радикальна».

На думку Вахтанга Кіпіані, кожен нормальний історик і громадянин розуміє, що війна – це війна. «Боротьба Богдана Хмельницького – це сотні тисяч трупів наших ворогів. Війна українських націоналістів за свою державу – це тисячі трупів наших ворогів. Боротьба радянської влади за встановлення радянської влади на Галичині – це сотні тисяч трупів і сотні тисяч депортованих у Сибір. Для мене ветерани Червоної армії – не вороги, вони воювали за свою Батьківщину. Інша справа, що наші дві батьківщини – радянська і українська – входять у суперечність. І тут треба домовлятися про форму пошани і до тих людей, і до інших», – резюмував він.

Присутній на програмі депутат Верховної ради Криму, один з лідерів «Русского движения Украины» Олександр Свістунов емоційно опонував київському гостеві. «На противагу колезі я скажу: для мене Бандера – терорист і злочинець. Я можу стверджувати про його роботу з німецькими спецслужбами. І не було в нього тоді іншого шляху. Він не міг опертися ні на поляків, ні на радянську владу. А без грошей і зброї у той період створити серйозну організацію, яка б могла серйозно діяти, неможливо. Чоловік міцно і довго пов’язався з абвером, з гестапо, працював з ними», -- переконаний одіозний представник російської громади. Свістунов згадав про свою рідну тітку, вчительку математики, яку порубали українські повстанці.