зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

28.05.10

У Космачі вшанували героїв бою УПА з НКВД

25 травня поблизу с.Космач на Прикарпатті до Дня Героїв пройшли урочисті заходи, присвячені відзначенню 65-ї річниці одного з найбільших боїв УПА з НКВД, що відбувся 17 січня 1945 року, – повідомили 27 травня ЗІКу у прес-центрі ЦДВР.

У бою сотня повстанців під керівництвом командира «Кривоноса», 22-річного Мирослава Симчича, влаштувавши засідку на межі сіл Люча і Космач (присілок Рушір), майже повністю знищила військову автоколону з 12 студебекерів. На полі бою загинули близько 370 НКВДистів, 50 замерзло і 50 померло від важких ран у шпиталях.

Фактично, операція сотні Симчича зупинила депортацію населення с. Космач та мешканців інших сіл Івано-Франківщини на Сибір.

Цьогорічні урочисті заходи, які відбулися на місці бою, проведені за ініціативи громадськості краю і активної підтримки Косівської РДА та Космацької сільської ради. У святкуваннях взяли участь і члени делегацій зі Львова, Івано-Франківська та Рівного. Представники влади нагородили Мирослава Симчича, який поплатився за цей бій 32 роками ув’язнення, та інших його бойових побратимів, спеціально виготовленими пам’ятними відзнаками «Рушір 1945-2010». Такі ж пам’ятки отримали громадська наукова організація Центр досліджень визвольного руху, видавництво «Літопис УПА» і часопис «Однострій» – за значний вклад у дослідження і популяризацію історії ОУН і УПА.

В. о. директора ЦДВР Василь Стефанів передав до місцевих бібліотек Косова та Космача друковані видання Центру. Коментуючи подію, він зазначив: «ХХ століття стало часом значних випробувань для українського народу, пов’язаних з воєнними лихоліттями, голодоморами, репресіями і депортаціями. Тим не менше, у пам’яті українців закарбувались і ті героїчні моменти, що стали символами незламності національного духу. Одним з них є переможний бій під Космачем, який перервав низку каральних акцій тоталітарного режиму проти українського народу».