зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

10.05.10

Парад у Севастополі без української символіки

У Севастополі День Перемоги пройшов майже без української державної символіки. Старожили міста назвали парад 9 травня найпотужнішим за останні 10 років.

За оцінками спостерігачів, у центрі міста зібралось до 50 тисяч людей, яких зазвичай у Севастополі збирає тільки липневий День Флоту Росії. І тільки на День Флоту Росії кораблі вишиковували на внутрішньому рейді міста.

Але цього року з усталених правил було зроблено виключення: 8 травня на рейді Севастополя несподівано з’явились чотири військові кораблі – по два від кожного з флотів.

Аналітики кажуть, що хоча кораблів і не багато, але це – символ, сигнал, натяк на «міцний фарватер» для багаторічного співробітництва, про яке вже багато задекларовано першими особами України та Росії.

Особливістю цьогорічного святкування Дня перемоги у Севастополі був той факт, що це святкування пройшло одразу після підписаної у Харкові угоди про пролонгацію перебування ЧФ Росії у Севастополі.

І хоча протягом останніх десяти років 9 травня українські та російські військовослужбовці крокували у форматі «пліч-о-пліч», на думку депутата Держдуми Росії Костянтина Затуліна, який цієї весни вже кілька разів гостював у Севастополі, «тільки зараз, після президента Ющенка, це проходження можна вважати дійсно щирим».

Як результат, рівень представництва офіційних гостей на святі одразу було підвищено до «наближеного до президентського».

Парад військ севастопольського гарнізону приймали глави адміністрацій президентів Росії, України та Білорусі, відповідно, Сергій Нарижкін, Сергій Льовочкін та Володимир Макей.

В інтерв’ю севастопольським журналістам Сергій Льовочкін сказав, що щойно завершений саміт СНД у Москві «був успішним і результативним».

«Російсько-українські домовленості найвищого рівня дозволять і надалі розвивати взаємовигідне та ефективне співробітництво в економічній і гуманітарній сферах, а також у всіх сферах взаємовідносин наших держав», -- сказав пан Льовочкін після параду у Севастополі.

У свою чергу депутат Держдуми Росії Сергій Марков був більш відвертим.

Перебуваючи на святі у Севастополі, російський депутат заявив журналістам, що «Україну неможна вважати демократичною країною, доки російська мова у цій країні не стане другою державною».

А ще Сергій Марков сказав, що в Україні треба зробити «різку, радикальну зміну змісту підручників сучасної історії України».

«Не може бути і мови про те, що складання підручників це – внутрішня справа України. Ми не дозволимо, щоб завдяки цим підручникам на нас – росіян – натравлювали ненависть молодого покоління українців», -- сказав Сергій Марков.

Також в інтерв’ю Бі-Бі-Сі Сергій Марков сказав, що Чорноморський флот Росії буде посилюватись і «питання це вже вирішене».

"Якщо раніше, колишнє українське керівництво, намагалось у питаннях розвитку ЧФ встромляти палки у колеса, то зараз ці питання будуть вирішуватись. І я думаю, Севастополь побачить нові фрегати ВМФ Росії, який, ми сподіваємось, ніколи воювати не буде", -- пояснив російський депутат.

Сергій Марков висловив і думку щодо об’єднання пострадянських республік із Росією, «але не до імперії і не до СРСР»:

"Це об’єднання має бути не поверненням до Радянського союзу. Це має бути об’єднання у стилістиці 21 століття, як це робить Європейський союз. Колись Гітлер хотів нас розділити. Він хотів, щоб ми були жебраками, щоб наша економіка була деіндустріалізована. Тому ми маємо подолати це та створити потужні корпорації. Я так скажу, створюючи союз «Газпрому» та «Нафтогазу», ми продовжуємо справу наших дідів. Це наша боротьба, що продовжується», -- сказав російський депутат.

Тезу про "об’єднання" підтримав і голова Севастопольської міської державної адміністрації Валерій Саратов.

Виступаючи після параду перед журналістами, пан Саратов подякував президентам трьох держав, «які послали до Севастополя свої «праві руки», тобто голів своїх адміністрацій»

«Те, що 9 травня, буквально одразу після підписання українсько-російської угоди по Чорноморському флоту, у Севастополі зібрались глави адміністрацій президентів наших країн, це – символічно. Це реально дозволяє нам будувати майбутнє на тривалий період. Головне – у єдності. Нам треба бути єдиними. Якщо ми будемо єдиними, ми будемо сильнішими не у три рази, а у десять. Якщо ми знов будемо сперечатись один з одним, слабшими будуть всі».

Спостерігачі сходяться у висновку, що Севастополь, після п’яти років президентства Віктора Ющенка, що на рівні МЗС постійно нагадував про дату «2017 рік», зараз з новою силою «дрейфує» у російський бік та тягне за собою Україну у «політичний» полон Росії.