зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

11.05.10

Луганський Комітет порятунку України вимагає від прокуратури правової оцінки пам'ятника жертвам ОУН-УПА

Народний комітет порятунку України направив до прокуратури області заяву з вимогою дати правову оцінку факту встановлення в Луганську 8 травня Пам'ятника Жителям Луганщини, полеглим від рук карателів-націоналістів з ОУН-УПА.

Як йдеться в заяві Комітету, навколо законності процедури і місця встановлення пам'ятника тривали більш ніж дворічні суперечки через фактичну відсутність підстав для цього.

"Лише з отриманням регіоналами і комуністами повноти влади, справа реставраторів сталінізму отримала своє завершення. Більше того, процедура відкриття пам'ятника була в плані заходів на офіційному сайті Луганської державної адміністрації, а у відкритті взяли участь віце-прем'єр України Віктор Тихонов, голова Луганської ОДА Валерій Голенко, Луганський міський голова Сергій Кравченко, голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов і депутат російської Держдуми Костянтин Затулін. Для масовості заходу були зігнані держслужбовці та представники навчальних закладів ", - наголошується в заяві.

Члени Луганського Комітету порятунку України вважають такі дії представників влади "проявом неповаги до українського народу, його історії і національної пам'яті, наругою над світлою пам'яттю героїв, які боролися за свободу країни".

На їхню думку, відкриття такого пам'ятника "є провокацією, спрямованою на розкол суспільства, свідченням спотворення історії, спробою підіграти Кремлю в дискредитації українського визвольного руху".

Вони також засудили практику реставрації сталінізму, "тому що відкриття подібного пам'ятника стоїть в одному ряду з відкриттям пам'ятника Сталіну в Запоріжжі, встановленням десятків білбордів із зображенням Сталіна в тому ж Луганську".

Комітет порятунку вимагає від прокуратури Луганської області дати правову оцінку факту встановлення цього пам'ятника і винести протест у зв'язку з цим.

Нагадаємо, що Пам'ятник Жителям Луганщини, полеглим від рук карателів-націоналістів з ОУН-УПА був відкритий у суботу, 8 травня, в сквері імені Молодої гвардії у центрі Луганська.

Після закінчення церемонії відкриття та мітингу пам'ятник освятили представники духовенства, а перші особи міста і області поклали до нього квіти.