зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.04.10

У травневому Львові ентузіасти влаштують демарш абсурдному Радянському Союзу

Львівська мисткиня Анна Атоян, знана з ностальгійно-іронічних батиків, джерелом натхнення до свого нового проекту « De марш ентузіастів?», що його можна побачити у травневому Львові обрала книжку «Радянські тканини 1920-1930-х років».

Анна Атоян тиражує одні й ті ж світлини (деякі – зі свого родинного архіву), обмежуючись лише зміною ідеологічно-свідомого гардеробу героїв у щонайабсурдніших ситуаціях. Мистецтвознавці жартують, що відвідини цієї виставки особливо рекомендовані в якості антидоту для «обтяжених ностальгією» за країною, яку ми втратили.

«Бронебійно-абсурдна заідеологізованість усіх оцих сюжетів з дружніми тракторами-танками-літаками, гламурними корівниками, елегантними елеваторами, естетичними кузнями та іншими атрибутами «щасливого» радянського життя-буття спровокували Анну поглянути на агресивну молодість країни Рад у сатирично-фантасмагоричному форматі соц-арту», – коментує проект Анни Атоян історик мистецтв Наталія Космолінська, зазначаючи, що такий відвертий стьоб з нашого зовсім «свіженького» минулого, яке ще залишається складовою більшості біографій мешканців пострадянського простору, можливо, настрашить або шокує. Хоча насправді це вельми серйозний і відважний крок авторки від романтичної міфологізації історії до її критичного аналізу, коли мистецький проект перетворюється на серйозне дослідження співвідношень досвіду конкретного індивідуума з соціальним та історичним контекстом доби.