зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

28.05.10

РПЦ дала зрозуміти, що приїзд Папи Римського до Львова не піде на користь відносинам церков

Московський патріархат дав зрозуміти, що можливий візит Папи Римського Бенедикта XVI в Україну з нагоди 600-ліття перенесення столиці католицьких митрополитів з Галича до Львова не піде на користь відносинам Російської православної церкви та Ватикану.

«Святкування 600-ліття перенесення кафедри галицьких католицьких митрополитів до Львова – не найкращий привід для приїзду Понтифіка в межі канонічної території Російської православної церкви», – заявив в.о. секретаря відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату(ВЗЦЗ МП) з міжхристиянських стосунків священик Дмитро Сизоненко.

Як повідомляв напередодні архієпископ РПЦ Мечислав Мокшицький, Бенедикта XVI запросили відвідати Україну в 2012 році, коли пройдуть згадані торжества. За його словами, Святий Престол прийняв запрошення, і тепер встановлюється конкретна дата.

Тим часом отець Дмитро зазначив, що наразі в Московський патріархат такої інформації з Ватикану не надходило. «Озвучувати думку Московського патріархату про відвідини України Папою Римським Бенедиктом XVI у 2012 році має сенс тільки після того, як цей візит буде офіційно анонсований прес-службою Святого Престолу», – підкреслив співрозмовник.

Він вказав на те, що за останні роки стосунки між Московським патріархатом і Римо-католицькою церквою «значно покращилися». Це відбувається завдяки «більш ясному усвідомленню того, що сьогодні православні і католики – не суперники, а союзники в справі відстоювання традиційно християнського розуміння соціальних та етичних проблем сучасності».

За словами священика, успішно розвивається спільне співробітництво двох Церков у міжнародних організаціях: в Раді Європи, ОБСЄ, ЮНЕСКО, активно розвивається культурний обмін, наприклад, кілька днів тому «з великим успіхом» у Ватикані проходили Дні російської духовної культури, у святкуванні яких взяв участь Бенедикт XVI.

«Проте очевидний прогрес у православно-католицькому діалозі не знімає гостроти неврегульованою ситуації в західних областях України. Це найболючіший момент у наших відносинах. Але є всі підстави сподіватися на те, що ці проблеми отримають своє вирішення, оскільки сьогодні Святий Престол з великим розумінням ставиться до позиції Московського патріархату», – підсумував отець Димитрій, – повідомляє РІСУ з посиланням на «Інтерфакс-релігія».