зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

11.05.10

Дві організації європейських журналістів заявили про цензуру в Україні

Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) і Європейська група Міжнародної федерації журналістів (МФЖ) висловили стурбованість у зв'язку з останніми подіями в українських засобах масової інформації, які стосуються цензури.

Текст заяви має в своєму розпорядженні Комітет Київської незалежної медіа-профспілки.

"За повідомленнями ЗМІ, журналісти провідного українського приватного телеканалу 1+1 скаржилися на тиск і цензуру після того, як їм 6 травня 2010 року було відмовлено у дозволі висвітлювати важливі новини, які влада вважала ворожими для неї. Деякі телевізійні програми з критикою на адресу уряду були зняті з ефіру. Журналісти іншого каналу, СТБ, також опублікували заяву, в якій засудили випадки цензури ", - сказано в документі.

Президент ЄФЖ Арне Кеніг заявив, що організація має інформацію про декілька "явних випадків введення цензури та тиску на журналістів провідних українських телеканалів, які свідчать про те, що влада України намагається скоротити свободу слова при потуранні власників".

Ми стурбовані цими подіями, які можуть звести нанівець спрямовані в бік демократії основні кроки, які ми бачили протягом останніх років. Вони були здійснені частково завдяки і свободі преси. Але останні тенденції свідчать про згортання прав журналістів і прав людини в цілому ", - заявив Кеніг.

Як йдеться у заяві, "ЄФЖ також довідалася, що в ході прес-конференцій політики (як з боку уряду, так і від опозиції) змушують журналістів ставити попередньо погоджені питання. Журналісти, які не погоджуються так робити, можуть втратити будь-які можливості контакту з владою. Партнер МФЖ в Україні Незалежна медіа-профспілка також вказує на те, що кількість активних незалежних журналістів в засобах масової інформації різко знижується ".

"Ми закликаємо владу, а також всіх власників засобів масової інформації, які підтримують або ініціюють цензуру, дотримуватися стандартів свободи преси, зокрема, прописаних у Європейській конвенції з прав людини", - додав Кеніг.

Нагадаємо, раніше опір журналістів підтримали Репортери без кордонів. "Такий тиск на медіа в демократичній країні неприйнятний", - заявили представники організації.